«Από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε τα cash buffers, τα οποία θα μας καλύπτουν ίσως για περισσότερα από ένα ή δύο χρόνια, η πιστοληπτική γραμμή δεν προσθέτει. Αντίθετα, έχει κόστος, αβεβαιότητα και κίνδυνο ακόμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Μιλώντας στο Euronews, ανέφερε ότι «πιστοληπτική γραμμή σημαίνει όρους, δεσμεύσεις, σε τελευταία ανάλυση σημαίνει μνημόνιο. Και από αυτό πρέπει να απαλλαγούμε. Να απεξαρτηθούμε επιτέλους από αυτήν την επιτροπεία».
Είπε επίσης ότι η πιστοληπτική γραμμή «δεν δοκιμάστηκε από καμία χώρα, ούτε από την Πορτογαλία, ούτε την Κύπρο, ούτε την Ιρλανδία, κάτι σημαίνει αυτό».
Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δοκιμάσει να βγει στις αγορές μία ή περισσότερες φορές μέχρι τις αρχές Μαΐου, όταν και θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών. «Άρα χτίζουμε και cash buffer, που θα μας επιτρέψει να έχουμε μία ασφαλή έξοδο στις αγορές», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του «μαξιλαριού» ρευστότητας, ανέφερε ότι «η συμφωνία είναι να πάρουμε 9 δισ., εάν μπορέσουμε να αντλήσουμε και από τις αγορές άλλα τόσα, είναι ένα επαρκές ποσό».
Για τους πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι δεν υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένο αριθμό, ενώ τόνισε έχουν συμφωνηθεί αλλαγές στον νόμο Κατσέλη «που αποσκοπούν να ξεχωρίσουμε αυτόν που δεν πληρώνει επειδή δεν μπορεί, από αυτόν που ενδεχομένως μπορεί, και δεν πληρώνει».
Ερωτηθείς για το τέλος των μνημονίων, είπε πως «δεν θα είναι όπως το γύρισμα του διακόπτη. Θα είναι μία πορεία. Μέχρι τώρα αντιμετωπίζαμε τα συμπτώματα της κρίσης. Οι βαθύτερες αιτίες των ανισοτήτων και του πελατειακού κράτους, καθώς και η μεγάλη φοροδιαφυγή και το παραγωγικό μας μοντέλο το οποίο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αλλάξει, όλα αυτά είναι τα καθήκοντα του μέλλοντος. Επομένως, να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας, να έχουμε το δικό μας σχέδιο, με τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, να μην τα ρίχνουμε όλα στους ξένους».
Εξάλλου, στάθηκε στην ανάγκη πολιτειακής δέσμευσης για την άρση του αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ «που να μην αφορά κάποια πρόσωπα μόνο ή μία συγκυρία, αλλά να είναι μία απόφαση προοπτικής».