Δ. Παπαδημητρίου: Οι ΗΠΑ έρχονται επενδυτικά πλησιέστερα στην Ελλάδα

Σ. Αναστασόπουλος: Απαραίτητη προϋπόθεση για διατηρήσιμη ανάπτυξη η δημιουργία θετικού κλίματος για επενδύσεις
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 21:35
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Σε έτος - κλειδί των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, ενδέχεται να αναδειχθεί το 2018, γιατί, παράλληλα με την δραστική βελτίωση του οικονομικού και αναπτυξιακού κλίματος στην Ελλάδα και την κλιμακούμενη οικονομική δικτύωση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, η ανάδειξη των ΗΠΑ, ως τιμώμενης χώρας στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), μπορεί να αποτελέσει το καθοριστικό σημείο αυτής της νέας πορείας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην καθιερωμένη δεξίωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το νέο έτος, στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τόσο με την ανάκαμψη της οικονομίας της και την έξοδο από την ύφεση το 2017, όσο και με την ολοκλήρωση του Προγράμματος και την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, υπηρετεί τον στόχο της κοινής αναζήτησης, με τις ΗΠΑ, ενός καλύτερου μέλλοντος, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά να μοιραστούν διευρύνοντας τα περιθώρια συνεργασίας τους τόσο στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη, όσο και στην προσπάθεια γεφύρωσης των εθνικών αντιθέσεων και διακρατικών διαφορών της ευρύτερης περιοχής μας. «Με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας με έργα όπως ο ΤΑΡ, αλλά και όσα σχεδιάζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ έρχονται επενδυτικά πλησιέστερα στην Ελλάδα. Στην προσέγγιση αυτή ο ρόλος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είναι διακριτός και αξιοσημείωτος», είπε ο υπουργός.

Ειδικότερα, ο κ.Παπαδημητρίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

- «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν είναι απλά δύο συμμαχικές χώρες της Δύσης, με κοινές δημοκρατικές αξίες και πολιτιστικό υπόβαθρο. Συνδέονται με μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς αγώνων και οικονομικής συνεργασίας στους οποίους στέρεη βάση και συνεκτικός δεσμός αποτελεί η ελληνική ομογένεια της Αμερικής.  Αισθάνομαι, όμως, πως στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία οι δύο χώρες, παρά τη μεγάλη δυσαναλογία του ειδικού τους βάρους στα όσα παγκοσμίως διαδραματίζονται, έχουν δύο ακόμη κοινά χαρακτηριστικά. Το πρώτο κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι βρίσκονται και οι δύο σε ένα κομβικό σημείο αλλαγής των παραγωγικών σχέσεων και των αναπτυξιακών προοπτικών τους με τον υπόλοιπο κόσμο.  Η Ελλάδα αγωνίζεται να εξέλθει της οικονομικής κρίσης σε μία πολιτικά ανολοκλήρωτη ακόμη Ευρώπη που θέλει όμως να είναι κοινωνικά ευαίσθητη. Η Αμερική σαν κυρίαρχη διεθνώς ηπειρωτική οικονομία που είναι, κοιτάζει να ξαναβρεί τις εσωτερικές ισορροπίες και την οικονομική αυτοδυναμία της, επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο. Το δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι και οι δύο χώρες, στην κλίμακα που τους αναλογεί, επιδιώκουν τη σταθεροποίηση του ρευστού και συχνά διαταραγμένου γεωπολιτικού τους περίγυρου. Στην μεν περίπτωση της Ελλάδας είναι τα Βαλκάνια και η ΝΑ Μεσόγειος, στην δε περίπτωση των ΗΠΑ οι πλέον ευαίσθητες και ευπαθείς ζώνες της υφηλίου μία εκ των οποίων και αυτή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου».

- «Η Ελλάδα δρομολογεί την συναινετική επίλυση κρίσιμων εθνικών διαφορών με γειτονικές χώρες και επιχειρεί το κτίσιμο διακρατικών συμμαχιών στην καυτή γεωπολιτικά περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αναλαμβάνει δηλαδή πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας για την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Στην πορεία αυτή την Ελλάδα στηρίζει σταθερά η αμερικανική κυβέρνηση, η πρεσβεία των ΗΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα. Και δεν είναι τυχαίο που με τη βοήθεια και της ενημερωτικής καμπάνιας του επενδυτικού κι επιχειρηματικού κόσμου που από κοινού οργανώσαμε τελευταία στην Αμερική αυξάνονται τελευταία τόσο οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών όσο και οι επενδυτικές ροές προς την Ελλάδα. Η σύσφιξη των μεταξύ μας οικονομικών δεσμών μετά τις πρωτοβουλίες αυτές είναι μία πραγματικότητα που, μεταξύ άλλων, καθρεφτίζεται στην σύσταση κοινής Επιτροπής υπό τον υποφαινόμενο και τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, όπως επίσης και ομάδας εργασίας υπό την Επιτροπή αυτή με στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και της Αμερικανικής Πρεσβείας».

- «Το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ΔΕΘ, έρχεται στην 83η διοργάνωσή της, να αναδείξει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ έχοντας στο επίκεντρο της αμερικανικής παρουσίας τη καινοτομία και τη τεχνολογία. Στη Δ.Ε.Θ. θα παρουσιαστούν καινοτομίες επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ που «συστήνονται» για πρώτη φορά στο κοινό της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης.  Θα έχουμε δηλαδή μία «έκθεση - ορόσημο», μια διοργάνωση που θα δώσει αφενός τη δυνατότητα στις ελληνικές και τις αμερικάνικες επιχειρήσεις να έρθουν σε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας και γνωριμίας, αφετέρου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη χώρα, τη Βόρεια Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ουσιαστικά και άμεσα για την ευρύτερη περιοχή και επενδύουν σε αυτήν με άξονα την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα σταθερότητας. Το εγχείρημα της 83ης ΔΕΘ οφείλεται στις ενέργειες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του κ. Πάϊατ και απολαμβάνει τη στήριξη αμφοτέρων των πλευρών».

Σ. Αναστασόπουλος: Απαραίτητη προϋπόθεση για διατηρήσιμη ανάπτυξη η δημιουργία θετικού κλίματος για επενδύσεις

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι η χρονιά που πέρασε αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη για το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και καταλυτική για την οικονομία. Συγκεκριμένα, κατέγραψε ότι: «Μετά από 8 χρόνια κρίσης και για πρώτη φορά μετά το 2014, το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε ανάπτυξη και επιτύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν ακόμη και το στόχο που μας επέβαλαν οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Μαζί με την θετική και γρήγορη τρίτη αξιολόγηση, και την επιτυχή απόπειρα εξόδου στις αγορές, διαπιστώσαμε σαφή δείγματα ανάκτησης της εμπιστοσύνης, που αντανακλώνται και στην ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, και στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας. Βγαίνουμε από την ύφεση, η ανάπτυξη όμως δεν θα έρθει από μόνη της, αυτόματα και νομοτελειακά, επειδή επιτύχαμε δημοσιονομική εξισορρόπηση και γρήγορη συμφωνία με τους εταίρους για την τρίτη αξιολόγηση, και εδώ εντοπίζω την ευθύνη όλων μας ώστε η επιστροφή στην ανάπτυξη να μην θεωρείται δεδομένη».

Κατά τον κ. Αναστασόπουλο, απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ενός κλίματος θετικού για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Προέχει επομένως η διατήρηση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και παράλληλα της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου, και βεβαίως όχι την ανατροπή του, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Είναι ακόμη  απολύτως απαραίτητο, όπως είπε,  μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε διαμορφώσει το Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, ώστε η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια να αποτελέσει την επιστροφή μας στην ανάπτυξη και όχι την είσοδο στη στασιμότητα. 

«Για να αξιοποιήσουμε το εθνικό πλεονέκτημα και να υλοποιηθεί το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, που έχουμε πια συμφωνήσει όλοι ότι θα στηρίζεται στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, σας καλώ όλους στη δημιουργία εθνικού επιχειρηματικού μετώπου για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και στήριξης του αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», σημείωσε επίσης. «Η στροφή της δημόσιας πολιτικής και της επιχειρηματικής αντίληψης για την αναγκαιότητα των μέτρων ενισχύουν την πεποίθηση ότι υπάρχει η βούληση και ότι δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη του ενάρετου κύκλου της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», κατέληξε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα