Ενδιαφέρον κινεζικού γίγαντα για την Ελλάδα

ICBC: Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο εξετάζει το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 14:04
EPA/GUSTAVO CUEVAS

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νένας Μαλλιάρα
[email protected]

Είσοδο στην ελληνική αγορά εξετάζει ο τραπεζικός κινεζικός γίγαντας ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, βάσει του δείκτη Forbes για το 2017, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 3,5 τρισ. δολαρίων, αλλά και η μεγαλύτερη παγκοσμίως από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στελέχη της ICBC είχαν συναντήσεις και με την ΤτΕ και με την κυβέρνηση (το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκο) προκειμένου να κοινοποιήσουν το ενδιαφέρον της τράπεζας για δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά μέσω υποκαταστήματος. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, τα στελέχη της ICBC ενημερώθηκαν για το ότι οι διαδικασίες είναι λιγότερο χρονοβόρες αν η κινεζική τράπεζα επιλέξει να χρησιμοποιήσει το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο», δραστηριοποιούμενη στην Ελλάδα με «γέφυρα» άλλο υποκατάστημα που έχει ήδη αποκτήσει έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. 

Κύριο αντικείμενο της ICBC είναι οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, στις υποδομές και στη βιομηχανία, αλλά επίσης και στη λιανική τραπεζική. Η δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα συνδέεται με τη χρηματοδότηση κινεζικών επενδύσεων σε υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και real estate. Σημειώνεται ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται ήδη σε 7 δισ. ευρώ. Είναι εύλογο ότι το ενδιαφέρον της ICBC δεν αφήνει εκτός και τη συμβολή της στη γενικότερη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η ICBC είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και δραστηριοποιείται σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2016 είχε κέρδη 36,2 δισ. ευρώ (279,1 δισ. RMB), δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,6%, 6 εκατομμύρια εταιρικούς πελάτες και 500 εκατ. πελάτες λιανικής. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα