Ταϊλάνδη: Ανακάμπτουν οι μετοχές μία ημέρα μετά το πραξικόπημα

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 09:17

ΑΡΧΙΣΕ σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών στην Ταϊλάνδη, ενώ ενδέχεται να ανακάμψουν από οποιαδήποτε πτώση που σηματοδότησε το πραξικόπημα στη χώρα, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Θάξιν Σιναουάτρα.

«Δεν ανησυχούμε, καθώς αυτό το έχουμε δει και κατά το παρελθόν», ανέφερε ο Μαρκ Μόμπιους που διαχειρίζεται περίπου 30 δισ. δολ. σε μετοχές αναδυομένων αγορών με την Templeton Asset Management, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Εάν οι τιμές υποχωρήσουν ξαφνικά, εμείς θα προχωρήσουμε σε αγορές».

Η ανάληψη της κυβέρνησης ήταν η 18 η τα τελευταία 60 χρόνια στην Ταϊλάνδη. Μετά το προηγούμενο πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 1991, ο δείκτης SET Index, υποχώρησε 7,3% την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, πριν το ράλι του 24% τους δύο επόμενους μήνες.

«Η κατάσταση παρέχει προοπτική αγορών», ανέφερε ο Κρίστοφερ Γουντ, στρατηγικός αναλυτής μετοχών διεθνώς με την CLSA Ltd. στη Τζακάρτα, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες. Ο Γουντ εισηγήθηκε στους επενδυτές να αγοράσουν περισσότερες μετοχές στην Ταϊλάνδη και συνέστησε στους πραξικοπηματίες να βοηθήσουν στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος που βλάπτει την οικονομία.

Το νόμισμα της Ταϊλάνδης, μπατ, ανέστειλε τις απώλειές του, μετά τη υπόσχεση των ηγετών του στρατού που απέσπασαν τον έλεγχο από τον Θάξιν, για αποκατάσταση της τάξης και την πιθανή διενέργεια εκλογών.

Το νόμισμα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, σημειώνοντας άνοδο 0,2%, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 37,69, στις 2 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, μετά την υποχώρησή του 1,3% χθες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών.

Κλειστό ήταν χθες το Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης, για πρώτη φορά εκτός εθνικής εορτής, από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2001, την επόμενη ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11 ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι τιμές ενδέχεται να κινηθούν πτωτικά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον Λανς Ντέπιου, ο οποίος διαχειρίζεται 240 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Leading Assets United Ltd. στην Μπανγκόκ.

«Αρχικά ο κόσμος θα τελεί υπό πανικό, κυρίως οι ξένοι επενδυτές, επειδή διαβάζουν μόνο τους τίτλους των ειδήσεων», είπε χθες, συμπληρώνοντας: «Η λέξη πραξικόπημα, ακούγεται άσχημα».

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο δείκτης SET υποχώρησε 0,5%, φθάνοντας στις 702,56 μονάδες στις 19 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμό του στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, την προηγούμενη ημέρα.

Στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup Inc., συμβούλεψαν χθες τους επενδυτές να τοποθετήσουν λιγότερα κεφάλαια σε μετοχές της Ταϊλάνδης.

Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ταϊλάνδη, εξέδωσαν ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία, προειδοποιώντας τους πολίτες τους, να αποφύγουν να επισκεφθούν τη χώρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εκείνοι που βρίσκονται εκεί. Τον περασμένο μήνα η Ταϊλάνδη ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια για την προσέλκυση 15 εκατ. τουριστών το επόμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα