Σε υψηλά δεκαετίας η ανάπτυξη του ΑΕΠ σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη

Δ' τρίμηνο 2017: Κλίμα ευφορίας στις Βρυξέλλες μετά τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων της Εurostat
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 14:58
SOOC/Alexandros Michailidis

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Σε υψηλό δεκαετίας βρίσκεται η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε., ξεπερνώντας και τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2017.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat για το ΑΕΠ δημιουργούν κλίμα ευφορίας στις Βρυξέλλες, όπου η Κομισιόν χαιρέτισε χθες τη δυναμική που έχει η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη, καθώς όλοι οι βασικοί δείκτες καταγράφουν θεαματική βελτίωση.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Εurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. κατά 0,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. 

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,7% στην Ευρωζώνη και 2,5% στην Ε.Ε. Για την περίπτωση της Ευρωζώνης πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό αύξησης που σημειώνεται από το 2007, δηλαδή πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν το ΑΕΠ «έτρεχε» με 3%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της οικονομίας το 2017 ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Η Κομισιόν στη φθινοπωρινή έκθεση του Νοεμβρίου προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ 2,2% για το 2017 και η ΕΚΤ 2,4%.

Μάλιστα, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν ισχυρότερη το 2017 από εκείνη των ΗΠΑ (2,3%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (1,8%) και αυτό όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες εξηγεί σε έναν βαθμό και τη δυναμική του ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε τον Ιανουάριο πολύ κοντά (-0,6 μονάδα) στο υψηλό 17 ετών που καταγράφηκε το Δεκέμβριο, δηλαδή στις 114,7 μονάδες.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαιρέτισε το γεγονός ότι το ΑΕΠ αυξάνεται στην Ευρωζώνη για 19ο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς και το γεγονός ότι η απασχόληση κινείται σε νέα υψηλά στην Ευρώπη, η ανεργία μειώνεται, οι τράπεζες ισχυροποιούνται και οι επενδύσεις αυξάνονται.

Είναι προφανές ότι η δυναμική της ανάπτυξης έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, ενώ έχει διαχυθεί πλέον σε όλες τις χώρες και δεν περιορίζεται μόνο στο Βορρά της Ευρωζώνης.

Αυτό φαίνεται από τη σημαντική αύξηση της απασχόλησης, όπου σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το σύνολο των εργαζομένων το τρίτο τρίμηνο του 2017 ανήλθε σε 236,3 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 156,3 εκατομμύρια αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα, στην Ευρωζώνη η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 έφτασε το 1,5 εκατομμύριο άτομα.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία πλησιάζουν την πλήρη απασχόληση, αφού η ανεργία κινείται μεταξύ 3,5% και 5% του ενεργού πληθυσμού. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 2,1 εκατομμύρια άτομα σε έναν χρόνο στην Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι στους νέους κάτω των 25 ετών, που εστιάζεται και το μεγάλο πρόβλημα, η ανεργία μειώνεται με ταχύτατο ρυθμό.

Οι πρώην μνημονιακές χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος) και η Ισπανία, έχοντας εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια, αύξησαν σημαντικά την απασχόληση.

Όπως έχει καταστήσει σαφές η ΕΚΤ, τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή κοντά στο μηδέν, τουλάχιστον για όλο το 2018, που σημαίνει ότι το χαμηλό κόστος του χρήματος θα συνεχίσει να βοηθάει την οικονομία, αλλά και την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. 

Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι η  ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο αρνητικό γεγονός.

Μάλιστα, η πολιτική κρίση στη Γερμανία, που ήταν ένας δυνητικός κίνδυνος για την Ευρώπη, φαίνεται ότι εκτονώνεται, αφού οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν προς την κατεύθυνση σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (Μέρκελ-Σουλτς), δηλαδή το ιδανικό σενάριο για την Ευρωζώνη, κυρίως, αλλά και για την Ε.Ε.

Ομαλά εξελίσσονται και οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ε.Ε., που αποτελούσαν επίσης ένα δυνητικό κίνδυνο πολιτικής κρίσης με οικονομικές προεκτάσεις.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για τη δυναμική της ανάπτυξης γιατί δημιουργεί καλό πολιτικό κλίμα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτή την περίοδο προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές στην Ευρωζώνη. Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη έγιναν σε περιόδους οικονομικής ευφορίας και όχι στη διάρκεια κρίσεων, όπου κάθε κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή στο εσωτερικό της

 Φυσικά η σημερινή ευνοϊκή συγκυρία ευνοεί και την Ελλάδα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου ετοιμάζεται να βγει στις αγορές δοκιμαστικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, και μόνιμα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Το καλό οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην Ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει και σε μια προχωρημένη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα