Το έτος 2004 αποτέλεσε έτος σταθμό για τον κλάδο των επίπλων γραφείου, καθώς η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας έδωσε σημαντική ώθηση στην εν λόγω αγορά.
Αντίθετα, το 2005 ακολούθησε μείωση των μεγεθών αγοράς. Οι τελευταίες μεταβολές και οι προοπτικές εξέλιξης του κλάδου «Έπιπλα Γραφείου» παρουσιάζονται στην έκτη έκδοση της σχετικής κλαδικής μελέτης η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Μελετών Οικονομικού Περιβάλλοντος της ICAP:
«Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου των επίπλων γραφείου αποτελεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους και σχετικά λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως συγκεντρώνουν πλειοψηφικό μερίδιο της αγοράς. Η δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων δημιουργεί συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι σημαντικές εταιρείες του κλάδου να επιδιώκουν συνεχείς αλλαγές και καινοτομίες, προκειμένου να διατηρήσουν ή να διευρύνουν τη θέση τους στην αγορά.
Η διείσδυση προϊόντων χαμηλής ποιότητας και τιμής τα τελευταία χρόνια, τα οποία προέρχονται από ανατολικές χώρες και κυρίως από την Κίνα, οξύνουν τον ανταγωνισμό και δημιουργούν προβλήματα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης των εισαγόμενων προϊόντων σε σχέση με τα εγχωρίως παραγόμενα από τις εταιρείες του κλάδου. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην κατηγορία των καθισμάτων, τα οποία ενσωματώνουν συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος εργασίας, τομέας στον οποίο πλεονεκτούν χώρες χαμηλού εργατικού κόστους.
Όσον αφορά τα διαχωριστικά χώρων, αυτά χρησιμοποιούνται συχνότατα και συνδυάζονται λειτουργικά με τα υπόλοιπα έπιπλα γραφείου προσαρμοζόμενα στις απαιτήσεις των χρηστών, προσφέροντας εύκολες λύσεις με εφαρμογές σε πολλές διαφορετικές χρήσεις.
Η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση των διαχωριστικών χώρων ακολούθησε ανοδική πορεία με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής της τάξης του 6% την περίοδο 1996-2004. Το 2005 ωστόσο, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2004.
Αντίστοιχες εξελίξεις σημειώθηκαν και στην αγορά των επίπλων γραφείου. Πράγματι, το έτος 2004 η ζήτηση κορυφώθηκε, καθώς η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα προσδιορισμού στον κλάδο των επίπλων γραφείου. Αντίθετα, το 2005 σημειώθηκε μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση των επίπλων γραφείου παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 1996-2004, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής περίπου 8% (σε ποσότητα), ωστόσο το 2005 το μέγεθος αγοράς των επίπλων γραφείου (εκτός διαχωριστικών) υποχώρησε κατά 6% περίπου. Σε όρους αξίας, η μείωση κατά το 2005 ήταν ακόμα εντονότερη.
Αναφορικά με τη σύνθεση της αγοράς επίπλων γραφείου, το 2005 τα καθίσματα κατέλαβαν την πρώτη θέση με μερίδιο 55,4% και ακολούθησε η κατηγορία «ερμάρια-βιβλιοθήκες-συρταροθήκες» με 23,3% και τα γραφεία με 21,3%.
Για το τρέχον έτος καθώς και το 2007, εκτιμάται ότι η αγορά των επίπλων γραφείου θα παρουσιάσει σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων παρατηρείται μείωση των σχετικών επενδύσεων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία ζήτησης για έπιπλα γραφείου. Ωστόσο, οι υπάρχουσες (και μη καλυπτόμενες) ανάγκες εκσυγχρονισμού του σχετικού γραφειακού εξοπλισμού σε αρκετούς φορείς και υπηρεσίες, του δημόσιου κυρίως τομέα, δημιουργούν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς μελλοντικά.
Σημειώνεται επίσης ότι, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η διευρυνόμενη τάση της κατ’ οίκον εργασίας, οδηγεί στην ανάγκη για απόκτηση επίπλων γραφείου οικιακής χρήσης, τα οποία είναι αναγκαίο να συνδυάζονται αρμονικά με το υπόλοιπο περιβάλλον και να προσφέρουν άνεση, ευελιξία και λειτουργικότητα. Παράλληλα, η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και των συνοδευτικών περιφερειακών από οικιακούς χρήστες, δημιουργεί σημαντική ζήτηση από ιδιώτες για έπιπλα γραφείου, με τη μορφή μικρών και ευέλικτων μονάδων».