Εκκληση Τσιτουρίδη για συμμετοχή στο διάλογο για το Ασφαλιστικό

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2006 17:39

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση Επιτροπη Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης ευχαρίστησε όλους όσους αποδέχθηκαν τη συμμετοχή στο διάλογο και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε όσους επαναξιολογήσουν τη θέση τους, εννοώντας τα συνδικάτα. Οπως είπε, κανείς δεν μπορεί να έχει θέση αποχής στα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή, ο υπουργός ανέφερε πως μέχρι το τέλος του 2007 η κυβέρνηση θα επιδιώξει την εφαρμογή στο σύνολό της της εθνικής νομοθεσίας, δηλαδή την ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των ταμείων κύριας ασφάλισης και την ομαδοποίηση και ενοποίηση ταμείων επικουρικής ασφάλισης, μιλώντας πάντα για το χώρο των μισθωτών.

Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για το θέμα της εισφοροδιαφυγής, ενώ -όπως είπε ο κ. Τσιτουρίδης- θα επιχειρηθεί και η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων, όπως και η προώθηση της μηχανοργάνωσής τους.

Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής, ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε ότι είναι η εξέταση και αποτύπωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και η σύσταση έκθεσης, η οποία θα δοθεί στην κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το πλαίσιο της αναμόρφωσης της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα.

Παράλληλα ο κ. Τσιτουρίδης αναφέρθηκε στην υποχρέωση των διοικήσεων των ταμείων για κλείσιμο των ισολογισμών τους, εκπόνηση αναλογιστικών μελετών και ανάγκη παρουσίασης των επιχειρησιακών τους σχεδίων για το χρόνο που έρχεται.

Σε ερωτήσεις περί σκανδάλου στην υπόθεση εισφοροδιαφυγής στο ΙΚΑ, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι σκάνδαλο θα ήταν αν η κυβέρνηση είχε μια καταγγελία και δεν προχωρούσε σε έρευνα ως προς το πώς καθορίζονται οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές και το κόστος των εργασιών στα δημόσια έργα. Από τον Ιούνιο, είπε, υπάρχει ΕΔΕ σε εξέλιξη, τα πορίσματα θα είναι έτοιμα σύντομα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αντικειμενικοποιηθεί το σύστημα των εισφορών στα δημόσια έργα, ενώ μέσα στις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση θα καλέσει εκπροσώπους και του κατασκευαστικού κλάδου για να πάρει τις απόψεις τους σχετικά με την αντικειμενικοποίηση του συστήματος.

Σχετικά με έρευνες που διεξάγονται στο ΙΚΑ για φαινόμενα διαφθοράς σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι θα υπάρξουν διοικητικά, πειθαρχικά και δικαστικά μέτρα για ό,τι αξιόποινο βρεθεί.

Όσο για τις καταγγελίες περί φαινομένων διαφθοράς στη Βιομηχανία Ζάχαρης, ο κ. Τσιτουρίδης απάντησε ότι στα χρόνια της νέας διακυβέρνησης δεν υπήρξε καμία περίπτωση λαθρεμπορίας στη βιομηχανία ζάχαρης.

πΗγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα