Daimler: Προς εξαγωγή αυτοκινήτων που θα παράγει στην Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2006 11:08

ΣΤΟ στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κρατική αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, Chery Automobile Co., για την εξαγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, βρίσκεται η πρώτη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα, DaimlerChrysler AG, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H DaimlerChrysler, με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, επιδιώκει να διευρύνει την γραμμή παραγωγής φθηνών σε κατανάλωση καυσίμων, αυτοκινήτων, καθώς οι πωλήσεις μειώνονται εξ αιτίας των υψηλών τιμών της βενζίνης. O Τόμας Φρόεχλιχ, εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Ντίτερ Τσέτσε, μειώνει την παραγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, καθώς προβλέπεται το σκέλος στη χώρα να εμφανίσει ζημίες ύψους 1,5 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο. Η DaimlerChrysler θα προχωρήσει, όπως και η Honda Motor Co., η τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, στην εξαγωγή αυτοκινήτων από την Κίνα.

Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που η DaimlerChrysler είπε ότι θα εξάγει αυτοκίνητα που θα κατασκευάζει στην Κίνα, με στόχο τη μείωση του εργατικού της κόστους, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, οι Κινέζοι παίρνουν το 1/18 των μισθών που παίρνουν οι συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ η αυτοκινητοβιομηχανία μειώνει το δεύτερο τρίμηνο τις εξαγωγές οχημάτων Chrysler κατά 15% αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων. Οι πωλήσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ, μειώθηκαν 9,7% έως και τον Αύγουστο, καθώς η ζήτηση για μεγάλα αυτοκίνητα όπως τα μοντέλα Dodge και τα SUV, μειώθηκε. Η εταιρεία παρουσιάζει φέτος 10 νέα μοντέλα, τα περισσότερα εκ των οποίων τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ, το κόστος της βενζίνης έφθασε σχεδόν τα 3 δολ. το γαλόνι έως και τον Αύγουστο. Η τιμή της υποχώρησε στα 2,44 δολ. το γαλόνι στις 22 Σεπτεμβρίου από 2,91 δολ., τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο βενζίνης της ΑΑΑ, στο Web site της.

Η DaimlerChrysler άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο Mercedes στην Κίνα πέρυσι, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης. Η μονάδα θα κατασκευάζει έως 25.000 αυτοκίνητα Mercedes E-Class και C-Class ετησίως.

Από την άλλη πλευρά η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery, σκοπεύει να πουλήσει πλέον των 300.000 αυτοκινήτων φέτος, εξάγοντας το 10% της παραγωγής και διαθέτοντας 281.000 αυτοκίνητα στο εσωτερικό. Πέρυσι η εταιρεία πούλησε συνολικά 189.400 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 171.400 αυτοκίνητα πουλήθηκαν στην Κίνα.

Αυτήν την εβδομάδα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε ότι η DaimlerChrysler βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την πώληση αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τα οποία θα κατασκευάζει στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής του. Σύμφωνα με το περιοδικό η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ίσως να σχεδιάσει και να παράγει αυτοκίνητα με την Chery.

Οι μετοχές της DaimlerChrysler υποχώρησαν 0,5% φθάνοντας στα 39,09 ευρώ η μία στις 22 Σεπτεμβρίου στη Φραγκφούρτη, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ (51,3 δισ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα