Γερμανία: Αύξηση δημοσίων δαπανών και φορολογικών βαρών «βλέπει» το ινστιτούτο Ifo

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 19:39
UPD:20:07
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Επικρίσεις επί του εγγράφου διαβούλευσης, πάνω στο οποίο επετεύχθη η κατ' αρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» (CDU/CSU, SPD) στη Γερμανία, διατυπώνει ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουέστ.

Κατά τον κ. Φουέστ, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, το έγγραφο διαβούλευσης των δυνητικών εταίρων του «μεγάλου συνασπισμού» εστιάζει στην αύξηση των δαπανών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των παροχών κοινωνικής πρόνοιας. Πρακτικά, όπως συμπληρώνει ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, δεν υπάρχουν μειώσεις φόρων και καμία αλλαγή στον συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Σημειώνει επιπλέον ότι, σε ό,τι αφορά την προσαύξηση αλληλεγγύης, το πρόγραμμα των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων δεσμεύεται για φορολογική ελάφρυνση ύψους μόλις 10 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2021, η οποία κρίνεται πολύ μικρή σε σύγκριση με τα έσοδα των περίπου 80 δισ. ευρώ που θα επιφέρει η επιβάρυνση αυτή. Η μείωση των προσαυξήσεων δεν αντισταθμίζει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή, εκτιμά ο κ. Φουέστ, τονίζοντας ότι το προβλεπόμενο όριο απαλλαγής για την προσαύξηση αλληλεγγύης, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι με υψηλότερο εισόδημα δεν θα απολαύσουν καμία φορολογική ελάφρυνση.

Όπως τονίζει, «αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα σηματοδοτεί τη μακροπρόθεσμη αύξηση της συμμετοχής της κυβέρνησης στην οικονομική παραγωγή. Θα υπάρξουν περισσότερες δημόσιες δαπάνες και υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση. Το φορολογικό σύστημα θα είναι επίσης προοδευτικότερο, επομένως θα υπάρξει μεγαλύτερη ανακατανομή. Με άλλα λόγια, το SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να “επιβάλει” τον δικό του δρόμο, εκτός από το αίτημά του για υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή, κάτι που προφανώς δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη».

Ο κ. Φουέστ επισημαίνει ότι βασική αξίωση του CDU στο εκλογικό του πρόγραμμα ήταν η μείωση φόρων για όλους, κάτι που δεν υλοποιείται. «Οι περικοπές φόρων 10 δισ. ευρώ εντός τετραετίας συνοδεύονται από συμπληρωματικές δαπάνες ύψους 36 δισ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η αναγγελθείσα αύξηση των συντάξεων και οι υψηλότερες εισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.», συμπληρώνει.

Περιγράφει επίσης την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στη φορολογία των εταιρειών, εκτός από τη δέσμευση για την αποφυγή της φοροδιαφυγής, ως μια «έντονη παράλειψη από το έγγραφο διαβούλευσης». Είναι επίσης ασαφές τι θα συμβεί με την προσαύξηση αλληλεγγύης για τον εταιρικό φόρο, συνεχίζει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, όπως σχολιάζει ο κ. Φουέστ βάσει της κατ' αρχήν συμφωνίας, η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι μια χειρονομία προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo εξηγεί ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα αναφέρεται επίσης στην ιδέα της ενσωμάτωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στο δίκαιο της Ε.Ε., χωρίς όμως να διευκρινίζεται πώς ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. «Τα πραγματικά προβλήματα της Ευρωζώνης (τραπεζική ένωση, αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους) δεν αντιμετωπίζονται», σημειώνει. Εκφράζει ωστόσο την ικανοποίησή του για τα σχέδια δημιουργίας νέου θεσμικού πλαισίου για το μεταναστευτικό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα