Φρένο των βρετανικών αρχών στον Μέρντοχ για τον Sky

CMA: Μπλόκο στην προσφορά εξαγοράς, για λόγους πλουραλισμού στην ενημέρωση
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 11:30

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού 
[email protected] 

Τέλος έβαλαν οι Βρετανοί στα σχέδια του Ρούπερτ Μέρντοχ, του Αυστραλού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου συνδρομητικής τηλεόρασης Sky. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή έκρινε ότι ο 86χρονος μεγιστάνας έχει ήδη συγκεντρώσει στα χέρια του υπερβολική δύναμη και επιρροή και η περαιτέρω ενίσχυσή του θα υπονόμευε το δημόσιο συμφέρον. 

Ήταν η δεύτερη -και τελευταία- προσπάθεια του Μέρντοχ να αποκτήσει το πανευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο με μία προσφορά 11,7 δισ. στερλινών για μερίδιο 61%. Ο Αυστραλός επιχειρηματίας ήλεγχε ήδη, μέσω της Fox, μερίδιο 39% στον όμιλο Sky, οπότε θα αποκτούσε το 100%, προοπτική που είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος.  

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) έκρινε ότι η εξαγορά θα έδινε στην οικογένεια Μέρντοχ «υπερβολικά μεγάλο έλεγχο επί παρόχων ειδήσεων σε όλους τους τύπους των μέσων και επομένως υπερβολική επιρροή στην κοινή γνώμη και την πολιτική ατζέντα». Επομένως «δημιουργεί ανησυχία για τον πλουραλισμό στην ενημέρωση και αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον». 

Η Walt Disney
Εάν η βρετανική κυβέρνηση αποδεχτεί, όπως αναμένεται, την εισήγηση της Αρχής και μπλοκάρει τη συμφωνία, η Walt Disney θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα επιχειρήσει εκείνη να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Sky, όταν ολοκληρώσει (πιθανότατα τον επόμενο χρόνο) τη συμφωνία για εξαγορά των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας της 21st Century Fox έναντι 66 δισ. δολ. Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, περιλαμβάνει το μερίδιο 39% στον Sky - και θα περιελάμβανε το 100% σε περίπτωση που η CMA δεν είχε βάλει φρένο στην προσπάθεια του Μέρντοχ. 

Οι ανησυχίες της CMA για τον πλουραλισμό σίγουρα δεν είναι χωρίς βάση. Ήδη στον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ο Μέρντοχ ελέγχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες «Sun», «Times», «Sunday Times», «Wall Street Journal», ενώ διαθέτει ισχυρή παρουσία και στον χώρο του ραδιοφώνου. Η CMA υπολόγισε μάλιστα ότι τα ειδησεογραφικά μέσα του Μέρντοχ «θα παρακολουθούνταν, διαβάζονταν ή ακούγονταν από το 1/3 του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου και θα είχαν συνολικό μερίδιο στην κατανάλωση ειδησεογραφικού περιεχομένου αισθητά μεγαλύτερο απ’ όλους τους άλλους παρόχους ειδήσεων, με εξαίρεση το BBC». 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη CMA οι «σοβαρές αδυναμίες» που αφορούσαν τη «News of the World», την εφημερίδα του Μέρντοχ, που έκλεισε πριν από επτά χρόνια στον απόηχο μέγα σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών, αν και λαμβάνονται υπ’ όψιν, δεν έθεσαν σε αμφισβήτηση τη δέσμευση της Fox να διατηρήσει υψηλά στάνταρ στον Sky. Ομοίως οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης κατά υπαλλήλων της Fox News, αν και «σοβαρές», κρίθηκε πως «δεν συνδέονται άμεσα» με την εξέταση της υπόθεσης.    

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα