Glaxo India: Χαμηλότερη η αύξηση των πωλήσεων φέτος

Από τον μέσον όρο του συνόλου του κλάδου
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 11:57

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ του μέσου όρου των συνολικών πωλήσεων του κλάδου, θα είναι φέτος οι πωλήσεις του σκέλους της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης, GlaxoSmithKline Pharmaceuticals Ltd., στην Ινδία, καθώς μερίδα προμηθευτών της δεν διαθέτει εμβόλια και άλλα εισαγόμενα φάρμακα.

Οι πωλήσεις ενδέχεται να αυξηθούν από 8% έως 10% έναντι ανάπτυξης κατά μέσον όρο από 14% έως 16% που προβλέπουν οι ανταγωνίστριές της, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας στη χώρα, Καλ Σανταράμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες.

Η Glaxo India δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ρυθμό ανάπτυξης των μεγαλύτερων ανταγωνιστριών της, συμπεριλαμβανομένης της Sun Pharmaceutical Industries Ltd. και της Cipla Ltd., οι οποίες πωλούν αντίγραφα φάρμακα άλλων εταιρειών για την αγορά της Ινδίας, αλλά και το εξωτερικό. Οι πωλήσεις της Glaxo India αντιμετώπισαν πρόβλημα το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς οι προμηθευτές δεν της παρέδωσαν όλα τα φάρμακα που χρειαζόταν.

«Το πρώτο εξάμηνο του έτους επηρεάστηκε η ανάπτυξη έως και 4%, εξ αιτίας των ελλειμμάτων σε φάρμακα» ανέφερε ο Σανταράμ. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν πέρυσι 9%, φθάνοντας στα 12,6 δισ. ρουπίες (273 εκατ. δολ.) καθώς διέθεσε πέντε νέα προϊόντα στην Ινδία. Η Sun, σε αντίθεση με την Glaxo, διέθεσε στην εν λόγω αγορά 32 νέα προϊόντα.

Οι μετοχές της Glaxo India υποχώρησαν 5,8 ρουπίες, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 1.250 ρουπίες η μία στη 1:26 μ.μ., τοπική ώρα, στο Χρηματιστήριο της Βομβάης. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 11%, έναντι ανόδου 17% των 28 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Υγείας. Η GlaxoSmithKline Plc κατέχει το 40,93% της εταιρείας και το λοιπό μερίδιο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Βομβάης.

Η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τέσσερις ιαπωνικές φαρμακοβιομηχανίες για τα δικαιώματα πώλησης πέντε σκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιβιοτικού, καθώς και σκευασμάτων για τον καρκίνο, την καρδιά και τις παθήσεις δέρματος μέχρι το 2008, σύμφωνα με τον Σανταράμ. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει επτά άδειες από το εξωτερικό.

Οι νόμοι που θέσπισε η Ινδία τον Ιανουάριο του 2005 και που απαγορεύουν την αντιγραφή σκευασμάτων που δημιουργήθηκαν μετά το 1995, εξασφαλίζουν στην Glaxo India την παρουσίαση περισσότερων επώνυμων σκευασμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα