Απάντηση Παπαθανασίου για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2006 12:56
UPD:13:06

«Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής (του γάλακτος) θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και εις βάρος των εγχώριων γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες θα υποχρεωθούν να περιορίσουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους, προκειμένου να μη χάσουν μερίδια από το εισαγόμενο γάλα, το οποίο αποδεδειγμένα πωλείται σε χαμηλότερη τιμή».

Αυτό επισημαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, απαντώντας σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», υπό τον τίτλο «Δωράκι 3,6 εκ. ευρώ στο καρτέλ του γάλακτος», σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος τίτλος κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να δώσει «δώρο» αξίας 3,6 εκατ. ευρώ προς τις γαλακτοβιομηχανίες με την προώθηση της επιμήκυνσης της ζωής του φρέσκου γάλακτος σε 10 ημέρες, συναντώντας την κάθετη αντίθεση του υπουργείου Γεωργίας (αντίθεση την οποία επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης με σημερινές του δηλώσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως το θέμα είναι γνωστό καθώς υφίσταται εδώ και ένα χρόνο). Όπως γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ», με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, οι γαλακτοβιομηχανίες θα μπορούν να εισάγουν μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό τις οποίες θα πωλούν ως φρέσκο.

Όπως τονίζει ο υφυπουργός, σε όλες οι χώρες της Ευρωζώνης η διάρκεια ζωής γάλακτος είναι τουλάχιστον διπλάσια σε σύγκριση με την χώρα μας. «Και προφανώς», σημείωνει χαρακτηριστικά, «όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κάνουν δωράκια στα καρτέλ, αλλά προστατεύουν στην πράξη τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές, ενώ στην Ελλάδα όλοι μιλούν κατά των καρτέλ και κατά της ακρίβειας, στην πράξη κάνουν όμως πως δεν καταλαβαίνουν τι ευνοεί τον ανταγωνισμό και τον καταναλωτή και τι συμφέρει τα καρτέλ».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει θεσμικές αλλαγές, οι οποίες αν εφαρμοσθούν, θα μειώσουν την τιμή του γάλατος στην Ελλάδα τουλάχιστον κατά 10%. «Όπως άλλωστε μειώθηκε η τιμή του γάλακτος από την αλλαγή πολιτικής των γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες ενώ μέχρι τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν παραγωγή γάλατος "ιδιωτικής ετικέτας" σήμερα κάνουν, με αποτέλεσμα η τιμή στα Σούπερ Μάρκετ να έχει μειωθεί σε 86 λεπτά το λίτρο από 1,20 που είχε μέχρι πρότινος», συμπληρώνει ο υφυπουργός.

Επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου, «ο Έλληνας αγρότης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, διότι και η παραγωγή ελληνικού γάλακτος υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών και γιατί ο Έλληνας καταναλωτής προτιμά το ελληνικό γάλα που είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης διερωτάται γιατί ενώ η πρόταση για αυτή τη θεσμική αλλαγή -που, όπως σημειώνει, είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων- έχει γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και ένα σχεδόν χρόνο και είναι δημόσια γνωστή με τοποθετήσεις του εντός και εκτός Βουλής, το θέμα επανέρχεται σήμερα και μάλιστα με έναν τίτλο ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην ουσία της πρότασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα