Ιταλία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2006 12:24

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας, για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, αύξησαν το κόστος των βιομηχανιών και επηρέασαν αρνητικά τη ζήτηση των καταναλωτών.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,3%, από τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,1%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Istat στη Ρώμη. Κατά μέσον όρο, 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 0,6%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας μειώθηκε 0,2%.

Η οικονομία των χωρών μελών της Ευρωζώνης, δείχνει να χάνει τη δυναμική της, μετά τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε πέντε χρόνια το δεύτερο τρίμηνο. Οι τιμές του αργού πετρελαίου άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου και οι βιομηχανίες ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή τους ερχόμενους μήνες, καθώς το κόστος της ενεργείας περιορίζει τις δαπάνες των καταναλωτών και οι εξαγωγείς βασίζονται στην παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση.

Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Insee στις 11 Σεπτεμβρίου, μειώθηκε για δεύτερο μήνα τον Ιουλιο, ενώ στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κινήθηκε πτωτικά για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο.

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιταλία, καταδεικνύει ότι η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης υστερεί έναντι των μεγαλύτερων εμπορικών της εταίρων. Στις 9 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας θα είναι 1,7% το 2006, έναντι 2,5% των 12 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, υστερώντας για πέμπτη χρονιά σε ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα