Ε.Ε. - Πρόστιμο 314,7 εκατ. ευρώ για καρτέλ στην αγορά χαλκού

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2006 16:23

Πρόστιμο ύψους 314,7 εκατ. ευρώ αποφάσισε, μετά από πενταετή έρευνα, να επιβάλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καρτέλ 30 εταιρειών παρασκευής ενώσεων χαλκού, οι οποίες από το 1988 μέχρι το 2004 καθόριζαν τις τιμές σε μια σειρά από χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πέμπτο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε καρτέλ εταιρειών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, οι 11 όμιλοι (από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ), στους οποίους ανήκουν αυτές οι 30 εταιρείες, δημιούργησαν καρτέλ στην αγορά του χαλκού, είχαν προχωρήσει σε προσυμφωνημένο καταμερισμό των πελατών τους και στην ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών εμπορικού χαρακτήρα.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι το 1991 οι εταιρείες αυτές καθόριζαν τις τιμές σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα