ΤΑ ΕΡΓΑ της Exxon Mobil Corp. και της Royal Dutch Shell Plc, κατήγγειλε η ρωσική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι εταιρείες παρέβησαν περιβαλλοντικούς κανόνες, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει μεγαλύτερο έλεγχο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το venture της Exxon δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τα μέτρα ασφαλείας στο Ντε Κάστρι, σταθμό εξαγωγών στην Απω Ανατολή, ενώ το venture της Shell ενδέχεται να κατηγορηθεί για καταστροφή δασών, σύμφωνα με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Φυσικών Πηγών.
Η κυβέρνηση πιέζει περισσότερο τα τρία έργα που διαχειρίζονται Shell, Exxon και Total SA βάσει συμφωνιών για κοινή παραγωγή, που δίνουν μερίδιο πετρελαίου στην κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των εξόδων από τους επενδυτές. Τα ventures που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 1990 προσήλκυσαν επενδυτές από την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.
Η κατασκευή αγωγού από το venture Sakhalin Energy του οποίου ηγείται η Shell, προκάλεσε ζημίες τουλάχιστον 11 εκατ. ρουβλιών (410.000 δολ.) στα δάση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ελέγχου περιβάλλοντος του υπουργείου Φυσικών Πηγών της Ρωσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Μόσχα.
Η διακοπή του έργου, ενδέχεται να καθυστερήσει τις φορτώσεις φυσικού αερίου της Shell ύψους 9,6 εκατ. τόνων ετησίως, προς την Ιαπωνία και την Κορέα, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν το 2008.
Η Βαλεντίνα Κισέλεβα, υπάλληλος του γραφείου εξωτερικών σχέσεων της Sakhalin Energy, είπε σήμερα ότι δεν έχει ενημερωθεί για πιθανές κυρώσεις.
Το έργο Σαχαλίνη-1 της Exxon ύψους 13 δισ. δολ., έχει προγραμματιστεί να αρχίσει εξαγωγές αργότερα αυτόν τον μήνα, από τον σταθμό Ντε Κάστρι της Ρωσίας. Η μονάδα μπορεί να φορτώνει 250.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και να αποθηκεύει 1,3 εκατ. βαρέλια σε δύο δεξαμενές. Τα πλοία θα μπορούν να αναχωρούν από τον σταθμό κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες.
Η Ιαπωνία, που εισάγει περισσότερο από το 99% του πετρελαίου και του αερίου που χρησιμοποιεί, βασίζεται στο έργο Σαχαλίνη-2, προκειμένου να καλύψει το 8% των αναγκών της σε αέριο μέχρι το 2008, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή της από τη Μέση Ανατολή. Το έργο ανήκει κατά 45% στην Mitsubishi Corp. και την Mitsui & Co., δύο από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας. Το λοιπόν μερίδιο ανήκει στην Royal Dutch Shell Plc.
Η αναστολή του έργου Σαχαλίνη-2 από την Ρωσία, ενδέχεται να βλάψει τις σχέσεις με την Ιαπωνία, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του επερχόμενου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κρατικής OAO Gazprom και της Shell για το έργο Σαχαλίνη-2, το μεγαλύτερο ξένο έργο στον τομέα ενεργείας της Ρωσίας, ναυάγησαν πέρυσι, μετά τον διπλασιασμό της εκτίμησης για το κόστος του από την Shell.
«To περιβάλλον είναι το μόνο θέμα που απασχολεί το υπουργείο, γι αυτό και αφαίρεσε την άδεια από τη Shell», ήταν η επίσημη δήλωση της Ρωσίας. «Η Shell έλαβε την άδεια για άντληση πετρελαίου και αερίου όχι για να καταστρέψει το περιβάλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.