MAN: 9,6 δισ. ευρώ για την κατασκευάστρια φορτηγών Scania

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2006 08:48

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για την εξαγορά της σουηδικής Scania AB, έκανε η γερμανική κατασκευάστρια φορτηγών αυτοκινήτων MAN AG, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής εμπορικών οχημάτων στην Ευρώπη, σε μία προσφορά που αξιολογεί τη σουηδική εταιρεία στα 9,6 δισ. ευρώ (12,1 δισ. δολ.).

Η MAN προσέφερε 0,151 νέες κοινές μετοχές και 38,35 ευρώ σε μετρητά για κάθε μία μετοχή της Scania, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Η προσφορά είναι αξίας 48 ευρώ ανά μετοχή, με βάση την τιμή κλεισίματος των μετοχών της ΜΑΝ την περασμένη Παρασκευή στα 64 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Τα μετρητά, μέρος της προσφοράς, θα χρηματοδοτηθούν από τα αποθέματα της ΜΑΝ και την πιστωτική της ικανότητα, σύμφωνα με την ΜΑΝ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της MAN, Hakan Samuelsson, ο οποίος είναι Σουηδός, θέλει να ανταγωνιστεί την DaimlerChrysler AG και τη Volvo AB, τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες φορτηγών αυτοκινήτων της Ευρώπης. ΜΑΝ και Scania, εμφάνισαν το 2005 συνδυασμένες πωλήσεις 76.469 λεωφορείων και φορτηγών άνω των 16 τόνων στη Δυτική Ευρώπη, έναντι 56.900 φορτηγών της DaimlerChrysler.

Οι μετοχές της Scania, της έκτης σε μέγεθος κατασκευάστριας φορτηγών αυτοκινήτων της Ευρώπης, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 48%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας να ανέρχεται στα 85,2 δισ. κορώνες (11,7 δισ. δολ.).

Η MAN έχει συμφωνήσει να αγοράσει 5,7 εκατ. μετοχές της Scania από την Renault SA, που αντιπροσωπεύουν το 2,85% των μετοχών κα το 5,18% των ψήφων, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Δεν έγινε αναφορά στη σημερινή ανακοίνωση για τα μερίδια που κατέχει η Volkswagen AG και η Investor AB, οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της Scania.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Volkswagen και της Investor στη συμφωνία εξαγοράς, καθώς μαζί ελέγχουν το 53,3% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της Scania. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen, έχει το 34% των δικαιωμάτων ψήφου της Scania και το 18,7% των μετοχών της.

Η σουηδική Investor κατέχει το 19,3% των δικαιωμάτων ψήφου και 10,8% του μετοχικού της κεφαλαίου. Την Ιnvestor ελέγχει η σουηδική οικογένεια Wallenberg η οποία θα αξιολογήσει την προσφορά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Fredrick Lindgren, στις 13 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα