Κύπρος: Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 15:14
UPD:15:16
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) καταγράφηκε στην Κύπρο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα για όλες τις χώρες -μέλη.

Για την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει, ότι σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στην ΕΕ (11%), καθώς το επίπεδο των NPLs μειώθηκε από το 37,6% στο 33,4% του συνόλου των δανείων στη χώρα.

Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που απέστειλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε από 37,6% τον Ιούνιο του 2016, σε 33,4% τον Ιούνιο του 2017. Ο μη εξυπηρετούμενος δανεισμός του ιδιωτικού τομέα ήταν μάλλον σταθερός, από 56,2% τον Ιούνιο του 2016, σε 52,7% τον Ιούνιο του 2017.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, πως «η Κύπρος συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό της σύστημα».

Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνδέεται με στεγαστικά δάνεια λιανικής και με δάνεια ΜΜΕ που υποστηρίζονται από εξασφαλίσεις ακινήτων. «Λόγω της αξιοσημείωτης απομόχλευσης στον τραπεζικό τομέα, οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμειναν σχετικά σταθεροί, παρόλο που το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σταθερά για περίπου δύο χρόνια», σημειώνεται στο έγγραφο και προστίθεται: «Σημαντικό μερίδιο της μείωσης των αποθεμάτων NPLs οφείλεται στις αναδιαρθρώσεις δανείων, στις διαγραφές και στις συμβάσεις ανταλλαγής χρέους προς περιουσιακά στοιχεία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει τις πρωτοβουλίες, που πήραν οι κυπριακές αρχές και οι οποίες είναι:

  • νέες νομικές διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αφερεγγυότητας
  • βελτίωση της εκτέλεσης των εγγυήσεων
  • νέα νομοθεσία για την πώληση δανείων
  • εισαγωγή διαδικασιών εντοπισμού NPLs και
  • εποπτικές ενέργειες σχετικά με τους όρους.

Η έκθεση αναφέρει ότι «λόγω της σχετικά περιορισμένης χρήσης των διαδικασιών αφερεγγυότητας, οι οποίες εγκρίθηκαν για πρώτη φορά το 2015, οι αρχές δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας, τον Ιούλιο του 2017, με σκοπό να αναθεωρηθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις της στα τέλη του 2018».

Επίσης, σημειώνεται ότι «οι αρχές σκοπεύουν να υιοθετήσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση δανείων έως τα μέσα του 2018, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων. Εν τω μεταξύ, δύο κυπριακές τράπεζες ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινοπραξιών με ξένους ειδικευμένους χρεώστες για να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκιά τους NPL, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τις πωλήσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα