Ιατρικό Αθηνών: Πρόταση εξαγοράς του Ερρίκος Ντυνάν

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου προς το Χ.Α.
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 12:20
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Από την έντυπη έκδοση 

Πιστός στη δέσμευσή του για... ανατροπές στον χώρο των υπηρεσιών υγείας, ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών επιχειρεί εκ νέου να ταράξει τα νερά του κλάδου, μέσα από μια νέα πρόταση για την εξαγορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Χθες ο όμιλος του Ιατρικού, στην εκπνοή μάλιστα της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 30% του Υγεία από τη συγγενή εταιρεία Γ. Αποστολόπουλος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκτήσει το Ντυνάν, το οποίο ελέγχεται από τον όμιλο Πειραιώς.

Ειδικότερα, η διοίκηση του Ιατρικού, με ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρει ότι η εισηγμένη εταιρεία, έχοντας την πλήρη στήριξη των βασικών μετόχων της (της οικογένειας Αποστολόπουλου και του γερμανικού κολοσσού Asklepios, τον μεγαλύτερο όμιλο υγείας της Γερμανίας) κατέθεσε προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς πρόθεση εξαγοράς του Ερρίκος Ντυνάν. Υπενθυμίζουμε ότι το Ιατρικό Αθηνών έχει, στο παρελθόν, εκφράσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της συγκεκριμένης μονάδας, συμμετέχοντας σε όλες τις διαδικασίες πώλησης που έχουν γίνει.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θέμα είναι σε ένα βαθμό και πολιτικό και δεν αφορά μόνο τις αποφάσεις τις Τράπεζας Πειραιώς και μάλιστα αποτελεί και σημαντικό ζήτημα στη συζήτηση που γίνεται για τα σκάνδαλα στην Υγεία κατά τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι η διαδικασία των ελέγχων και της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής έχει «μπλοκάρει» και την πώληση του Ντυνάν.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι το Ερρίκος Ντυνάν, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για τη χρήση 2016, κατάφερε να σημειώσει άνοδο κύκλου εργασιών άνω του 20% και σημαντική μείωση των αρνητικών αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, το 2016 ο κύκλος εργασιών (προ Rebate & Clawback) από την κύρια δραστηριότητα του νοσοκομείου ανήλθε σε 37,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26% έναντι του 2015. Την ίδια στιγμή κατεγράφησαν αρνητικά EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως είναι σαφώς βελτιωμένα έναντι του 2015 κατά 42%. Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 16,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 33% έναντι του 2015.

Όπως υποστηρίζει ο όμιλος του Ιατρικού, στόχος είναι η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την απόκτηση συμμετοχών και σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες που ανήκουν σε εισηγμένες και μη εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα επιχειρήθηκε και η απόκτηση του 30% του Υγεία από την εταιρεία Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών, που αποτελεί και τον βασικό μέτοχο του Ιατρικού. Η περίοδος αποδοχής της δημόσια πρότασης στην τιμή των 0,45 ευρώ ανά μετοχή έληξε χθες και εικάζεται ότι δεν ήταν επιτυχής, καθώς η MIG, που κατέχει το 70%, είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει, και επίσης το τίμημα διαπιστώνεται χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι η μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύεται όλη αυτή την περίοδο κοντά στο 0,6 ευρώ.

«Πράσινο» στη CVC για το Ιασώ General

Σχετικά με την απόκτηση του Ντυνάν, θα ήταν σκόπιμο να σημειώσουμε πως πριν από έναν χρόνο φερόταν να ενδιαφέρεται και το fund CVC Capital Partners που έχει ήδη αποκτήσει το Metropolitan. Πιθανώς το fund να σταμάτησε να ενδιαφέρεται για το νοσοκομείο λόγω και της πολιτικής εμπλοκής και στράφηκε προς το Ιασώ General, για το οποίο προσφέρει 48 εκατ. ευρώ και αναμένεται σύντομα να αποκτήσει. Χθες μάλιστα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε και το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της εξαγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΙΑΤΡ
  • ΠΕΙΡΤΠ



Σχολιασμένα