Βέβαιος ότι η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη δεν είναι αντιπαραγωγική, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ σημείωσε ότι «αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να χορηγήσουν κάτι επιπλέον, τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι χώρες πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη μείωση των κόκκινων δανείων».
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα πηγαίνει καλά.
Τόνισε επίσης πως οι αγορές έχουν αντιδράσει καλά τους τελευταίους 12 μήνες με την εφαρμογή του προγράμματος και τις διάφορες αξιολογήσεις, ενώ οι αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου έχουν βελτιωθεί.
Όπως είπε, «εάν οι εξελίξεις της αγοράς συνεχίσουν όπως είναι σήμερα με τις αποδόσεις να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο, τότε δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα να βγει στις αγορές».