Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]
Τις 15 έφθασαν χθες οι υποθέσεις ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αν και ο αριθμός είναι σίγουρα μικρός, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση, καθώς ένα πλήθος αιτήσεων και στη συνέχεια διαπραγματεύσεων «ωριμάζει» αλλά και διότι οι «ειδήσεις» περί διευθέτησης των οφειλών λειτουργεί «παραδειγματικά» για όσους έχουν «κόκκινες» οφειλές. Πολύ δε περισσότερο, όταν οι διευθετήσεις χρεών είναι ευνοϊκές για τους οφειλέτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) κατά τις 25 εβδομάδες που ακολούθησαν την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (3 Αυγούστου 2017) πάνω από 110.000 μοναδικοί χρήστες την επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν σε αυτή, χωρίς να ξεκινήσουν τη συμπλήρωση αίτησης υπαγωγής.
Αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρίζουν 15.310 ενδιαφερόμενοι. Από αυτούς οι 5.044 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κ.λπ.). Ήδη έχει πιστοποιηθεί ότι 2.654 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το helpdesk της ΕΓΔΙΧ έχει απαντήσει πάνω από 5.000 email ενδιαφερομένων, με κάθε λογής απορίες σχετικά με τη συμπλήρωση της αίτησης.
Έως αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί οριστικά 497 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 148 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών 26 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 14 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους. Αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ, όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.
Ενδεικτικά, σε μία περίπτωση, με συνολική οφειλή 22.869,58 ευρώ, διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις 2.886,9 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 19.982,68 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις. Ως αποτέλεσμα αντί για μηνιαίες δόσεις περί τα 2.000 ευρώ (αποπληρωμή αρχικής οφειλής σε 12 δόσεις) ο οφειλέτης καλείται να αποπληρώσει το χρέος του με μηνιαία δόση περί τα 200 ευρώ.
Για τις υπόλοιπες 349 αιτήσεις, που εμπλέκουν πολλούς πιστωτές, οι 322 έχουν ανατεθεί σε συντονιστές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έλεγχο πληρότητας. Από αυτές σε 207 περιπτώσεις έχει βεβαιωθεί η πληρότητα των στοιχείων του φακέλου, σε 103 από αυτές έχει διαπιστωθεί απαρτία των πιστωτών και σε 87 έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Σε μία περίπτωση η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Σύμφωνα με την ΕΓΔΙΧ, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η διαδικασία διευθέτησης οδηγεί στην καταβολή περίπου του 10% της δόσης που προηγουμένως έπρεπε να καταβάλει ο δανειολήπτης, ενώ προβλέπεται και σημαντική διαγραφή χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στον μηχανισμό οδηγεί σε αναστολή καταδιωκτικών μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ότι η επιτυχής χρήση του έχει ως αποτέλεσμα τη ρύθμιση των οφειλών προς όλους τους πιστωτές και άρα την εξάλειψη οποιουδήποτε λόγου άσκησης καταδιωκτικών μέτρων.
Σημειώνεται, ότι αν δεν προκύψει συμφωνία στο πλαίσιο του εξωδικαστικού, ο οφειλέτης δικαιούται να ρυθμίσει τα χρέη του σε διμερές επίπεδο, απευθείας μαζί με τους πιστωτές του. Ειδικά όσον αφορά τα δάνεια από τράπεζες, μπορεί να τα ρυθμίσει μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, η εφαρμογή του οποίου εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Ώθηση» στον εξωδικαστικό αναμένεται να δώσει και η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών έως 50.000 ευρώ, η οποία αφορά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αφού οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις έχουν χρέη έως αυτό το όριο. Υπενθυμίζουμε ότι η υποδοχή αιτήσεων για την απλοποιημένη διαδικασία άρχισε ουσιαστικά τον περασμένο μήνα, με την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι συνοφειλέτες και εγγυητές έχουν εκ της υφιστάμενης νομοθεσίας πλήρη και αλληλέγγυα ευθύνη για την κάλυψη των οφειλών του πρωτο-οφειλέτη, ως εκ τούτου προσκαλούνται στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, με σκοπό την προστασία τους, εφόσον δεν έχουν επαρκή ικανότητα αποπληρωμής, όπως ρητά ορίζεται στον νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού (Ν. 4469/2017, άρθρο 9, παράγραφος 5).