Ε.Ε.: Πρόταση για τους όρους εμπορίας κρέατος από βοοειδή

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 14:12

Πρόταση για να διευκρινιστούν οι όροι εμπορίας του κρέατος που προέρχεται από βοοειδή ηλικίας μέχρι δώδεκα μηνών, κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την πρόταση θα απαιτείται να χρησιμοποιούνται σταθερές ονομασίες πώλησης των ειδών αυτών κρέατος στα διάφορα κράτη μέλη, σε συνδυασμό με ένδειξη της ηλικίας των ζώων τη στιγμή της σφαγής. Η πρόταση επιδιώκει να βελτιώσει τη διαφάνεια στην αγορά και να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν επακριβώς το τι αγοράζουν. Είναι επακόλουθο μακρόχρονων συζητήσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης πρόσφατης διαβούλευσης στο διαδίκτυο. Αποτελεί απόρροια αιτημάτων από το εμπορικό κύκλωμα και από τα κράτη μέλη για σαφέστερους κανόνες που αντανακλούν τα διαφορετικά συστήματα παραγωγής στα διάφορα κράτη μέλη. Μόλις εκδοθεί από το Συμβούλιο, ο κανονισμός αυτός αναμένεται να ενισχύσει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και να προσφέρει καλύτερη πληροφόρηση στους καταναλωτές.

Όπως επισημαίνεται, η παραγωγή και η εμπορία βοείου κρέατος που προέρχεται από ζώα ηλικίας το πολύ δώδεκα μηνών και τα χαρακτηριστικά του ζώου κατά τη στιγμή της σφαγής συχνά διαφέρουν από ένα κράτος μέλος στο άλλο. Υπάρχουν δύο είδη ευρύτερα χρησιμοποιούμενων συστημάτων παραγωγής. Στο πρώτο, τα ζώα εκτρέφονται κυρίως με γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και οδηγούνται στο σφαγείο πριν από την ηλικία των οκτώ μηνών. Στο δεύτερο σύστημα, τα ζώα εκτρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με σιτηρά – κατά κύριο λόγο καλαμπόκι – λαμβάνοντας ως συμπλήρωμα χορτονομή, οδηγούνται δε στο σφαγείο σε ηλικία δέκα μηνών και άνω. Ενώ το πρώτο σύστημα παραγωγής είναι γνωστό σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, το δεύτερο έχει αναπτυχθεί σε μικρό μόνο αριθμό κρατών μελών, κυρίως στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Ισπανία.

Στις κυριότερες αγορές κατανάλωσης της ΕΕ, το κρέας από τα διαφορετικά αυτά συστήματα παραγωγής κυκλοφορεί εν γένει στην αγορά με ενιαία ονομασία πώλησης – ‘μοσχάρι γάλακτος’. Κατά κανόνα, δεν γίνεται αναφορά στο είδος της ζωοτροφής που λαμβάνουν τα ζώα ή στην ηλικία τους κατά τη στιγμή της σφαγής.

Η πείρα δείχνει ότι η πρακτική αυτή μπορεί να αναστατώσει το εμπόριο και να ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια, επηρεάζει άμεσα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς: μεταξύ των κρεάτων που παράγονται στο πλαίσιο των δύο συστημάτων υφίστανται διαφορές τιμής παράδοσης στο σφαγείο περίπου 2 έως 2,5 ευρώ ανά χιλιόγραμμο. Η πρακτική αυτή θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, επειδή πιθανώς να τους παραπλανά ως προς τα πραγματικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που αγοράζουν. Ως εκ τούτου, διάφορα κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για να διευκρινιστούν οι όροι εμπορίας του υπόψη κρέατος, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση της ονομασίας πώλησης ‘μοσχάρι γάλακτος’.

Στη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής, το πλείστο των καταναλωτών επιβεβαίωσαν ότι η ηλικία των ζώων και το είδος της ζωοτροφής ήσαν σημαντικά κριτήρια στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του κρέατος που παράγεται από αυτά. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι το βάρος των ζώων κατά τη σφαγή αποτελούσε λιγότερο σημαντικό παράγοντα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρέατος, όπως η τρυφερότητα, η γεύση και το χρώμα, εξελίσσονται με την ηλικία του ζώου από το οποίο ελήφθη το κρέας και εξαρτώνται από τη ζωοτροφή που χρησιμοποιήθηκε. Η διαβούλευση έδειξε επίσης ότι, ανάλογα με το κράτος μέλος, μπορεί η ίδια ονομασία πώλησης να προκαλεί διαφορετικές προσδοκίες του καταναλωτή.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ονομασιών πώλησης που θα χρησιμοποιούνται σε κάθε κράτος μέλος για την εμπορία κρέατος που προέρχεται από ζώα δύο κατηγοριών ηλικίας: 0 έως 8 μηνών και 8 έως 12 μηνών, σε συνδυασμό με απαίτηση ένδειξης της ηλικίας του ζώου κατά τη σφαγή. Όταν επιλέγονται ονομασίες πώλησης, προτείνει να λαμβάνονται υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, οι συνήθειες και οι πολιτιστικές παραδόσεις ώστε να βοηθούνται οι καταναλωτές να επιλέγουν σύμφωνα με τις προσδοκίες τους. Ως αποτέλεσμα, το κρέας της πρώτης κατηγορίας θα φέρει ονομασία πώλησης ‘μοσχάρι γάλακτος’. Στα κρέατα της δεύτερης κατηγορίας, η ονομασία θα είναι ‘μοσχάρι’.

Παρομοίως, ο όρος ‘μοσχάρι γάλακτος’ ή τυχόν άλλη νέα ονομασία προκύπτουσα από τις ονομασίες πώλησης στην πρόταση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για τη σήμανση του κρέατος που προέρχεται από ζώα ηλικίας άνω των δώδεκα μηνών.

Οι έμποροι που επιθυμούν να συμπληρώσουν τις ονομασίες πώλησης όπως προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό με άλλες, προαιρετικώς παρεχόμενες, πληροφορίες θα μπορούν να το πράξουν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, με τον οποίο θεσπίζεται σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και επισήμανσης του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας.

Χάριν συνέπειας και προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν στρέβλωση του ανταγωνισμού, το κρέας που εισάγεται από τρίτες χώρες θα πρέπει επίσης να υπόκειται στις διατάξεις του υπόψη κανονισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα