Ευρωκαταδίκη για περιορισμούς στην εμπορία προψημένων προϊόντων αρτοποιίας

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2006 17:45

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για ποσοτικούς περιορισμούς στην εμπορία προψημένων και κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας.

Η απόφαση αφορά τη διάθεση στο εμπόριο των προϊόντων αρτοποιίας που παρασκευάζονται σύμφωνα με τη μέθοδο «bake-off» η οποία συνίσταται στην ταχεία απόψυξη και στη συνέχεια αναθέρμανση ή ψήσιμο, εντός των σημείων πώλησης, προϊόντων που είναι πλήρως ή μερικώς προψημένα και κατεψυγμένα.

Ειδικότερα, στην απόφασή του το Δικαστήριο κρίνει ότι ο σχετικός ελληνικός νόμος έχει περιοριστικά αποτελέσματα στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ των κρατών μελών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η απαίτηση να συμμορφώνονται οι πωλητές προϊόντων «bake-off» με το σύνολο των προδιαγραφών που ισχύουν για τα παραδοσιακά αρτοποιεία, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η απαίτηση να διαθέτουν αποθήκη αλεύρων, χώρο ζυμωτηρίου ή αποθήκη στερεών καυσίμων, δεν λαμβάνει υπόψη την ιδιομορφία των προϊόντων αυτών και συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα, καθιστώντας έτσι δυσχερέστερη την εμπορία των εν λόγω προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό και κατ' εφαρμογή ουσιαστικά της παραπάνω απόφασης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με δύο άλλες αποφάσεις του σήμερα, δικαίωσε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει η «Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΑΕ» και η Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων η οποία μετά από ελέγχους είχε διατάξει στις 27 Νοεμβρίου 2001 την παύση λειτουργίας των κλιβάνων για το ψήσιμο κατεψυγμένου άρτου άνευ αδείας στα εν λόγω σούπερ-μάρκετ. Είχε προηγηθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2001 η έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία ενημέρωνε τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας ότι η λειτουργία, εντός καταστημάτων πώλησης άρτου, κλιβάνων για το ψήσιμο κατεψυγμένου άρτου (ή ζύμης) σύμφωνα με τη μέθοδο «bake-off» αποτελεί μέρος της παρασκευής άρτου και, συνεπώς, για τη λειτουργία των κλιβάνων αυτών οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με άδεια λειτουργίας αρτοποιείου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα