Του Κώστα Ιωαννίδη
Την περασμένη Δευτέρα το σχόλιο κατάληγε: «Η στήλη πιστή στις ενδείξεις από την στατιστική θεωρεί πως στην αρχή της περασμένης βδομάδας που είχαμε την ανοδική τομή του ΚΜΟ200 ημερών από τον ΚΜΟ50 υπήρξε επιβεβαίωση της εγκατάστασης ανοδικής τάσης στο ΧΑ. Αυτή θα συνεχίσει να εμφανίζεται με τη μορφή του melt-up. Οι διορθώσεις θα είναι βραχύβιες και μια τέτοια περιμένουμε αυτή τη βδομάδα, που έχουμε και την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα. Στο τέλος της εβδομάδας έρχεται και η αξιολόγηση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας».
Τα περιθώρια ανόδου της αγοράς μεγαλώνουν, αν αναλογιστούμε τις μάχες που δόθηκαν πρόσφατα, κάνοντας τόσο απότομες της μεταβολές της κατεύθυνσής των τραπεζικών μετοχών, που δεν μπορούσαν να «ακολουθήσουν» οι εγχώριοι επενδυτές. Αρκεί να ενστερνισθούν οι περισσότεροι ξένοι θεσμικοί πως από νέες ΑΜΚ οι μέτοχοι των τραπεζών δεν κινδυνεύουν και η ως τώρα πορεία των κινήσεων της κυβέρνησης, θα φέρει διαρκή βελτίωση στην εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν και ομολογούν πως η αγορά, προεξοφλώντας την επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια, θα κινηθεί με σαφήνεια ψηλότερα. Γιατί πρώτον, έχουν καεί στο χυλό και φυσάνε το γιαούρτι, και δεύτερον και σπουδαιότερο θεωρούν πως η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης του μαύρου πρόβατου της ευρωζώνης, είναι συνάρτηση των ενεργειών της ελληνικής πλευράς μόνο. Η είσοδος της Γερμανίας, που αποτελεί την ατμομηχανή στην παραγωγή πλούτου στην ευρωζώνη, στην οδό που οδηγεί στην πολιτική σταθερότητα, φέρνει μια σειρά αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο παρασκήνιο στο προσκήνιο. Η Ευρωζώνη βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της, έχοντας αρκετές εμπειρίες από καταστάσεις υψηλού στρες σε συγκεκριμένες οικονομίες κρατών μελών και με τους Μακρόν και Μέρκελ, αυτή τη φορά, στο τιμόνι. Η Ελλάδα χρειάζεται να βγει από το κάδρο των προβλημάτων που συνέθεσαν την κρίση.
Οι συγκρατημένα συντηρητικές εκτιμήσεις, νομίζουμε, εκπροσωπούνται ανάγλυφα στο σχόλιο της της Merit Sec: «Το πιθανότερο σενάριο για τον Γενικό Δείκτη, τις επόμενες ημέρες, είναι η ταλάντωση στο εύρος των 870 - 810 μονάδων. Μόνο αν υπάρξει θετική έκπληξη, ήτοι αναβάθμιση πάνω από μία βαθμίδα, από τον Οίκο S&P μπορεί να κινηθούμε προς το άνω εύρος των 870 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ίσως πιθανότερο να συνεχιστεί η μικρή διόρθωση της Αγοράς, ακόμα και μέχρι την κρίσιμη περιοχή των 810 μονάδων».
Η Société Générale, σε ανάλυσή της σημείωσε: «Το 2018 αναμένεται να αποδειχτεί σημείο καμπής για την Ελλάδα». Η τρίτη αξιολόγηση εκτιμούν ότι θα κλείσει τη Δευτέρα και το τρίτο πρόγραμμα στήριξης να ολοκληρωθεί επιτυχημένα τον Αύγουστο. Με τη βελτιωμένη οικονομική και δημοσιονομική απόδοση, η Χώρα θα μπορέσει να εκδώσει νέο χρέος τις επόμενες εβδομάδες και αυτό αναμένεται να δώσει μήνυμα σε Αγορές και Οίκους αξιολόγησης, δεδομένου ότι οι ανάγκες της Χώρας σε κεφάλαια τα επόμενα τρία χρόνια είναι περιορισμένες, συμπλήρωναν. Τέλος η Γαλλική Τράπεζα σημειώνει, πως οι τρεις Οίκοι αξιολόγησης έχουν θετικό outlook και η χώρα αναμένεται να αναβαθμιστεί και από τους τρεις, τους επόμενους λίγους μήνες, πιθανότατα κατά δύο βαθμίδες.
Θα ήταν θετική έκπληξη, ένα ανέβασμα της χώρας από την S&P κατά δύο βαθμίδες, στην κλίμακα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας. Η αναβάθμιση έγινε κατά μια, από Β- σε Β και δεν θα έχουμε κάτι σπουδαίο από αυτή την έκθεση. Εκτός από την αναγνώριση πως θα περάσει η ανάπτυξη στη χώρα σε ετήσιο βήμα της τάξης του +2,4%, από το 2018 ως το 2021. Μια λοιπόν «εξήγηση» της ανόδου των τιμών στο ΧΑ μπορεί να είναι η αποδοχή, από τα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων επενδυτικών οίκων, αυτής της θεώρησης για την ελληνική οικονομική δραστηριότητα. Επίσης στην έκθεση αναφέρεται, ότι δεν βλέπουν άμεσο κίνδυνο νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Για αυτό την περασμένη βδομάδα, που έφερε απώλειες στα τραπεζικά blue chip, εκτιμούσαμε πως οι πιέσεις επιτράπηκαν και ασκήθηκαν για μάζεμα μετοχών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
Στην αρχή της περασμένης βδομάδας σημειώναμε: «Η ανοδική ορμή στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι αποτυπωμένη πλήρως. Αυτό δεν αποκλείει, στο τέλος αυτής της βδομάδας, με την πρώτη εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου, να έχουμε μια μικρή πτώση. Έτσι, για να κρατηθεί αυτό το μοτίβο των δυο ανοδικών εβδομάδων που τις διαδέχεται μια ελαφρώς πτωτική, ώστε να συνεχιστεί κατόπιν με το ανοδικό δίδυμο, που ισχύει από τις 20 Νοεμβρίου ως σήμερα». Τώρα εκτιμούμε πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί το Eurogroup, γνωρίζοντας ότι το Ew-group αναγνώρισε την απουσία πάνω από 20 προ-απαιτούμενων, που μάλλον δεν θα διευθετηθούν ως σήμερα. Μια έγκριση της «δόσης» θα αποτελέσει μέτρο της ελαστικότητας που δείχνουν τώρα, οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και θα υπογραμμίσει, πως το πρόγραμμα θα τελειώσει ομαλά τον Αύγουστο.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον την υποδοχή των ελληνικών ομολόγων επταετούς διάρκειας, αλλά και το πενταετές καλυμμένο της ΑΛΦΑ, ως σημαντικές ενδείξεις για το πώς φαινόμαστε στους διαχειριστές κεφαλαίων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη Κόσμος
Το ρίσκο «τρέφουν» ελπίδες που… «φυτρώνουν» παντού
Την τρίτη βδομάδα του 2018, με εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου σε εξέλιξη, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων σε όλες τις ηπείρους κινήθηκαν ανοδικά. Εν μέσω ενός σκληρού χειμώνα για τις χώρες του Βόρειου ημισφαίριου και με αδιέξοδο στην προσπάθεια γιαάρση των εμποδίων στη Γερουσία των ΗΠΑ, ώστε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους απρόσκοπτα. Όμως ακόμα και με πιθανή την στάση πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο, στους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς ως τις 16 Φεβρουαρίου, η Wall Street είδε τα χρηματιστήριά της να τελειώνουν τη βδομάδα ανοδικά. Σε συνεδρίαση που ο ημερήσιος όγκος των επιμέρους αγορών συνολικά ήταν (6,82 δις τεμάχια) ανώτερος του μέσου όρου για τις είκοσι τελευταίες συνεδριάσεις (6,32 δις).
Έτσι είχαμε νέο ρεκόρ υψηλών βίου για τους S&P 500 και Nasdaq, ενώ ο Dow έκλεισε απλά υψηλότερα. Τα κέρδη των Nike, Philip Morris International και Home Depot κυμάνθηκαν μεταξύ 1,5% και 4,8% μετά από αισιόδοξες προσδοκίες για τα κέρδη τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του S&P 500. Εννέα από τους ένδεκα πιο σημαντικούς τομείς του S&P ήταν υψηλότερα στη βδομάδα. Όλα δείχνουν πως το melt-up συνεχίζεται.
Μelt-up και στα κέρδη
Ακόμα και ο Εντ Γιαρντένι που, για εμάς, εισήγαγε τον όρο, δεν οπαδός των meltups. Συνήθως ακολουθούνται από κατακρήμνιση, η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Οι μεγάλοι φόβοι στην επενδυτική κοινότητα προκαλούνται συνήθως από μια οικονομική κρίση, η οποία είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί.
Για την ώρα το φρόνημα των επενδυτών είναι τόσο ψηλά, που «κοιτάζοντας κάτω… ζαλίζεσαι». Αλλά τα δεδομένα δείχνουν επίμονα προς την ανοδική κατεύθυνση και παραθέτουμε ορισμένα από όσα «καλλιεργούν» με επιτυχία τις ελπίδες. Ο δείκτης Investor Intelligence Bull / Bear αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1987. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 64,4% των επενδυτικών συμβούλων ήταν υπέρ της τροφοδότησης της διάθεσης για ρίσκο, ενώ μόνο το 13,5% ήταν υπέρ της επιφύλαξης για επικείμενη κατάρρευση. Το υπόλοιπο 22,1% ήταν στο στρατόπεδο της άποψης για πιθανό κύκλο διορθώσεων. Η αμερικανική ένωση μεμονωμένων επενδυτών πραγματοποιεί επίσης δημοσκόπηση για το επενδυτικό κλίμα. Στα δεδομένα της φαίνεται ότι οι πρόσφατες αναγνώσεις ταυτίζονται με τα προηγούμενα υψηλά.
Το ράλι των αγορών είναι ευρείας βάσης. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται επί του παρόντος σε ποσοστό 11,5% περίπου πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, που είναι μεταξύ των υψηλότερων αναγνώσεων της πολύχρονης ανοδικής αγοράς. Επιπλέον, το 78% των εταιρειών S&P 500 διαπραγματεύονται πάνω από τους δικούς τους ΚΜΟ200 που είναι επίσης μια σχετικά υψηλή εγγραφή. Οι δείκτες S&P 500/400/600 αυξήθηκαν κατά 22,5%, 16,5% και 15,4% σε ετήσια βάση στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Αυξήθηκαν δε και οι τρεις δείκτες κατά 30,2%, 29,9% και 33,5% από την ημέρα των Εκλογών (8 Νοεμβρίου 2016 ).
Το melt-up των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες το οδηγεί ένα melt-up των προσδοκιών της αγοραίας συναίνεσης και των αναλυτών για τα κέρδη. Ο νόμος περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης, που πέρασε στα τέλη του περασμένου έτους ενισχύει ήδη τις εκτιμήσεις επί των κερδών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συναινετικά για τα λειτουργικά κέρδη των εταιριών του S & P 500 για το 2018 σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, κατά 2,13 δολάρια, διαμορφώνοντάς τα στα 150,15 δολάρια ανά μετοχή. Η εκτίμηση για το 2019 ανέβηκε στα 165,35 δολάρια. Σε ετήσια βάση, στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι προσδοκίες επί της κερδοφορίας των εταιριών στους S & P 500/400/600 αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,1%, 18,8% και 15,0%. Ως αποτέλεσμα, τα P / E ως προς τα μελλοντικά κέρδη είναι αυξημένα, αλλά δεν είναι πολύ υψηλότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Ο S&P 500 έχει σήμερα P/E προσδοκόμενων κερδών 18,5, από 17,1 πέρυσι. Από την άλλη, οι S&P 400 και 600 έχουν forward P/E βασικά αμετάβλητα στο 18,4 και 20,0, έναντι 18,8 και 19,9 πριν από ένα χρόνο.
Οι ελπίδες από την Κίνα
Η οικονομία της Κίνας αυξήθηκε ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο του 2017, καθώς η ανάκαμψη των εξαγωγών βοήθησε τη χώρα να σημειώσει την πρώτη ετήσια επιτάχυνση στην ανάπτυξή της μετά από επτά χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, είναι ευπρόσδεκτα νέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του Πεκίνου. Σημείωναν από το Reuters.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,8% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη για το σύνολο του 2017 εμφάνισε άνοδο 6,9% σε ετήσια βάση, η πρώτη ετήσια επιτάχυνση για την οικονομία από το 2010.
Η συγχρονισμένη ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία το 2017, αποδίδεται εν μέρει στην αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς και άλλα προϊόντα τεχνολογίας, αποτέλεσε πλεονέκτημα για την Κίνα και για μεγάλο μέρος της εξαρτώμενης από το εμπόριο Ασίας. Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν το 2017 με τον πιο γρήγορο ρυθμό σε τέσσερα χρόνια.
Την εικόνα αμφισβητούν αρκετοί αναλυτές. Μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, ανέφεραν πως παρατηρητές της κινεζικής οικονομίας πιστεύουν πως τα στοιχεία είναι πιο αδύναμα από αυτά που εμφανίζουν οι αρχές. Οι New York Times σημείωσαν, πως η υψηλή ανάπτυξη συνοδεύτηκε με υψηλό κόστος. Δεδομένων, α)των αυξήσεων στα επίπεδα δανεισμού που οδήγησαν σε υποβαθμίσεις του κινεζικού χρέους από οίκους αξιολόγησης, β) της τρομερής μόλυνση της ατμόσφαιρας των υδάτων και του εδάφους, αλλά και γ) των κοινωνικών προβλημάτων που μένουν άλυτα, για δεκάδες εκατομμυρίων εργατών στις πόλεις. Οι Financial Times προειδοποιούν, ότι «η προσπάθεια για μια ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και απομόχλευσης στο χώρο των συνθηκών δανεισμού θα γίνει σκληρότερη φέτος». Καθώς οι αρχές πιθανά να στρέψουν την προσοχή τους από την αύξηση του ΑΕΠ, προσχωρώντας σε πολιτικές βελτίωσης των οικονομικών των τραπεζών.
Οι ελπίδες από την ΕΚΤ
Η ελπίδα από την ευρωζώνη που ανεβάζει τη διάθεση για ρίσκο, έρχεται από την αποκάλυψη πως τελικά το… ευρωομόλογο, που ζητούσε η ελληνική πλευρά από το 2010, μπορεί φέτος να εισέλθει στη φάση της σταδιακής δημιουργίας του. Ο σχεδιασμός μιας νέας κατηγορίας ασφαλών χρηματοοικονομικών assets για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ θα δημοσιευθεί εντός ολίγου, μετά από σχεδόν ένα χρόνο καθυστέρησης, σύμφωνα με αξιωματούχους που αναφέρθηκαν στο Βloomberg.
Η τελευταία δεκαετία του ευρώ σφραγίστηκε από επεισόδια οικονομικού στρες που διέσχιζαν τα σύνορα και απειλούσαν να διασπάσουν την νομισματική ένωση. Ωστόσο, τα αποκαλούμενα ESBies (European Safe Bond) Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από χώρες όπως η Γερμανία που φοβούνται ότι θα καταλήξουν να πληρώνουν για τα χρέη των άλλων, από την πίσω πόρτα.
Η ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον διοικητή της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας Philip Lane, προβλέπει ότι μεγάλες τράπεζες ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (το ταμείο διάσωσης των οικονομιών της ζώνης του ευρώ) να ανα-συσκευάζουν τα κρατικά ομόλογα σε νέους τίτλους που θα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Η ομάδα του Lane ήθελε να δημοσιεύσει τα ευρήματά της τον περασμένο Μάρτιο, αλλά καθυστέρησε με τεχνικά εμπόδια. Πιθανά να σχετίζονται με την ύπαρξη μνημονίου για την Ελλάδα και λόγω των Γερμανικών εκλογών τον περυσινό Σεπτέμβριο που ακόμα δεν έφεραν σταθερό νέο συνασπισμό διακυβέρνησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου - το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 για την πρόληψη των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επί του παρόντος προεδρεύει ο κ. Draghi, έλαβε γνώση της εργασίας τον Δεκέμβριο, αλλά δεν αποφάσισε ακόμα να την εγκρίνει.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να υποστηρίξουν τα ESBies. Οι τίτλοι θα μπορούσαν να είναι ένα νέο ρευστό περιουσιακό στοιχείο με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο το οποίο χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση στα κρατικά ομόλογα, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων Τραπεζών της Ευρώπης σε πρόσφατο έγγραφο που έφτασε στο Bloomberg. Η έκθεση Lane, θα δημοσιευθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στη τρίτη εβδομάδα του έτους, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2810,30 μονάδες, είχε επίδοση +0,86% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +5,11%. Ο Dow, με μεταβολή +1,04%, έκλεισε στις 26.071,72 μονάδες, στο 2018 απέδωσε +5,47%. Ο S&P400 κέρδισε +0,67% με επίδοση φέτος +4,14%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,36%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +4,05%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,04%, διαμόρφωσε κέρδη +6,27% το 2018.
Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -0,54%, στα 1331,1 δολάρια η ουγκιά με απόδοσή το 2018 +1,99%. Παράλληλα κινήθηκε το πετρέλαιο κατά -1,29%. Στο 2018 κέρδισε +5,77%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,62% στη βδομάδα και αποδίδει στο 2018 +0,56%. Ο DAX κέρδισε +1,43%, με ετήσια απόδοση +4,00%, ο CAC είχε μεταβολή +0,17%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +4,03%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,16% και στο έτος αποδίδει +4,34%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,36% στο 2018 αποδίδει +8,68%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +2,36%, με +6,31% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κερδίζοντας +1,14%, έχει επίδοση για το 2018 +0,69%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,65%, στο 2018 εμφάνισε άνοδο +4,58%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,95% και επίδοση για φέτος +2,14%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +2,66%, στο 2018 αποδίδει +4,27%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +2,68% και στο 2018 έχει κέρδη +7,81%. Άνοδο +1,72% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +5,46%.
ΧΑ
Εβδομάδα αφομοίωσης της ανόδου προς την οροφή του 2017
Το ανώτερο κλείσιμο του ΓΔ στο 2017 ήταν οι 858 μονάδες και στο 2018, ανώτερο ήταν αυτό της περασμένης Τρίτης, στις 852,81. Συμπληρώθηκε έτσι μια ανοδική πορεία, χωρίς σημαντική αμφισβήτηση της ανόδου από τις 7 Δεκεμβρίου ως τις 16 Ιανουαρίου. Με την εμφάνιση μετά δυο διαδοχικά πτωτικών συνεδριάσεων οι επαγγελματίες δεν ανησύχησαν, αλλά δοκιμάστηκαν τα όρια της ψυχραιμίας τους από την μεταβλητότητα που εμφάνισαν, μετά από σημαντική άνοδο, οι τραπεζικές μετοχές του 25άρη. Το διεθνές κλίμα σφράγισαν η θετική έκπληξη από τη σειρά της Κίνας, αναφορικά με την ανάπτυξη του τέταρτου τρίμηνου, αλλά και το σοκ, από τη διακοπή της λειτουργίας του Δημοσίου των ΗΠΑ προσωρινά, λόγω πολιτικής ασυμφωνίας. Η αγορά περίμενε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P. Παράλληλα είχαμε την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα, που μάλιστα διαπιστώθηκε και διάθεση για μεγαλύτερη έκθεση, βάσει του αριθμού ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου.
Στην πρώτη σύνοδο της περασμένης βδομάδας, με τζίρο οριακά πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ με προηγούμενο κλείσιμο στο μέγιστο έτους, οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,40%. Έφθασε στις 847,73 από 851,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2174,33 από 2188,03 με μεταβολή -0,63%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 56,793 πάνω που πέρασε, στις 12/1, ψηλότερα των 57 δις ευρώ, στα 57,031 δις. Την Τρίτη μπορεί αρχικά να επικράτησαν πιέσεις, αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον στο δεύτερο μέρος βελτίωσε την στατιστική εικόνα των blue chip. Καθώς ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,60% και έφθασε στις 852,81 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2186,67 με μεταβολή +0,57%. Ήταν οι υψηλότερες εγγραφές στη βδομάδα, με τον τζίρο στα 71,506 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 20,132 εκατ.
Την Τετάρτη, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών καθοδική πορεία, χωρίς πέρασμά τους σε θετικό πεδίο, ούτε λεπτό. Πτώση με υπολογίσιμα αποτελέσματα επιβλήθηκε από τις 10:32 ως τις 13:03. Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 6) με ένα αμετάβλητο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,32% και έφθασε στις 841,51 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2162,89 με μεταβολή -1,09%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,850 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,266 εκατ. Την Πέμπτη είχαμε συνέχεια στην πτώση, με μικρό βήμα και τζίρο, αφού διαμορφώθηκε στα 54,649 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 1,156 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,47% και έφθασε στις 837,56 μονάδες, με ελάχιστο μέρας στις 831,80 που ήταν κατώτερο εβδομάδας. Ο 25άρης έκλεισε στις 21567,66 με μεταβολή -0,24%. Το θετικό ήταν πως, σε αυτή την καθοδική φάση, δεν εξαφανίστηκε το ενδιαφέρον για τις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που ήταν για καιρό στις «ξεχασμένες». Την Παρασκευή ωστόσο οι θεσμικοί, χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί η εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα, προσέδωσαν στις τιμές ανοδική κίνηση με το καλημέρα. Οι Τράπεζες είχαν από την προ-συνεδρίαση νευρική και μόνιμα ανοδική τάση. Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 17) και κανένα αμετάβλητο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,19% και έφθασε στις 847,56 μονάδες 4 μόνο χαμηλότερα από την Παρασκευή 12/1, και ο 25άρης έκλεισε στις 2181,91 με μεταβολή +1,12% μόλις 6 μονάδες κάτω από το κλείσιμο στις 12/1. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ όμως έπιασε την ανώτερη τιμή στο 2018, αφού οδηγήθηκε στα 57,123 από 57,031 δις ευρώ στις 12/1. Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ έχασε -0,42% ο 25άρης -0,28% με τον FTSEM -0,07% πρακτικά αμετάβλητο.
Η εικόνα της μεταβολής των επιμέρους μετοχών του 25άρη είναι σύνθετη και οι πληροφορίες που προκύπτουν έχουν να κάνουν με την οπτική κάτω από την οποία προσεγγίζεται η τρέχουσα δυναμική τους. Η μεταβολή τις χωρίζει σε ανοδικές με οριακή άνοδο από 0,00% ως +0,95% και είναι οι ΣΑΡ 0,0%, ΜΥΤΙΛ +0,10%, ΕΕΕ +0,11%, ΒΙΟ +0,53% και ΑΡΑΙΓ +0,93% ενώ υπάρχουν μόνο τρεις με υπολογίσιμα κέρδη ήτοι οι ΟΠΑΠ +1,38%, ΤΙΤΚ +3,04% και ΟΤΕ +7,51%. Συνεπώς είναι δεκαεπτά οι μετοχές με απώλειες και εξ αυτών μόνο τρεις έχουν μεταβολή κοντά στο -0,5% και κάτω, δηλαδή όσο οι βασικοί δείκτες. Ήταν οι ΑΛΦΑ -0,30%, ΛΑΜΔΑ -0,43% και ΕΧΑΕ -0,54%. Ακολουθούν με πτώση από -0,9% ως -2%, οι ΕΛΠΕ -0,86%, ΑΔΜΗΕ -1,16% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,21%, ΕΥΔΑΠ -1,85%, ΓΡΙΒ -1,89% και ΟΛΠ -1,92%. Τα υπόλοιπα οκτώ blue chip έχασαν από -2% ως -8,70% και ήταν οι ΠΕΙΡ -8,7%, ΕΥΡΩΒ -5,05%, ΤΕΝΕΡΓ -3,48%, ΦΦΓΚΡΠ -3,06%, ΜΟΗ -2,91%, ΕΤΕ -2,40%, ΜΠΕΛΑ -2,34%, και ΔΕΗ -2,13%.
Η εβδομάδα δεν άλλαξε την μεγάλη εικόνα αλλά αποτυπώθηκε με αφορμή τις πιέσεις στα τραπεζικά blue chip μια γενικευμένη πίεση στα περισσότερα χωρίς να υποτιμάται από την πλευρά της στατιστικής πως το ανώτερο εβδομάδας έγινε και μέγιστο τελευταίων δώδεκα μηνών για τις ΑΡΑΙΓ ΟΛΠ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και ανώτερο τελευταίων τριών μηνών για τις ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΕΧΑΕ ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Πάνω από 11.000 ανοικτές θέσεις, η σειρά Φεβρουαρίου, μετά από μήνες
Η εβδομάδα έφερε μια μικρή πτωτική μεταβολή στους βασικούς δείκτες που ήταν σε αδρές γραμμές αποτέλεσμα της μικρής πτώσης της ΑΛΦΑ -0,30%, της μικρής ανόδου της ΕΕΕ +0,11% και της μεγάλης ανόδου του ΟΤΕ +7,51%. Αυτή εξισορρόπησε τις απώλειες των ΕΤΕ -2,40%, ΕΥΡΩΒ -5,05% και ΠΕΙΡ -8,70%.
Στην αρχή της περασμένης βδομάδας σημειώναμε: «Η ανοδική ορμή στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι αποτυπωμένη πλήρως. Αυτό δεν αποκλείει, στο τέλος αυτής της βδομάδας, με την πρώτη εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου, να έχουμε μια μικρή πτώση. Έτσι, για να κρατηθεί αυτό το μοτίβο των δυο ανοδικών εβδομάδων που τις διαδέχεται μια ελαφρώς πτωτική, ώστε να συνεχιστεί κατόπιν με το ανοδικό δίδυμο, που ισχύει από τις 20 Νοεμβρίου ως σήμερα». Τώρα εκτιμούμε πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί το Eurogroup, γνωρίζοντας ότι το Ew-group αναγνώρισε την απουσία πάνω από 20 προ-απαιτούμενων, που μάλλον δεν θα διευθετηθούν ως σήμερα. Μια έγκριση της «δόσης» θα αποτελέσει μέτρο της ελαστικότητας που δείχνουν τώρα, οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και θα υπογραμμίσει, πως το πρόγραμμα θα τελειώσει ομαλά τον Αύγουστο.
Στην εβδομάδα της πρώτης εκπνοής σειρών για το 2018, είχαμε διατήρηση των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25 με αύξηση μόλις 1,4%. Σημειώθηκε επίσης μικρή αύξηση κατά +5,14% στις ανοικτές θέσεις των ΣΜΕ του 25άρη. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2181,91 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,28%. Στα options του, ο συνολικός όγκος υποχώρησε κατά -51% από της δεύτερης βδομάδας του 2018, ενώ σε 10 call αντιστοιχούσαν 11 puts.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, διατηρήθηκαν, καταλήγοντας με 11.295 ανοικτές θέσεις από 10.743. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε στα 3116 από 2341 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειρά Φεβρουαρίου έφερε 3018 από 302 συμβόλαια ημερησίως, με 11.048 από 767 ανοικτές θέσεις. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2189,00 μονάδες. Οι traders προτίμησαν προ-πορεία 8,0 μονάδων των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έναντι του 26άρη.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε την Παρασκευή: «Σχεδόν 11 συνεδριάσεις πάνε να ολοκληρωθούν, που ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συσσωρεύει με συνεχόμενες επικαλύψεις στα ημερήσια candlesticks, δίνοντας έτσι παραπλανητικά βραχυχρόνια σήματα είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Διαγραμματικά πάντως και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, πόντους παίρνει το σενάριο αντιπαράθεσης με τις 2200 μονάδες, με πιθανή διάσπαση και κίνηση προς το ψηλό 30 μηνών, στις 2240 μονάδες. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την αντίσταση των 2240 μονάδων, το επόμενο επίπεδο εντοπίζεται στις 2454 μονάδες, στη τιμή δηλαδή εκείνη, που είχε κλείσει την αποφράδα ημέρα, όπου οδήγησε στα "capital controls" και στο ανιστόρητο κλείσιμο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου».
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Με τις 858 μονάδες να αποτελούν το στόχο που θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση της ανόδου, το Χρηματιστήριο έκανε βραχύβια διόρθωση. Μέχρι στιγμής, η διόρθωση δεν απείλησε σημαντικές στηρίξεις όπως αυτή στις 818 μονάδες, οπότε είναι εύκολα αναστρέψιμη. Κατά τη διάρκεια της διόρθωσης, λάβαμε ορισμένα σημαντικά μηνύματα. Οι μη Τραπεζικές μετοχές, που όλο αυτό το διάστημα συντηρούν την άνοδο, ξαφνικά σταμάτησαν. Οι Τραπεζικές μετοχές διόρθωσαν απότομα, αλλά χωρίς να πανικοβάλλουν τους μετόχους. Το σημαντικότερο όμως, έγινε διάχυση τζίρου στις πιο μικρές και συνεπώς πιο περιφερειακές μετοχές, δίνοντας δυσθεώρητα κέρδη σε όσους τις έχουν εμπιστευτεί.
Το Χρηματιστήριο βασίζεται σε λίγες μετοχές που έχουν δώσει τα κέρδη τα τελευταία χρόνια. Οι Τραπεζικές μετοχές ακόμη δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και οι κινήσεις τους είναι πολύ απότομες. Όμως φαίνεται να γίνονται επιλεκτικές τοποθετήσεις σε κλάδους της Οικονομίας, που ήταν εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος για μεγάλο διάστημα, αν και πολλοί λένε ότι αυτό σημαίνει το τέλος της ανόδου.
Μπροστά μας έχουμε τις αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους Διεθνείς οίκους. Τη Δευτέρα έχουμε Eurogroup για να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε ομολογιακή έκδοση, για να αρχίσουμε να εντυπωσιάζουμε τις Αγορές και να δημιουργήσουμε το απαραίτητο "μαξιλάρι" για το Καλοκαίρι. Ακόμα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.
Αν δεν έχουμε πάλι "πολιτικές αστοχίες" η άνοδος θα συνεχιστεί. Δυστυχώς στα επίπεδα που βρισκόμαστε, αυτό πρέπει να γίνει σύντομα. Συνέχιση της διόρθωσης, ή ακόμη και παραμονή στα παρόντα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα μας επαναφέρει στο πτωτικό κανάλι που μας ταλανίζει τα τελευταία πολλά χρόνια.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Σε σταθεροποιητικούς ρυθμούς κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν μέρος των πολύ ικανοποιητικών κερδών που είχαν καταγράψει από την αρχή του έτους. Σημείο αναφοράς είναι και παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συνεχίζει να κινείται με αυξημένη μεταβλητότητα είτε προς την θετική, είτε προς την αρνητική κατεύθυνση.
Η αποψινή ανακοίνωση της S&P αναμένεται να δώσει εκ νέου λόγους τιμολόγησης προσδοκιών στην Ελληνική Αγορά, ειδικά αν υπάρξει βελτίωση του αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες. Εκτός από τις δυνητικές αναβαθμίσεις, οι Τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται η ΕΚΤ να δώσει στην δημοσιότητα τις παραμέτρους των "τεστ αντοχής". Όλα τα παραπάνω συνιστούν νέες "ενέσεις" εμπιστοσύνης, ξεκαθαρίζουν το τοπίο από αβεβαιότητες και δημιουργούν προϋποθέσεις θετικής τιμολόγησης μετοχών και ομολόγων.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε σημάδια "κόπωσης" τάσης και τζίρου στα επίπεδα των 850 μονάδων και ως εκ τούτου η υποχώρηση του προς την περιοχή των 830 μονάδων ήρθε σε δύο χρόνους, αλλά οι διορθώσεις ήταν ρηχές και σε καμιά περίπτωση ανησυχητικές για την συνέχεια.
Οι αγοραστές έκαναν διαχείριση της διόρθωσης, εκτονώνοντας τις επιμέρους υπερβολές, φροντίζοντας το διάγραμμα να αποκτήσει εκ νέου ανοδικό περιθώριο στους ταλαντωτές οι οποίοι πλέον διαπραγματεύονται κάτω από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Από την άλλη πλευρά η προσέγγιση των 860 μονάδων έδειξε ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο "σθένος" και συμμετοχή, αφού στο πρόσφατο παρελθόν οι ζώνες αυτές αντιστοιχούσαν σε μέσους ημερήσιους συναλλακτικούς όγκους 80 εκατ. ευρώ.
Συμπερασματικά, η ως τώρα δομή της ανόδου έχει συνέπεια, η στάση που έγινε είναι σημάδι υγιούς διόρθωσης και η τάση μπορεί να ξαναδοκιμάσει την ερχόμενη εβδομάδα τα υψηλά των 52 εβδομάδων, έχοντας "πληρώσει" τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.
Το Eurogroup στο οποίο αναμένεται η Ελλάδα να πάρει το "οκ" για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας (22/1). H ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον λόγω της επικείμενης έκδοσης της Ελληνικής 7ετίας, μια ομολογιακή έκδοση η οποία θα αποτελέσει ισχυρό δείγμα γραφής αφού δεν συμμετέχουν άλλα ανταλλάξιμα Ελληνικά ομόλογα.
Επίσης κατά την διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβει χώρα η έκδοση πενταετούς καλυμμένου ομολόγου από την ΑΛΦΑ. Οι μέτοχοι του Ιασώ προσκαλούνται την ερχόμενη Δευτέρα σε έκτακτη γ.σ. η οποία έχει ενημερωτικό χαρακτήρα σχετικά με την πώληση του Ιασώ General στο CVC fund.
Επίσης τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και οι ημερομηνίες αποκοπής και είσπραξής του μερίσματος. Πέρυσι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε μοιράσει 0,672 ευρώ ανά μετοχή, και η αποκοπή είχε γίνει στις 9 Μαρτίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα 345 εταιρίες στις ΗΠΑ θα ενημερώσουν την Επενδυτική Κοινότητα για τα οικονομικά πεπραγμένα του δ’ τριμήνου.
"Στις κυριότερες από αυτές: 22/1 Charles Schwab Corp, 23/1 Johnson & Johnson, Mattel Inc, Navios Maritime, Procter & Gamble, Verizon Communications 24/1Abbott Laboratories, Ford Motor, General Electric 25/1 3M, Bancorp, Caterpillar, Colgate-Palmolive, GasLog Partners και Intel" επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης.
Σήμερα
Οι αγορές στην Ασία διαπραγματεύονται χαμηλότερα σήμερα το πρωί, καθώς το φρόνημα των επενδυτών παρέμεινε αδύναμο μετά την έναρξη της διακοπής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. Στην Ιαπωνία, οι μετοχές των εταιριών της εξορυκτικής βιομηχανίας, η Teijin, η Sumitomo Metal Mining και η Mitsui Mining and Smelting, μειώθηκαν κατά 1,1%, 2,1% και 4,3% αντίστοιχα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, Toyota Motor, Honda Motor και Suzuki Motor, υποχώρησαν 0,8%, 0,9% και 1,0% αντίστοιχα. Αντίθετα, τα ακίνητα Mitsubishi Estate και Mitsui Fudosan κέρδισαν 0,2% και 1,0% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ, οι μεγάλες Τράπεζες όπως η Τράπεζα της Κίνας, η Τράπεζα της Ανατολικής Ασίας και η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας έχουν υποχωρήσει κατά 0,5%, 0,7% και 1,1% αντίστοιχα. Στη Νότια Κορέα, οι γίγαντες της τεχνολογίας, η Samsung Electronics και η SK Hynix μειώθηκαν κατά 2,6% και 2,7% αντίστοιχα. Ο δείκτης Nikkei 225 διαπραγματεύεται 0,2% χαμηλότερα στις 23.772,2 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng διαπραγματεύεται οριακά στις 32.240,8, ενώ ο δείκτης Kospi διαπραγματεύεται -1,1% χαμηλότερα στις 2.492,6 μονάδες.