Σκληρό παζάρι για το ύψος της δόσης

Έντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για το ποσό που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα μετά το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης
Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 16:01
UPD:16:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Tου Θάνου Τσίρου
[email protected]

Το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ προσέθεσε το υπουργείο Οικονομικών μέσα σε ένα 24ωρο στη δόση που πρόκειται να εκταμιευτεί με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Η αλλαγή στάσης -ενώ την Πέμπτη κατέβαζε τον πήχη στα 4,5 δισ. ευρώ, την Παρασκευή τον ανέβαζε στα 6,7 δισ. ευρώ- είναι ένδειξη των συζητήσεων και των πιέσεων που ασκούνται στο παρασκήνιο εν όψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. 

Και ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν το ποσό της δόσης έχει «κλειδώσει», όλα συγκλίνουν στο ότι η απόφαση να αρχίσει να γεμίζει από τώρα ο «κουμπαράς» είναι δεδομένη. Η σχετική κατεύθυνση είχε δοθεί από το προηγούμενο Eurogroup και τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση, δεδομένου ότι μέχρι τον Αύγουστο και την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 10-15 δισ. ευρώ. 

Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά το ύψος της δόσης είναι ενδεικτικές των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. 

Από την ελληνική πλευρά υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη φάση η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα και δεν χρειάζεται οικονομική ενίσχυση πέραν των 3-3,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. 

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πιέζουν ώστε το «cash buffer» να αρχίσει να γεμίζει από τώρα και ας συνεπάγεται αυτό αύξηση της δαπάνης για τόκους (σ.σ. μπορεί το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα από τον ESM να είναι πολύ χαμηλό, ωστόσο η απόδοση των χρημάτων που θα εκταμιευτούν αλλά θα παραμείνουν παρκαρισμένα σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας θα είναι σχεδόν μηδενική, με τη διαφορά να εγγράφεται στον προϋπολογισμό ως αύξηση της δαπάνης για τόκους). Η «αγωνία» των δανειστών είναι το «μαξιλάρι ασφαλείας» να αρχίσει να φαίνεται από τώρα στις αγορές και να μη χρειαστεί να γίνει μια εκταμίευση-μαμούθ τον Ιούνιο με τη λήξη του προγράμματος. 

Με βάση τη χθεσινή πληροφόρηση από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η δόση που θα εκταμιευτεί εφόσον ολοκληρωθεί στις 22 Ιανουαρίου η 3η αξιολόγηση, θα σπάσει σε τρία κομμάτια:

  • Τα 3,3 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν για τις ανάγκες του χρέους της χώρας για την περίοδο από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018. Έτσι, δεν θα θιγούν τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ήδη η Ελλάδα διαθέτει τους πόρους (αν ληφθούν υπ’ όψιν και τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης) για να καλύψει τις ανάγκες της μέχρι τον Αύγουστο. 
  • Το 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το ποσό θα εκταμιευτεί σε μία δόση. Το πιθανότερο είναι ότι η εκταμίευση θα συνδεθεί με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 
  • 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθεί στο αποθεματικό ασφαλείας, γνωστό και ως cash buffer. Σε αυτό τον λογαριασμό αναμένεται να συμπεριληφθούν και τα περίπου 3 δισ. ευρώ που θα επιδιώξει να λάβει η χώρα από τις αγορές με την έκδοση νέου ομολόγου επταετούς διάρκειας.  


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα