Market Beat: Η διάθεση για ρίσκο διεθνώς υποστηρίζει την άνοδο που έχει «εχθρούς» και «φίλους»

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 09:37
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία φέτος είναι χειρότερη από την περυσινή. Ούτε υπάρχουν πολλοί που θα ισχυριστούν πως οι πιστωτές και εταίροι δεν έχουν αφήσει στην άκρη την ανησυχία για την σταθερότητα στη διακυβέρνηση της χώρας σε καιρούς μνημονίων. Ο πειρασμός να ξεπουλήσουν τις θέσεις τους που σχηματίστηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 οι επενδυτές είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγάλος. Ειδικά για blue chip που ήταν στην κατηγορία των νικητών του περασμένου χρόνου και είναι φέτος πάλι στις πιο κερδισμένες μιας έντονα ανοδικής για την ώρα χρονιάς.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων έπεσαν κάτω από το 4% και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν σταδιακά να αποκλιμακωθούν έως και το 2,5% ως το τέλος του 2018. Υποστηρίζουν οι αναλυτές που συντηρούν την αισιοδοξία στο στρατόπεδο των «ταύρων». Οι πιθανότητες ότι δεν θα χρειαστούν -για φέτος τουλάχιστον- νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνονται. Αφού ούτε οι τραπεζίτες ούτε η κυβέρνηση επιθυμούν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2018 και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να την αποφύγουν. Οπότε θα δικαιολογούνταν ένα ράλι μέσω των τραπεζικών μετοχών. Καθώς διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλότερο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές.

Οι απαισιόδοξοι αναφέρουν πως θα εμφανιστεί κάποια στιγμή η λογική στις επενδυτικές επιλογές και θα διαπιστώσουν ο πυθμένας της οικονομικής ύφεσης εμφανίστηκε το 2013 και από τότε η πορεία είναι σταθεροποιημένη. Περιορίστηκε σε μια ασθενή άνοδο που μόλις τώρα πέρασε σε θετικό πρόσημο τη μεταβολή του ΑΕΠ και δεν φαίνεται ότι επιταχύνεται. Ταυτόχρονα τονίζουν πως εκτός των τραπεζικών μετοχών η πλειονότητα των λοιπών μετοχών έχει καταγράψει σημαντικές ή και αξιοζήλευτες επιδόσεις κατά την τελευταία πενταετία, με κέρδη που συχνά κυμαίνονται μεταξύ του 80% και του 300%.

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ σημείωσε την Παρασκευή: «Χρηματιστηριακά, αν καταφέρουμε να υπερβούμε τις 858 μονάδες, δημιουργείται ένας σχηματισμός που δίνει στόχο για τις 895 μονάδες και μετά, πιθανόν, διατήρηση μακροχρόνια ανοδικής τάσης. Φυσικά και στην ανοδική τάση υπάρχουν διορθώσεις και όσο μεγαλύτερες οι άνοδοι, τόσο πιο απότομές οι διορθώσεις. Αν τώρα δεν καταφέρουμε άμεσα το νέο υψηλό, η διόρθωση θα είναι σε πρώτη φάση ήπια, καθώς έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στηρίξεις μέχρι τις 818 μονάδες. Αν όμως μέσα στον Ιανουάριο δεν καταφέρουμε να κάνουμε νέο υψηλό πάνω από τις 858 μονάδες, τα πράγματα χειροτερεύουν πολύ. Η διάχυση του τζίρου και σε μικρότερες μετοχές προδιαθέτει θετικά για το 2018».

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ για το ίδιο θέμα σημείωσε: «Την ανοδική πορεία, παρά τους 'υψοφοβικούς δισταγμούς' συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, περνώντας και από τα διαγραμματικά 'διόδια' των 840 μονάδων. Η δυναμική διάσπασης, ή μη, της περιοχής των 855 με 860 μονάδων, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της "μετωπικής σύγκρουσης" με το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 880 μονάδων. Ή έντονη όμως αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας των 860 μονάδων, θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε βραχυχρόνιο καθοδικό momentum προς τις 825 μονάδες, αφήνοντας έτσι στο "συρτάρι" τα σχέδια απόδρασης προς τις 920 μονάδες».

Η στήλη πιστή στις ενδείξεις από την στατιστική θεωρεί πως στην αρχή της περασμένης βδομάδας που είχαμε την ανοδική τομή του ΚΜΟ200 ημερών από τον ΚΜΟ50 υπήρξε επιβεβαίωση της εγκατάστασης ανοδικής τάσης στο ΧΑ. Αυτή θα συνεχίσει να εμφανίζεται με τη μορφή του melt-up. Οι διορθώσεις θα είναι βραχύβιες και μια τέτοια περιμένουμε αυτή τη βδομάδα, που έχουμε και την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα. Στο τέλος της εβδομάδας έρχεται και η αξιολόγηση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  Ευρώπη Κόσμος

Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι νομισματικές πολιτικές αλλάζουν

Στη δεύτερη κιόλας βδομάδα του έτους η συγκυρία έφερε στην επιφάνεια αρκετούς από τους «μαύρους κύκνους» που στοιχειώσανε το φρόνημα των επενδυτών το 2017. Τα βασικά της χαρακτηριστικά ήταν το ασθενέστερο δολάριο και η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου. Έχουμε μια πλήρη ανατροπή των πλαισίων που ίσχυαν το 2014 που το δολάριο ισχυροποιούταν και παράλληλα είχαμε κατάρρευση  των τιμών του πετρελαίου. Δεδομένα που προκάλεσαν μια υπολογίσιμη ύφεση στον βιομηχανικό τομέα. Ο φετινός συνδυασμός είναι ευεργετικός για πολλές αναδυόμενες αγορές, αλλά μπορεί να φέρει προβλήματα σε μερικές από τις αναδυόμενες οικονομίες στην Ασία.

Ανεβαίνουν πετρέλαιο και πληθωρισμός 

Με το Brent να πλησιάζει τα 70 δολάρια το βαρέλι και το αργό των ΗΠΑ να φτάνει στα 65, οι τιμές του πετρελαίου έχουν πραγματοποιήσει άνοδο +50% από τον Ιούνιο. Οι αυξανόμενες τιμές του αργού καθορίζονται από πληθώρα παραγόντων. Όπως  η επέκταση των περικοπών από τον ΟΠΕΚ, οι σημαντικές διαταραχές του εφοδιασμού, η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη που έχει βελτιώσει τη ζήτηση και η αντίληψη ότι η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου είναι υποτονική. Πρόσθετοι παράγοντες που είναι πιθανόν αναμειγμένοι αφορούν στην αναταραχή και την αβεβαιότητα σχετικά με τις κυρώσεις στο Ιράν, καθώς και μια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης λόγω των αρκτικών θερμοκρασιών που επικράτησαν στο βόρειο ημισφαίριο.

Στο τέλος της εβδομάδας η επενδυτική κοινότητα δέχθηκε μια αναπάντεχη έκπληξη, με τη μέτρηση του δομικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός που αφορά σε οτιδήποτε αγαθό και υπηρεσία εκτός τροφίμων και καυσίμων που μεταβάλλονται συγκυριακά, εμφάνισε μηνιαία μεταβολή 0,3% ενώ οι αγορές ανέμεναν    0,2%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε  επίπεδο ονομαστικού πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση η μεταβολή του ήταν 2,1% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Ενώ ο δομικός  επιταχύνθηκε στο 1,8% (από 1,7%). Η έκθεση βοηθά στην επιβεβαίωση της άποψης της Fed ότι ο αποπληθωρισμός το 2017 θα είναι προσωρινός.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικής προς την εξομάλυνση του καθεστώτος στα επιτόκια δανεισμού, από την πλευρά της Fed. Ήδη υπάρχουν τμήματα ανάλυσης μεγάλων τραπεζών που εκτιμούν πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι τέσσερις κατά 25 μονάδες βάσης το 2018, με την επόμενη αύξηση στη συνεδρίαση του ερχόμενου Μαρτίου.

Μεγάλο μέρος της έκπληξης σε σχέση με την αγοραία πρόβλεψη προήλθε από βασικά αγαθά. Εξαίρεση ήταν οι τιμές των ειδών ένδυσης, οι οποίες μειώθηκαν και πάλι. Υπήρξαν επίσης πολλές αυξήσεις έκπληξη, στις τιμές για τα νέα οχήματα (+ 0,6% από μήνα σε μήνα) και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά (+ 1,4% m / m). Η Ιατρική φροντίδα και τα βασικά προϊόντα αυξήθηκαν επίσης κατά 1,0% τον Δεκέμβριο. Ενώ οι βασικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,3% από μήνα σε μήνα.

Ο μύλος των ειδήσεων

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τον σχολιασμό ενός βιβλίου για τον Πρόεδρο Τραμπ, που δεν τον κολάκευε. Επώνυμοι ψυχίατροι εμφανίστηκαν στον τύπο υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος πάσχει από διαταραχή που σχετίζεται με την έλλειψης προσοχής και ναρκισσισμό. Δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος με ναρκισσισμό. Αλλά είναι ο πρώτος που τουιτάρει, σε καθημερινή βάση πολλά μηνύματα, τουλάχιστον ανορθόδοξα έναντι του «πολιτικά ορθού» λόγου. Την περασμένη Δευτέρα, ο παράφρων ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un δήλωσε ότι είχε στο γραφείο του ένα κουμπί έτοιμο να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα. Την επόμενη μέρα, ο Trump απάντησε στο tweeter ότι έχει και πυρηνικό κουμπί, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο ισχυρό και το δικό του… λειτουργεί. 

Η αγορά αυτά πάλι τα προσπέρασε και η ροή των κεφαλαίων υποδηλώνει, πως οι επενδυτές αισθάνονται άνετα με τη διακυβέρνηση Τραμπ. Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και τα ETF προσέλκυσαν 315,1 δις δολάρια κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως το Νοέμβριο του 2017. Αν και εξακολουθούν να φεύγουν από τα μετοχικά αμοιβαία ΗΠΑ κεφάλαια, αυτό αντισταθμίζεται από τις μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα ETFs. Έφτασαν τα 355,8 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, με τα 197,8 δισεκατομμύρια δολάρια να εισέρχονται σε μετοχικά ETF που επενδύουν στην αγορά των ΗΠΑ και παράλληλα εμφάνισαν ρεκόρ υψηλών οι εισροές, ύψους 158,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μετοχικά ETF που επενδύουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις παγκοσμίως επιβεβαιώνει ότι το ράλι των χρηματιστηρίων  από τις 8 Νοεμβρίου του 2016, δεν αφορά μόνο τον Trump. Ο πρόεδρος μπορεί να το πιστεύει. Αλλά το ράλι των τιμών οφείλεται, ως επί το πλείστον, στις αυξανόμενες προσδοκίες επί των εταιρικών των κερδών, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να δείχνει όλο και περισσότερες ενδείξεις άνθησης, χωρίς αναβίωση του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, ενώ η Ουάσιγκτον δημιουργεί πολλούς θορύβους, η παγκόσμια οικονομία παρέχει ένα σαφώς αυξανόμενο θετικό σήμα για τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών.

Πέρυσι, οι αναλυτές προβληματιζόντουσαν για το πώς θα επιδράσει στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, η διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed έναντι της γραμμής υπέρ νομισματικής χαλάρωσης των ΕΚΤ και BoJ. Φέτος είναι σαφές, πως η παγκόσμια ανάπτυξη ανεβάζει ρυθμούς και στην Ευρωζώνη αναμένεται επέκταση της ανάπτυξης. Άρα και στροφή της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της νομισματικής σύσφιξης.  Από την Barclays θεωρούν πως στο τέλος του 2018 και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα περάσει σε αυτής της κατεύθυνσης πολιτικές. Περιμένουν ως πρώτη κίνηση την απόφαση για επέμβαση στα ομόλογα 5ετούς διάρκειας έναντι των 10ετών μέσω του QE που ισχύει.

Το ράλι συνεχίστηκε

Η άνοδος δεν σταμάτησε και η Wall Street συνέχισε την Παρασκευή με κλείσιμο σε ρεκόρ υψηλών, καθώς η περίοδος κερδών του τέταρτου τριμήνου ξεκίνησε με στιβαρά αποτελέσματα από τις τράπεζες. Τα ισχυρά δεδομένα στις λιανικές πωλήσεις, οδήγησαν σε αισιόδοξες επενδυτικές προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη. Οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν οκτώ κορυφές ρεκόρ στις πρώτες εννιά ημέρες διαπραγμάτευσης στο 2018, ενώ ο Dow έδωσε το έκτο κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ βίου στη χρονιά. Η JPMorgan, ο μεγαλύτερος πάροχος δανείων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι μια αναθεώρηση της φορολογίας των ΗΠΑ θα βοηθούσε τα μελλοντικά κέρδη με τη μείωση του φόρου και θα έφερνε τόνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μετοχές της αυξήθηκαν κατά 1,7%.

Είναι πολύ νωρίς για να επιμετρηθεί το πώς η περικοπή του συντελεστή φορολογίας των εταιριών στα τέλη του περασμένου έτους θα επηρεάσει τις εκτιμήσεις της αγοραίας συναίνεσης και των αναλυτών επί των  κερδών της βιομηχανίας. Αναμφισβήτητα, θα αυξήσουν τις εκτιμήσεις τους. Μπορεί όμως να περιμένουν ελπίζοντας σε περισσότερη καθοδήγηση από τα στελέχη των επιχειρήσεων, καθώς ξεδιπλώνεται η περίοδος  ανακοίνωσης κερδών του τέταρτου τριμήνου. Οι εκτιμήσεις των κερδών για το έτος 2019 πάντως, σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες του περασμένου έτους.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του έτους, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2786,24 μονάδες, είχε επίδοση +1,57% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +4,21%. Ο Dow, με μεταβολή +2,01%, έκλεισε στις 25.803,19 μονάδες, στο 2018 απέδωσε +4,39%. Ο S&P400 κέρδισε +1,53% με επίδοση φέτος +3,44%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,05%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +3,68%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,74%, διαμόρφωσε κέρδη +5,18% το 2018.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κατά +1,36%, στα 1338,3 δολάρια η ουγκιά με απόδοσή το 2018 +2,54%. Παράλληλα κινήθηκε το πετρέλαιο κατά +4,56%. Στο 2018 κέρδισε +7,15%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,70% στη βδομάδα και αποδίδει στο 2018 +1,18%. Ο DAX υποχώρησε -0,56%, με ετήσια απόδοση +2,53%, ο CAC είχε μεταβολή +0,85%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +3,85%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,49% και στο έτος αποδίδει +4,17%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,93% στο 2018 αποδίδει +7,21%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +0,35%, με +3,86% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχωρώντας -1,51%, έχει επίδοση για το 2018 -0,44%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,26%, στο 2018 εμφάνισε άνοδο +3,90%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,04% και επίδοση για φέτος +1,17%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,28%, στο 2018 αποδίδει +1,57%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,94% και στο 2018 έχει κέρδη +4,99%. Άνοδο +1,10% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +3,68%. 

Ακριβώς ένα χρόνο πριν αναφερθήκαμε στο melt up των χρηματιστηρίων (ανοδικό φούσκωμα τιμών από το ισχυροποιημένο φρόνημα των συναλλασσόμενων, χωρίς αριθμητικά δεδομένα). Σημειώσαμε ότι προκλήθηκε από τη διέγερση των animal spirits (κύμα αισιοδοξίας για παράγοντες εκτός οικονομικής σφαίρας) των επενδυτών, που προκάλεσε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες αναγνώσεις δείχνουν ότι τα animal spirits υπάρχουν και φέτος, ως επενδυτική ευφορία, περισσότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Τότε η ευφορία διαδόθηκε στους καταναλωτές αλλά δεν εμφανίστηκε στα "σκληρά" μακροοικονομικά δεδομένα. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,2% κατά το πρώτο τρίμηνο. Αλλά αυξήθηκε κατά 3,1% κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και 3,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και η πρόβλεψη για το τέταρτο από την Fed της Ατλάντα είναι 3,3%.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι έρευνες για το φρόνημα καταναλωτών και επιχειρήσεων παρέμειναν αισιόδοξες ακόμη και την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η οικονομική ατζέντα του Trump φαινόταν να βυθίζεται στο βάλτο της Ουάσιγκτον. Η επιτυχία του για τη θέσπιση ενός μεγάλου σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης στα τέλη του περασμένου έτους, είναι πιθανό να διατηρήσει το φρόνημα υψηλά και θα μπορούσε επίσης να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη φέτος.

ΧΑ

Μια άνοδος με μικρά αλλά σίγουρα βήματα

Στη δεύτερη βδομάδα του 2018 οι θεσμικοί στο ΧΑ ανέβασαν τις κεφαλαιοποιήσεις σε 19 από τα 25 blue chip αφήνοντας αμετάβλητες αυτές των ΣΑΡ και ΓΡΙΒ ενώ απώλειες προκλήθηκαν στις ΦΦΓΚΡΠ -0,10%, ΕΕΕ -0,47%, ΤΙΤΚ -1,50% και ΤΕΝΕΡΓ -1,61%. Τα κέρδη των υπολοίπων έδωσαν στον 25άρη άνοδο +2,28%, τη βδομάδα που ο ΓΔ ενισχύθηκε +2,58% ενώ ο FTSEM εκτινάχθηκε με το εντυπωσιακό +4,59%.

Η ροή των ειδήσεων από το εσωτερικό ήταν μέτριας ισχύος και η δυναμική των αγορών ομολόγων απόκτησε μεγάλο ενδιαφέρον στο μέσο της βδομάδας. Υπήρξε μια φάση που θεωρήθηκε πιθανό να τιναχθούν οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και αυτό άλλαξε το κλίμα στη διαπραγμάτευση όλων των αξιόγραφων που αφορούν κρατικό χρέος. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο γρήγορα ξεχάστηκε και τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν πάλι ανοδικά, δίνοντας την ευκαιρία στους θεσμικούς της Αθηναϊκής αγοράς, να περάσουν την συνολική κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 57 δις ευρώ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια συνεδρίαση στην οποία επικράτησε μεικτή τάση. Με μέτριο τζίρο και το 47% του συνολικού στα τραπεζικά blue chip, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη +0,33%, ενώ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,89% και έφθασε στις 837,13 από 829,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2156,50 από 2139,26 με μεταβολή +0,81%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,515 με πακέτα αξίας 0,779 εκατ. ευρώ. Στην δεύτερη συνεδρίαση το μέγιστο μέρας εμφανίστηκε στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος ενώ μόνο 4 blue chip εμφάνισαν απώλειες. Ωστόσο με τζίρο κοντά στα 49 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,50% και έφθασε στις 841,28 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2162,42 με μεταβολή +0,27%. Στη σύνοδο της Τετάρτης, με τον καλύτερο τζίρο του έτους ως τότε, είχαμε διακοπή στην ανοδική δυναμική και μόνο τέσσερα blue chip εμφάνισαν άνοδο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,434 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,736 εκατ., ενώ οι συστημικές τράπεζες αποτελούσαν το 38,33% από 31,77% του συνολικού.

Την Πέμπτη ακολούθησε η σύνοδος που σφράγισε την ανοδική τάση και στη δεύτερη βδομάδα του νέου έτους. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,908 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,466 εκατ. Οι τράπεζες, που ο τζίρος των συστημικών πέρασε πάνω από το 47% του συνολικού, ανέβηκαν +4,41% και με την σεμνή άνοδο της Παρασκευής πέρασε πάνω από τις 970 μονάδες ο Τραπεζικός δείκτης που μετά την υπέρβαση των 900 κοντοστάθηκε γύρω από τις 920 μονάδες επί έξη συνεδριάσεις ως την Πέμπτη. Έτσι ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,28% και έφθασε στις 846,98 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2175,04 με μεταβολή +1,24%. Την Παρασκευή στο δεύτερο και ανοδικό μέρος της συνόδου οι ρυθμοί έπεσαν, συνεπώς ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,424 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,255 εκατ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ορίστηκε στα 66,3 εκατ. ευρώ και η μέση αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών ήταν 3,9 εκατ. Στην τελευταία συνεδρίαση ο οδηγήθηκε ψηλότερα +0,49% και έφθασε στις 851,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2188,03 με μεταβολή +0,60%.

Στις δυο πρώτες συνεδριάσεις παρά τα μικρά κέρδη των δεικτών το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν πάνω από 70 ενώ οι πτωτικές κοντά στις 30 κάτι που άλλαξε μετά και το μέσο πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε στις 66, με τις καθοδικές 42 τη μέρα. Η μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης χωρίς τα πακέτα είχαν μέσο τζίρο 5,43 εκατ. ευρώ και από αυτές υπολογίσιμη πτώση στη βδομάδα είχε μόνο η ΑΝΕΜΟΣ -2,04%. Άλλες πέντε μετοχές του FTSEM είχαν μεταβολές από -0,75% ως 0,00% ( ΑΒΑΞ 0,00%, ΜΛΣ -0,23%, ΝΗΡ -0,35%, ΚΟΡΡΕΣ -0,60% και ΟΛΘ -0,75%). Στον αντίποδα με κέρδη από +7% και πάνω εντοπίζονται οι ΣΕΝΕΡ +10,79%, ΑΤΤ +9,71%, ΥΓΕΙΑ +9,11%, ΑΣΚΟ +9,09%, ΚΛΜ +7,84% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,62%.

Στα blue chip  η εβδομάδα ανέδειξε λίγους ηττημένους με την ΤΕΝΕΡΓ στο -1,61% αλλά με κέρδη στο 2018 +10,66%, την ΤΙΤΚ -1,50% που εμφανίζει οριακά κέρδη στο 2018 +0,66% όπως και η ΕΕΕ που εμφάνισε στη βδομάδα πτώση -0,47%. Ενώ η ΦΦΓΚΡΠ έκανε την εβδομαδιαία πτώση -0,11% μεταβολή έτους επίσης, και είναι η μόνη μαζί με τον ΟΤΕ που υποχωρεί στο 2018. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ΓΔ στο νέο χρόνο αποδίδει +6,08% και ο 25άρης +5,03%. Τα blue chip με κέρδη από +4% και πάνω σε πέντε συνόδους ήταν ΕΤΕ +9,38% (+9,72% στο 2018), ΒΙΟ +8,62% (+16,85% στο 2018), ΔΕΗ +7,01% (+20,51% στο 2018), ΜΟΗ +5,50% (+6,18% στο 2018), ΟΛΠ +4,91% (+7,61% στο 2018), ΑΛΦΑ +4,74% (+11,36% στο 2018),  ΑΡΑΙΓ +4,35% (+4,73% στο 2018), ΜΥΤΙΛ +4,30% (+6,24% στο 2018), και ΕΥΡΩΒ +4,00% (+7,06% στο 2018). Ήταν πολλές οι μετοχές που ακολούθησαν τη μεταβολή των δεικτών στη βδομάδα με επίδοση γύρω από το +2% ήτοι οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ και ΠΕΙΡ. Η αντιπαραβολή των επιδόσεων του τρέχον έτος έναντι του 2018 δεν βοηθά σε συμπεράσματα για το είδος της στρατηγικής των ξένων θεσμικών που οδηγούν την άνοδο φέτος.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Εβδομάδα εκπνοής με διατήρηση μετριοπαθούς αισιοδοξίας

Στην εβδομάδα προ της πρώτης εβδομάδας εκπνοής της νέας χρονιάς, είχαμε αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ κάθε τύπου. Σημειώθηκε παράλληλα  αύξηση κατά +25,7% στις ανοικτές θέσεις των ΣΜΕ του 25άρη. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2188,03 μονάδες με μεταβολή +2,28%. Στα options του, ο συνολικός όγκος ενισχύθηκε κατά 162% από της πρώτης βδομάδας του 2018 και σε 10 call αντιστοιχούσαν 4 puts.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, αυξήθηκαν 92,4%, καταλήγοντας με  10.743 ανοικτές θέσεις από 8.546. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε στα 2341 από 1638 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειρά Φεβρουαρίου έφερε 302 από 80 συμβόλαια ημερησίως με 767 από 411 ανοικτές θέσεις. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2193,00 μονάδες. Οι traders προτίμησαν προ-πορεία 5,0 μονάδων των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έναντι του 26άρη.

Στα options του 26άρη, το ενδιαφέρον στα calls εκτινάχθηκε 434%, φθάνοντας στα 400 από 75 συμβόλαια τη μέρα. Στα puts, ο μέσος όγκος ανήλθε στα 178 από 201 συμβόλαια. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών παρέμειναν στις πρώτες θέσεις μαζί με της ΜΙΓ.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε για τον δείκτη των παραγώγων και τον Τραπεζικό: «Φυσιολογική διαγραμματική κόπωση μεταξύ των 2190 με 2130 μονάδων πραγματοποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσπαθώντας να ανακτήσει δυνάμεις για τη μετέπειτα ανοδική του πορεία. Πιθανά ημερήσια κλεισίματα άνω των 2190 μονάδων θα οδηγήσουν αρκετούς σε κάλυψη των "short" θέσεων με αποτέλεσμα ένα βίαιο τίναγμα άνω των 2200 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση που ο δείκτης δηλώσει ανοδική "σαθρότητα" τότε ο χρόνος θα αρχίσει να κυλάει αντίστροφα για μια ξαφνική κατοχύρωση κερδών, βάζοντας ως αρχικό πτωτικό στόχο το επίπεδο βάσης των 2108 μονάδων.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις στον Τραπεζικό δείκτη επικρατεί το "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη", καθώς σε αυτά τα επίπεδα τιμών των 980 με 950 μονάδων κανένα από τα δύο "στρατόπεδα" "Bulls" Vs "Bears" δε ρισκάρει επιθετική κίνηση, μη θέλοντας να αναλάβουν πρωτοβουλία. Διαγραμματικά η διατήρηση των 945 με 955 μονάδων, σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, θα ωθήσει αρκετούς ενεργούς επενδυτές να αναλάβουν περισσότερο αγοραστικό ρίσκο, ενώ εάν χαθεί η εν λόγω ζώνη στήριξης θα ανοίξει ο κατηφορικός δρόμος για τις 900 με 885 μονάδες».

Στη δεύτερη βδομάδα του 2018 οι θεσμικοί στο ΧΑ ανέβασαν τις κεφαλαιοποιήσεις σε 19 από τα 25 blue chip αφήνοντας αμετάβλητες αυτές των ΣΑΡ και ΓΡΙΒ ενώ απώλειες προκλήθηκαν στις ΦΦΓΚΡΠ -0,10%, ΕΕΕ -0,47%, ΤΙΤΚ -1,50% και ΤΕΝΕΡΓ -1,61%. Τα κέρδη των υπολοίπων έδωσαν στον 25άρη άνοδο +2,28%, τη βδομάδα που ο ΓΔ ενισχύθηκε +2,58% ενώ ο FTSEM εκτινάχθηκε με το εντυπωσιακό +4,59%.

Στα blue chip  η εβδομάδα ανέδειξε λίγους ηττημένους με την ΤΕΝΕΡΓ στο -1,61% αλλά με κέρδη στο 2018 +10,66%, την ΤΙΤΚ -1,50% που εμφανίζει οριακά κέρδη στο 2018 +0,66% όπως και η ΕΕΕ που εμφάνισε στη βδομάδα πτώση -0,47%. Ενώ η ΦΦΓΚΡΠ έκανε την εβδομαδιαία πτώση -0,11% μεταβολή έτους επίσης, και είναι η μόνη μαζί με τον ΟΤΕ που υποχωρεί στο 2018. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ΓΔ στο νέο χρόνο αποδίδει +6,08% και ο 25άρης +5,03%. Τα blue chip με κέρδη από +4% και πάνω σε πέντε συνόδους ήταν ΕΤΕ +9,38% (+9,72% στο 2018), ΒΙΟ +8,62% (+16,85% στο 2018), ΔΕΗ +7,01% (+20,51% στο 2018), ΜΟΗ +5,50% (+6,18% στο 2018), ΟΛΠ +4,91% (+7,61% στο 2018), ΑΛΦΑ +4,74% (+11,36% στο 2018),  ΑΡΑΙΓ +4,35% (+4,73% στο 2018), ΜΥΤΙΛ +4,30% (+6,24% στο 2018), και ΕΥΡΩΒ +4,00% (+7,06% στο 2018). Ήταν πολλές οι μετοχές που ακολούθησαν τη μεταβολή των δεικτών στη βδομάδα με επίδοση γύρω από το +2% ήτοι οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ και ΠΕΙΡ. Η αντιπαραβολή των επιδόσεων του τρέχον έτος έναντι του 2018 δεν βοηθά σε συμπεράσματα για το είδος της στρατηγικής των ξένων θεσμικών που οδηγούν την άνοδο φέτος.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το καλύτερο ξεκίνημα από το 2014 έχει πραγματοποιήσει ο Γενικός Δείκτης, με απόδοση 6,08% από την αρχή της χρονιάς. Τα καλά νέα που συνέχισαν να έρχονται από το μέτωπο των επιτοκίων, βρήκαν αντανάκλαση στην απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009.

Η ροή επιχειρηματικών νέων (ΣΑΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ) ήταν ικανοποιητική, υποβοηθώντας σε επιμέρους επίπεδο την δυναμική των καλών μακροοικονομικών νέων (ανεργία, λιανικές πωλήσεις κλπ) που είχαν διάχυση στο σύνολο της Αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ξεκίνημα της χρονιάς, οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού προσεγγίζουν τα 7 εκατ. ευρώ, μέγεθος εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της μικρής, σχετικά, περιόδου και της συγκεκριμένης κατηγορίας διαχείρισης.

Η αισιοδοξία φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει στην Ελληνική Αγορά, καθώς οι αγοραστές δείχνουν πρόθυμοι αφενός να ρισκάρουν περισσότερο, αφετέρου να προστατέψουν τις θέσεις τους από την όποια πίεση έρχεται από την κατοχύρωση κερδών. Οι διορθώσεις που έως τώρα έχουν παρατηρηθεί είναι ρηχές, διαχειρίσιμες και εκτονώθηκαν μέσα στις συνεδριάσεις χωρίς να δίνουν μεγάλες ευκαιρίες εισόδου χαμηλών τιμών, σε ρευστότητα που βρίσκεται εκτός Αγοράς. Το ταμπλώ είναι πολύ πιο ζωηρό, οι κινήσεις έχουν ανοίξει και προς την μικρή κεφαλαιοποίηση και η Αγορά διψά για "stories", χωρίς απαραίτητα αυτά να συνοδεύονται από θεμελιώδη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είναι αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση πριν το ψυχολογικό ορόσημο των 1000 μονάδων. Οι πρώτες απόπειρες υπέρβασης της ζώνης των 860 μονάδων, έδειξαν ότι θα απαιτηθούν περισσότερα "καύσιμα", από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας, αφενός για να απορροφηθούν οι πολύ κερδισμένες θέσεις που ρευστοποιούνται από το πρόσφατο ράλι, αφετέρου για να απεγκλωβιστούν κεφάλαια που βρίσκονται σε αναμονή από το Καλοκαίρι του 2017.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδειξε, πάντως, ότι η συνθήκη αυτή μπορεί προοδευτικά να ικανοποιηθεί, άρα η υπέρβαση είναι εντός των δυνατοτήτων του Γενικού Δείκτη, είτε άμεσα, είτε σε δύο χρόνους, όπως είθισται να συμβαίνει σε παρόμοιες κινήσεις διαφυγής από μεσοχρόνιες ζώνες προσφοράς. Όλο το σύστημα των κινητών μέσων σε σύντομη, μέση και μακρά διάρκεια είναι συντονισμένο ανοδικά, ενώ η ανοδική τομή των 200 ημερών με την χρονοσειρά των 50 ημερών αποτελεί ένα ακόμα αισιόδοξο σήμα επιβεβαίωσης της τάσης. Οι ταλαντωτές είναι πλέον για τα καλά σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, σε ημερήσια βάση, γεγονός που έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά άμεσων ρευστοποιήσεων από γρήγορα χαρτοφυλάκια, ωστόσο η μεγάλη εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών δεν έχει εξαντλήσει ακόμα το ανοδικό περιθώριο.

Το μόνο ίσως που προβληματίζει στην εικόνα του διαγράμματος της Αγοράς, είναι η απότομη κλίση της ανόδου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο κάποιας τοπικής έκτασης διόρθωσης.

Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει με πιο ήπιο τέμπο την ανοδική δυναμική, δοκιμάζοντας την έξοδο από το εύρος διακύμανσης του 2017. Είναι άλλωστε εβδομάδα πολλών και σημαντικών εξελίξεων. Ξεκινώντας από την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιέχει τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης την προσεχή Δευτέρα, το ημερολόγιο γεγονότων θα κινηθεί στην προσδοκία του κλεισίματος της αξιολόγησης καθώς την προσεχή Πέμπτη αναμένεται και η οριστικοποίηση της ατζέντας της συνάντησης, με την έγκριση των σχετικών δράσεων από τα τεχνικά κλιμάκια.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν κέρδη σήμερα Δευτέρα 15/1, βαδίζοντας σε ιστορικά υψηλά μετά την άνοδο της Wall Street, ενώ συνεχίστηκε η υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ. καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωσαν στην αξία του τον κίνδυνο (το ενδεχόμενο) των αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών σε άλλα μέρη του ανεπτυγμένου κόσμου.

Η δραστηριότητα περιορίστηκε κάπως καθώς οι διακοπές των αγορών στις Η.Π.Α. εμπόδιζαν το εμπόριο με ρευστό στα ομόλογα, αν και τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P500 σημείωσαν κέρδη 0,22%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,6%, έχοντας τελικά ξεπεράσει την προηγούμενη κορυφή στις 591,50 μονάδες που ίσχυε από τα τέλη του 2007.

Ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 0,2%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,3%.

Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο 0,9% σημειώνοντας άλλο ένα ρεκόρ βίου. Οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι ότι τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας για το τέταρτο τρίμηνο που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη θα έδειχναν αύξηση τουλάχιστον 6,7% για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Ο δείκτης του δολαρίου δεν έδειξε κανένα σημάδι να αναπηδήσει νωρίς τη Δευτέρα, και υποχωρεί σε νέο χαμηλό στις 90,839 μονάδες.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο σε κορυφή σε βάθος τριών ετών αγοράζοντας 1,2203 δολάρια κρατώντας όλο το άλμα κατά +1,3% της Παρασκευής.

Το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε από την φήμη πως οι ιθύνοντες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζονται για να μετριάσουν την τεράστια εκστρατεία νομισματικής τόνωσης.

Βοήθησε επίσης το η είδηση ότι το κόμμα της Γερμανίας Angela Merkel και οι Σοσιαλδημοκράτες (SD), προχωρούν σε επίσημες συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα