Θ. Φέσσας: Χρειάζεται σύζευξη εκπαίδευσης και εργασίας

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 12:12
UPD:12:17
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκλωβιστεί και να καθηλωθεί στις χώρες περιορισμένης παραγωγικής βάσης, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλών ειδικοτήτων και χαμηλών μισθών. Η σύζευξη εκπαίδευσης και εργασίας αποτελούν βασική προτεραιότητα. Προς τον σκοπό αυτό απαιτείται μια ευρεία και σε μεγάλη κλίμακα κινητοποίηση επιχειρήσεων, εργαζομένων, πολιτείας και ακαδημαϊκής κοινότητας, για μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης. Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας σε ημερίδα, με τίτλο «Σύγχρονες Δεξιότητες για Διεθνώς Ανταγωνιστικές Επιχειρήσεις: Ο Ρόλος του Ανθρώπινου Δυναμικού στον Παραγωγικό Μετασχηματισμό της Οικονομίας», στην Αθήνα.

Ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι στη χώρα μας, σε συνθήκες εύθραυστης ανάκαμψης του ΑΕΠ και της απασχόλησης, η οικονομία βιώνει το παράδοξο φαινόμενο της υψηλής ανεργίας (~20%), με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανέργους, ακόμα, ενώ, την ίδια στιγμή, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας όχι μόνον υψηλών αλλά και μεσαίων τεχνικών προσόντων λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποψηφίων με γνώσεις, εμπειρία και δεξιότητες. Καθώς, λοιπόν, -πρόσθεσε-, όλοι στοχεύουμε και εργαζόμαστε για την εδραίωση της ανάκαμψης της οικονομίας, η αδυναμία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να διασυνδεθεί αποτελεσματικότερα με την αγορά εργασίας, μαζί με τη μεγάλη διαρροή ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού εκτός Ελλάδος, αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, ανάλογο ζήτημα έχει εντοπίσει στη Γαλλία και η κυβέρνηση Μακρόν επιχειρεί αυτή την περίοδο μια αντίστοιχη προσπάθεια μεταρρύθμισης του εθνικού συστήματος παραγωγής δεξιοτήτων, ενώ, σε πολύ πιο ώριμο στάδιο βρίσκεται η Γερμανία που έχει καταφέρει να διασυνδέσει, επιτυχώς, την αγορά με το εκπαιδευτικό της σύστημα δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην τεχνική εκπαίδευση.  Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντική για την επανεκκίνηση της οικονομίας αυτή η συζήτηση, διότι έχουμε μπροστά μας  σημαντικές προκλήσεις που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και συνδέονται άμεσα με τον διεθνή ανταγωνισμό και τις τεχνολογικές αλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα