«Oι αποτυχίες στις συνομιλίες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλ/πολη καθιστούν ισχυρό παίκτη την Τουρκία»

Σύμφωνα με ιστοσελίδα που πρόσκειται στο Κρεμλίνο
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 21:00

Η ιστοσελίδα www.strana.ru , που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ του Αϊντίν Μεχτίεφ (τουρκικής καταγωγής), για το Συνέδριο Τουρκόφωνων Λαών που πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στο Κεμέρ της Τουρκίας, υπό την αιγίδα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερντογάν και του υπουργού Επικρατείας Μπεσίρ Αλατάι.

Η ιστοσελίδα, επικαλούμενη την τουρκική εφημερίδα «Hyrriet», αναπαράγει αποσπάσματα της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος προέτρεψε τους σύνεδρους για την ίδρυση «Κοινοπολιτείας Τουρκόφωνων Κρατών», η οποία «θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την οικονομική τους ολοκλήρωση και θα καταστήσει δυνατή τη διαμόρφωση ενιαίας θέσης στο διεθνή στίβο».

Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνεχή άνοδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων τουρκόφωνων χωρών, και αναφέρθηκε στα κοινά σχέδια στους τομείς ενέργειας και μεταφορών.

Καταλήγοντας η ιστοσελίδα σημειώνει: «Το σημερινό 10ο συνέδριο των τουρκόφωνων λαών πραγματοποιείται με φόντο τις αποτυχίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η Ρωσία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, στις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίου σχεδιάζεται να μεταφέρεται πετρέλαιο παρακάμπτοντας την Τουρκία. Αμέσως μετά την αποτυχία της Ρωσίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο στα πλαίσια της πρόσφατης συνάντησης Κορυφής στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Ερντογάν προέβη στην εξής δήλωση: "Η Τουρκία έγινε ισχυρός παίκτης στο διεθνή ενεργειακό στίβο και ενίσχυσε την στρατηγική της επιρροή χάρη στο λιμάνι Τσεϊχάν". Αναλυτές στην Αγκυρα υπογραμμίζουν ότι αυτό ενισχύει τις θέσεις της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, πρόκειται για το σχέδιο κατασκευής αγωγού Σαμψούντας-Τσεϊχάν, μέσου του οποίου το πετρέλαιο προβλέπεται να διατίθεται στις διεθνείς αγορές διαμέσου της Τουρκίας, αλλά με παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή της στις τουρκόφωνες χώρες της τέως ΕΣΣΔ. Συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία του προέδρου της Κιργισίας Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, υπεγράφη κοινή διακήρυξη συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κιργισίας. Προηγουμένως η Αγκυρα κατάφερε να πείσει τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ να προβεί σε ανακοίνωση για την προσχώρηση της χώρας του στο σχέδιο Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν. Κατά την εκτίμηση εμπειρογνωμόνων, η συμμετοχή του Καζακστάν στο σχέδιο αυτό εξασφαλίζει την οικονομική του αποδοτικότητα και ενισχύει τις θέσεις της Τουρκίας στο διεθνή στίβο». www. Strana.ru



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα