ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την προώθηση της χρήσης αιθανόλης και του bio-diesel στα αυτοκίνητα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικά καύσιμα έκλεισαν Βραζιλία, Ινδία και Νότιος Αφρική.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και οι ομόλογοι του από την Ινδία και τη Ν. Αφρική, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τη δημιουργία τριμερούς δύναμης στον τομέα των βιοκαυσίμων και για τη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς προς κοινό όφελος, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξεδόθη στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, την Μπραζίλια.
Η άνοδος των διεθνών τιμών ζάχαρης, του εμπορεύματος με τις πιο καλές επιδόσεις το 2005, οδήγησε τους καλλιεργητές της να αυξήσουν τις εκτάσεις τους, τη στιγμή που οι παραγωγοί ζάχαρης και αιθανόλης αυξάνουν τον αριθμό των μονάδων τους, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Βραζιλίας, Λουΐς Κάρλος Γκουέδες Πίντο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 31 Αυγούστου. Η Βραζιλία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία 12 νέες μονάδες ζάχαρης και αιθανόλης φέτος και 17 ακόμη το 2007, σύμφωνα με τον Πίντο.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινχ, είπε, ότι οι ινδικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές παραγωγής στη Βραζιλία, η οποία αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση αιθανόλης στην Ινδία για αυτοκίνητα και βιομηχανίες.
Κανείς από τους ηγέτες των τριών χωρών δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επενδύσεις σε εργοστάσια που θα παράγουν αιθανόλη.
Η Βραζιλία, η μοναδική μεγάλη χώρα εξαγωγής αιθανόλης στον κόσμο, ενδέχεται να πουλήσει 3 δισ. λίτρα (792 εκατ. γαλόνια) του καυσίμου από τα ζαχαροκάλαμα στις διεθνείς αγορές φέτος, από 2,6 δισ. λίτρα που πούλησε το 2005.
Οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν στην κοινή τους ανακοίνωση, τη συμφωνία για επέκταση της τριμερούς συνεργασίας σε διάφορους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενεργείας, των μεταφορών, του εμπορίου, των επιστημών, της τεχνολογίας και των πληροφοριών, σε μια προσπάθεια προαγωγής της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Επίσης οι πρόεδροι των τριών χωρών επανέλαβαν τη συμφωνία κατάργησης των πυρηνικών όπλων θέτοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμό. Την ίδια ώρα αναγνώρισαν το δικαίωμα όλων των χωρών στην ανάπτυξη πυρηνικής ενεργείας για ειρηνικούς σκοπούς.
Οι ηγέτες επανέλαβαν τον στόχο της διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη συμμετοχή αναπτυσσόμενων χωρών από την Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική.
Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είπαν ότι θα πρέπει να έχει περισσότερους αντιπροσώπους και περισσότερες ψήφους από τις αναπτυσσόμενες αγορές, έναντι των ανεπτυγμένων χωρών που κατέχουν σήμερα τα σκήπτρα του.