Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Εντυπωσιακές επιδόσεις παρουσιάζουν τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα, συνεχίζοντας το ράλι του 2017 και κάνοντας τη διαφορά, τη στιγμή που ο Ιανουάριος του 2018 αναδείχθηκε στον χειρότερο μήνα από τα τέλη του 2016 για τις αγορές ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική. Γενικότερα, ο μήνας Ιανουάριος, με την αύξηση του κόστους δανεισμού, έδειξε ότι η τάση για άνοδο των αποδόσεων επιστρέφει, καθώς η ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας θα σημάνει το τέλος της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από 36 μονάδες βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, διαμορφούμενη αυτή τη στιγμή στο 3,7, αφού όμως στη διάρκεια του προηγούμενου μηνός κατάφερε να διολισθήσει και κάτω από το 3,6%, όταν τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών στον κόσμο έχουν «δει» τις αποδόσεις τους να αυξάνονται. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού είχε ανοίξει τον μήνα στο 4,1%, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυμαινόταν κοντά στο 7%. Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά, κατά 400 μονάδες βάσης, σύμφωνα με δείκτες του Bloomberg. Επίσης, το spread του 10ετούς ελληνικού έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε, προσωρινά, εντός του Ιανουαρίου κάτω από το φράγμα των 300 μονάδων βάσης.
Υπενθυμίζεται ότι το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2017 η απόδοση της 10ετίας μειώθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επιστρέφει στην αγορά. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, ο δείκτης κρατικών ομολόγων έχει ενισχυθεί από την αρχή του 2017 κατά 35,15%, ρυθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον ρυθμό 6,9% του δείκτη κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.
«Oι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όμως ακόμη και σήμερα τα spreads παραμένουν υψηλά. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε στη νέα ελληνική ομολογιακή έκδοση» δήλωσε στο Bloomberg o Γκιουζέπε ντι Μίνο, γενικός διευθυντής της Amber Capital στο Λονδίνο. Σημειώνεται ότι η Amber Capital είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα πέρυσι. «Υπάρχει θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε τη ζήτηση να αυξάνεται, όμως η πολύ χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας αποτρέπει πολλούς επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα» ανέφερε επίσης στο Bloomberg ο Ιωάννης Σόκος, στρατηγικός αναλυτής της Nomura.
Μεγάλη αποκλιμάκωση όμως γνώρισαν και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων με λήξη το 2019 και το 2023, οι οποίες άγγιξαν εντός του Ιανουαρίου το χαμηλό του 1,1% και του 2,72% αντίστοιχα.
Bασικός καταλύτης για την αποκλιμάκωση των ελληνικών αποδόσεων είναι οι βελτιωμένες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, καθώς και η επικείμενη ομολογιακή έκδοση επταετούς, για την οποία αναλυτές αναμένουν μία απόδοση της τάξης του 3,25% έως 3,30%.
Το μεγαλύτερο πλήγμα τον μήνα Ιανουάριο δέχθηκαν τα αμερικανικά 10ετή κρατικά ομόλογα, που άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα το 2,733%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου η απόδοσή τους ενισχύθηκε περίπου 30 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύθηκε τον Ιανουάριο κατά 25 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2016, αγγίζοντας το 0,7%.
Προάγγελος επιτυχούς εξόδου στις αγορές
Προάγγελος επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας στις αγορές θεωρείται η χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων, καθώς παρατηρήθηκε νέα σημαντική μείωση του επιτοκίου στο 1,13% έναντι 1,65% που ήταν το επιτόκιο της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης. Μεγάλη ήταν και η υπερκάλυψη που παρατηρήθηκε καθώς, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ζητούσε το ποσό των 625 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν στο 1,403 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το δημοπρατούμενο ποσό να υπερκαλυφθεί κατά 2,24 φορές, όταν η αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση είχε υπερκαλυφθεί κατά 1,77 φορά. Τελικώς, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από τα 625 εκατ. ευρώ που ζητούσε αρχικά.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον Ιανουάριο που παρατηρείται κατακόρυφη μείωση στο επιτόκιο ανανέωσης των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες τόσο για τη μείωση του συνολικού κονδυλίου που θα διατεθεί για τους τόκους όσο και για την επιτυχή έκδοση του ομολόγου 7ετούς διάρκειας με ικανοποιητικό επιτόκιο αρχικά χαμηλότερο του 4%. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε στην περιοχή του 3,7%, ενώ ο ΟΔΔΗΧ είναι πιθανό να προχωρήσει στην έκδοση του νέου ομολόγου (ύψους τριών δισ. ευρώ) ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Το ΥΠΟΙΚ έδωσε τη δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια των 26 εβδομάδων που εκδόθηκαν χθες με έναν από τους ακόλουθους τρόπους.
- Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Η περίοδος εγγραφών ολοκληρώνεται σήμερα.
- Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.