Ο Έλον Μασκ συνδέει την αμοιβή του με την επίδοση της Tesla

Πρόταση: Μετοχή και κέρδη καθορίζουν τις αποδοχές
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 13:30
REUTERS/ Toby Melville

Από την έντυπη έκδοση 

Σειρά φιλόδοξων στόχων για την Tesla έθεσε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, στόχοι που θα αναδείξουν την εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε μία από τις πιο πολύτιμες επιχειρήσεις στον κόσμο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σε μια ένδειξη αποφασιστικότητας και επιδιώκοντας να πείσει τους μετόχους ότι θα παραμείνει στην εταιρεία, ο εκκεντρικός Μασκ συνέδεσε τη δική του ανταμοιβή με την υλοποίηση των στόχων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα λάβει κανένα μπόνους μέχρις ότου αυξηθεί η αξία της Tesla.

Το άνευ προηγουμένου οικονομικό πακέτο που εισηγείται προβλέπει ότι ο δαιμόνιος ιδρυτής της Tesla δεν πρόκειται να πληρωθεί παρά μόνο στην περίπτωση που σημειώσει άνοδο η μετοχή της εταιρείας. Έτσι, η προσωπική περιουσία του Μασκ συνδέεται ακόμη περισσότερο με την περιουσία των μετοχών της Tesla. O 46χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οραματίζεται εντυπωσιακή άνοδο της κεφαλαιοποίησής της στα 650 δισ. δολάρια. Εφόσον οι στόχοι γίνουν πραγματικότητα, η Tesla θα βρεθεί στο πάνθεον των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Alphabet -μητρικός όμιλος της Google- και Microsoft, που τώρα έχουν μέγεθος σχεδόν δεκαπλάσιο της Tesla. 

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη κίνηση ο Μασκ καθησυχάζει τους επενδυτές ότι θα συνεχίσει να ηγείται της Tesla μέχρι και την επόμενη φάση ταχείας ανάπτυξης της εταιρείας ηλεκτροκίνητων οχημάτων, παρά τις παράλληλες δεσμεύσεις και ενδιαφέροντά του. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μασκ είναι διευθύνων σύμβουλος της Space Exploration Technologies Corp. και έχει επιδοθεί και σε διάφορες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των OpenAI, Neuralink και Boring Co.

To σχέδιό του χρειάζεται την έγκριση των μετόχων τον Μάρτιο και προβλέπει ότι οι αποδοχές του είναι στενά συνδεδεμένες με τις επιδόσεις της μετοχής και τα κέρδη της Tesla. Δεν πρόκειται να λάβει μισθό ή μπόνους. Ένα δεκαετές πακέτο με options μετοχών διαμοιράζεται σε δώδεκα δόσεις που συνδέονται με την κεφαλαιοποίηση της Tesla σε προσαυξήσεις 50 δισ. δολαρίων και με εκκίνηση τα 100 δισ. δολάρια. Υπάρχουν παράλληλα ορόσημα που συνδέονται με τα έσοδα και τα EBITDA κέρδη. Ο κ. Μασκ, ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla, έχει περιουσία 21,5 δισ. δολαρίων. Το νέο πακέτο θα μπορούσε να συνεπάγεται αύξηση της περιουσίας του έως και κατά 55,8 δισ. δολάρια. Βασική προϋπόθεση ο Μασκ να παραμείνει CEO της Tesla ή σε θέση εκτελεστικού προέδρου ή διευθυντή προϊόντων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα