BP: Στα μέσα του 2008 η λειτουργία εγκατάστασης στον Κόλπο του Μεξικό

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 09:30

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι τα μέσα του 2008 θα καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων της BP Plc, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, στις εγκαταστάσεις της στον Κόλπο του Μεξικό, δύο και πλέον χρόνια από την προγραμματισμένη ημερομηνία, εξ αιτίας των καθυστερήσεων στις επισκευές.

«Ελεγχοι εδώ και τέσσερις μήνες έδειξαν προβλήματα στη λειτουργία των εξαρτημάτων που βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα και τώρα θα πρέπει να εντοπιστούν και να φτιαχτούν ξανά», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Η καθυστέρηση είναι η δεύτερη που ανακοινώνεται μέσα σε δύο μήνες.

Η εγκατάσταση, που έχει σχεδιαστεί για να παράγει 250.00 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και 200 εκατ. κυβικά πόδια αερίου ημερησίως, υπέστη ζημίες κατά το πέρασμα του τυφώνα «Dennis» τον Ιούλιο του 2005 και ακόμη δεν έχει επισκευαστεί.

Ηδη το κόστος των επισκευών στην πλατφόρμα Thunder Horse της BP έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατ. δολάρια. Σήμερα η εταιρεία είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει το επιπλέον κόστος από την καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι σήμερα, η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο είπε ότι έργο στη Νήσο Σαχαλίνη, ανοιχτά της Ρωσίας, ενδέχεται να κοστίσει 33% περισσότερο από ότι αναμενόταν, εξ αιτίας της αύξησης των τιμών του ατσαλιού, την άνοδο του πληθωρισμού και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Μέχρι στιγμής το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 17 δισ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία.

Σήμερα επίσης, το υπουργείο Φυσικών Πηγών της Ρωσίας, ακύρωσε την άδεια της Royal Dutch Shell Plc για έργο Σαχαλίνη-2, ύψους 20 δισ. δολ. Το κόστος της Σαχαλίνης-2, άλλο μέρος της Νήσου Σαχαλίνης, έχει υπερδιπλασιαστεί υπερβαίνοντας τα 20 δισ. δολ., προκαλώντας προβλήματα στις προσπάθειες της Shell να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο που αντλεί, δύο χρόνια μετά την υπερτίμηση των αποθεμάτων.

Οι μετοχές της BP έκλεισαν χθες 6 πένες υψηλότερα, φθάνοντας στις 579 πένες η μία στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα