Έργα 100 εκατ. ευρώ για τον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας

Συνάντηση Κεφαλογιάννη για τη δημιουργία νέας μαρίνας στο λιμάνι της Κέρκυρας
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2006 16:59

Συνάντηση με αντικείμενο τη διερεύνηση κοινών δράσεων για τη δημιουργία μεγάλων μαρίνων στα νησιά του Ιονίου πελάγους, είχε σήμερα στην Κέρκυρα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης με υψηλόβαθμα στελέχη της Qatari Diar Real Estate Investant Company

Συγκεκριμένα διερευνήθηκαν οι δυνατότητες χωροθέτησης στον λιμένα Κέρκυρας, μαρίνας πολυτελών θαλαμηγών και πλωτού σταθμού στάθμευσης οχημάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων σε αναπτυξιακά έργα σε λιμένες της χώρας.

Mαρίνα Κέρκυρας

Η νέα μαρίνα της πόλης Κέρκυρας θα κατασκευασθεί στο δυτικό άκρο του λιμένα Κέρκυρας, στην περιοχή Μαντούκι. Η Μαρίνα θα διαμορφωθεί εξ’ ολοκλήρου εντός των ορίων της θεσμοθετημένης Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης και φορέας υλοποίησής της θα είναι ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε. Πρόκειται για μαρίνα αποκλειστικά πολυτελών σκαφών αναψυχής μεγάλου μεγέθους (megayachts).

Η νέα Μαρίνα θα διαμορφωθεί δυτικά του υφιστάμενου προβλήτα κρουαζιερόπλοιων , θα καταλαμβάνει θαλάσσιο μέτωπο μήκους 350 μ. περίπου, η επιφάνεια της λιμενολεκάνης θα είναι περιπου 75 στρέμματα. Για την προστασία της λιμενολεκάνης προβλέπεται η κατασκευή ενός προσήνεμου και ενός υπήνεμου μώλου, ενώ στο εσωτερικό του λιμένα προβλέπεται η κατασκευή ενός προβλήτα για πρόσδεση σκαφών. Στη χερσαία ζώνη της Μαρίνας, επιφάνειας 25 στρεμμάτων περίπου, θα κατασκευασθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις (γραφεία διοίκησης, εστιατόρια-αναψυκτήρια, καταστήματα).

Πλωτός Σταθμός στάθμευσης οχημάτων

Mετά τη διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού, θα παραχωρηθεί κατάλληλος χώρος για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση πλωτού σταθμού δυναμικότητας και διάρκειας όπως θα καθορισθεί από τη μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας. Η κατάλληλη επιλογή της θέσης πλωτού σταθμού εκτιμάται ότι θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στάθμευσης στην πόλη, ενώ παράλληλα θα προσφέρει πολλαπλή αξιοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για πλωτό ναυπήγημα (μονάδα 450-500 θέσεων) με μέγιστο ύψος 4,80 μ. από τον προβλήτα (5,90 μ. από τη θάλασσα) με δυνατότητα χώρων αναψυχής (εστιατόρια κλπ) στο δώμα.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός των θαλασσίων και χερσαίων έργων της Μαρίνας και του πλωτού σταθμού στάθμευσης οχημάτων, ανέρχεται σε ποσό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ –όπως επισημαίνεται από το ΥΕΝ- έχουν ήδη δημοπρατηθεί λιμενικά έργα για τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ, προϋπολογισμού 42 εκατομμυρίων ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα