Tullow: Συμφωνία εξαγοράς της Hardman

Mε στόχο την αύξηση των αποθεμάτων της
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2006 08:00

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την απόκτηση της Hardman Resources Ltd. της Αυστραλίας, αντί ποσού 1,47 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά 30%, έκλεισε η Tullow Oil Plc, η εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου τριών ηπείρων.

Η Tullow, με έδρα το Λονδίνο, σε ανακοίνωσή της μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανέφερε ότι θα καταβάλει 2,02 δολ. Αυστραλίας σε μετρητά, για κάθε μία μετοχή της Hardman, 54% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της, στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές της Hardman, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμφώνησε με την προσφορά, αναρριχήθηκαν έως 60%, φθάνοντας στα 2,09 δολ. Αυστραλίας η μία, καταδεικνύοντας ότι μερίδα επενδυτών μάλλον περιμένει υψηλότερη προσφορά.

Με την απόκτηση της Hardman η Tullow, συνεργάτιδα της Hardman σε δύο περιοχές που βρέθηκε πετρέλαιο στην Ουγκάντα, θα έχει μερίδιο σε μία πετρελαιοπηγή αλλά και σε άλλες τέσσερις περιοχές με πετρέλαιο στη Μαυριτανία και μερίδια σε venture εξερεύνησης πετρελαίου στην Τανζανία και τη Γαλλική Γουϊάνα. Πριν από σήμερα οι μετοχές της Hardman σημείωσαν απώλειες 39% το εξάμηνο, κατά ένα μέρος λόγω της χαμηλής παραγωγής από τη Μαυριτανία.

Οι μετοχές της Hardman, που είχαν τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη των εταιρειών ενεργείας στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας το τελευταίο εξάμηνο, σημείωσαν σήμερα άνοδο 78 σεντς και διαπραγματεύθηκαν στα 2,03 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:38 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές της Tullow έκλεισαν στις 22 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο στις 358 πένες η μία.

Σύμβουλος της Tullow είναι η Merrill Lynch & Co, και σύμβουλος της Hardman η Emerald Partners και η Morgan Stanley.

Η εξαγορά θα αυξήσει την παραγωγή της Tullow κατά 6.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, από τα 70.000 που παράγει σήμερα, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Τα αποθέματά της, ίσα με 354 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, θα αυξηθούν κατά 105 εκατ. βαρέλια με τα αποθέματα της Hardman από τις πετρελαιοπηγές της στη Μαυριτανία και την Ουγκάντα, σύμφωνα με παρουσίαση που κατέθεσε στο Χρηματιστήριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα