Απάντηση Τσιτουρίδη σε δημοσίευμα για φωτογραφικούς διαγωνισμούς με ΚΕΚ

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 12:37
UPD:12:38

«Για τη διασφάλιση της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας των διαγωνισμών στη διαδικασία αξιολόγησης προτάσεων των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), η απάλειψη της βαθμολόγησης του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης είναι επιβεβλημένη από την κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα από τις οδηγίες 2004/18/ΕΚ και 92/50/ΕΚ, όπως αυτή έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και συγκεκριμένα με το ΠΔ 346/98».

Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Απασχόλησης σε ανακοίνωσή του, απαντώντας σε δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο, με απόφαση του υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, αρκεί μία τυπική πιστοποίηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης για την ανάληψη κοινοτικών προγραμμάτων, χωρίς να απαιτείται η βαθμολογία της αξιολόγησης από τον κρατικό φορέα που είναι το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έξι μέρες μετά την παρέμβαση Τσιτουρίδη και την κατάργηση της προηγούμενης σχετικής απόφασης του τέως υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, το υπουργείο Απασχόλησης προκήρυξε δύο διαγωνισμούς ύψους 32 και 140 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, «σύμφωνα με τις διατάξεις των οδηγιών, η αξιολόγηση του βαθμού του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και η θεώρησή του ως κριτηρίου ανάθεσης αντίκεινται στις ως άνω εθνικές και κοινοτικές διατάξεις, αφού απαγορεύεται η βαθμολόγηση κριτηρίων που αφορούν στο πρόσωπο του υποψηφίου. Αυτό βεβαιώνει και η Μονάδα Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων (ΜΟΠΑΔΙΣ) που είναι αρμόδια για την τήρηση των κοινοτικών οδηγιών περί δημοσίων συμβάσεων, στην υπ’ αριθ. 8812/29-07-2005 γνωμοδότησή της. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή και ειδικότερα των παραγράφων 10 και 11 η βαθμολόγηση του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης, που χρησιμοποιείτο για την αξιολόγηση των δομών του κάθε Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως κριτήριο αποκλεισμού των υποψήφιων αναδόχων και όχι ως κριτήριο αξιολόγησης».

«Κατ' εφαρμογή λοιπόν του προαναφερθέντος νομικού πλαισίου και στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, απαλείφθηκε η βαθμολογία του ΕΚΕΠΙΣ ως κριτήριο αξιολόγησης, ενώ η βεβαίωση ή όχι της πιστοποίησης από το ΕΚΕΠΙΣ, παρέμεινε ως κριτήριο αποκλεισμού. Η ενέργεια αυτή, πέραν της κατοχύρωσης της τυπικής νομιμότητας, εντάσσεται σε μια δέσμη μέτρων-αλλαγών που στοχεύουν, όπως προαναφέρεται, στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των διαδικασιών έγκρισης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης», προσθέτει το υπουργείο και καταλήγει:

«Μετά τα παραπάνω κάθε περαιτέρω προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας και στο θέμα αυτό είναι καταδικασμένη».

«Έχω πολύ δουλειά ακόμα να κάνω», δήλωσε προσερχόμενος στο υπουργείο ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί σχετική συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα