Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Σε ριζική αλλαγή του τρόπου σχεδίασης, παραγωγής, χρήσης και ανακύκλωσης των προϊόντων συσκευασίας, ώστε όλα τα πλαστικά υλικά να είναι ανακυκλώσιμα και κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στον κλάδο, αποσκοπεί η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Μικροπλαστικά καταλήγουν ακόμα και στον ανθρώπινο οργανισμό, δεδομένου ότι βρίσκονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα, με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας. Η νέα κοινοτική στρατηγική για τα πλαστικά υλικά στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Η στρατηγική που παρουσίασαν χθες οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και Γίρκι Κατάινεν θα συγκεκριμενοποιηθεί εντός του 2018 με τις ανάλογες νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες θα περιέχουν και κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για την επίτευξη του στόχου για 100% ανακύκλωση όλων των πλαστικών. Η Κομισιόν θα υιοθετήσει ένα πλαίσιο παρακολούθησης που συνίσταται σε μια σειρά δέκα βασικών δεικτών, οι οποίοι θα καλύπτουν κάθε φάση του κύκλου και με τους οποίους θα μετριέται η πρόοδος στην πορεία μετάβασης σε μια πιο κυκλική οικονομία, σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, η Ευρωπαϊκή Ένωση:
- Θα καταστήσει την ανακύκλωση κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις: Θα καταρτιστούν νέοι κανόνες για τις συσκευασίες, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα ανακύκλωσης των πλαστικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην αγορά και να αυξηθεί η ζήτηση για ανακυκλωμένες πλαστικές ύλες. Η αύξηση της ποσότητας πλαστικών υλικών που συλλέγονται θα οδηγήσει σε βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, καθώς και σ’ ένα βελτιωμένο και τυποποιημένο σύστημα για τη χωριστή συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων σ’ ολόκληρη την Ε.Ε. Θα εξοικονομηθούν έτσι περίπου 100 ευρώ ανά συλλεγόμενο τόνο απορριμμάτων και θα δοθεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για έναν πιο ανταγωνιστικό και ισχυρό κλάδο πλαστικών υλικών.
- Θα περιορίσει τα πλαστικά απορρίμματα: Μετά τη σημαντική μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη-μέλη, τα νέα σχέδια θα στραφούν τώρα σε άλλα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και στα είδη αλιείας, με την παροχή υποστήριξης σε εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης και με προσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής των νέων κανόνων που θα προταθούν το 2018 σε κοινοτικό επίπεδο, έπειτα από διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Η Επιτροπή θα λάβει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μικροπλαστικών στα προϊόντα και για τον καθορισμό των απαιτήσεων επισήμανσης για τα βιοαποδομήσιμα και τα λιπασματοποιήσιμα πλαστικά υλικά.
- Θα τερματίσει την αποβολή απορριμμάτων στη θάλασσα: Νέοι κανόνες για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρώνονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί, αλλά θα μεταφέρονται στην ξηρά, όπου θα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία. Θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους λιμένες, τα πλοία και τις αρμόδιες αρχές.
- Θα προσελκύσει επενδύσεις και καινοτομία: Η Επιτροπή θα προσφέρει καθοδήγηση στις εθνικές αρχές και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο περιορισμού των πλαστικών απορριμμάτων στην πηγή. Θα κλιμακώσει επίσης την υποστήριξή της προς την καινοτομία, προσφέροντας πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και ανακυκλώσιμων πλαστικών υλικών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διεργασιών ανακύκλωσης και την παρακολούθηση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και προσμείξεων από τα ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων με αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, και αυτήν την πρόκληση, όπως είπε, πρέπει να την αντιμετωπίσουν όλοι μαζί - πολίτες, βιομηχανίες και κυβερνήσεις. «Με τη στρατηγική της Ε.Ε. για τα πλαστικά υλικά προωθούμε ένα νέο και πιο κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο, θα πρέπει να επενδύσουμε σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες που θα προστατεύουν τους πολίτες και το περιβάλλον μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μας» κατέληξε ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Από την πλευρά του ο κ. Κατάινεν χαρακτήρισε τη νέα στρατηγική ως σημαντική ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό κλάδο να καταστεί κορυφαίος παγκοσμίως σε νέες τεχνολογίες και υλικά.