Ακραίες προβλέψεις 2018: Η Κίνα εγκαινιάζει την τιμολόγηση πετρελαίου σε ρενμινμπί

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 17:04
UPD:17:04
REUTERS/© Lucy Nicholson / Reuters

Του Ole Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank

Η Κίνα αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και πολλά πετρελαιοπαραγωγά κράτη εμφανίζονται ήδη ιδιαίτερα πρόθυμα να συναλλάσσονται σε γουάν. Με την παγκόσμια δύναμη και εξουσία των ΗΠΑ να φθίνει, και με δεδομένη τη γενικότερη επιτυχία των εκφρασμένων σε CNY συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στα εμπορεύματα, η απόφαση του Shanghai International Energy Exchange (Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης) να εκδώσει ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο αργό πετρέλαιο εκφρασμένο σε γουάν συνεπάγεται εγγυημένη επιτυχία.

Το 2018 σηματοδοτείται από την απόφαση του Διεθνούς Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Σαγκάης να εκδώσει συμβόλαια πετρελαίου σε κινέζικο γουάν, μια κίνηση με τεράστια γεωπολιτικά και χρηματοοικονομικά επακόλουθα.

Επί χρόνια, την παγκόσμια αγορά συμβολαίων Futures στο πετρέλαιο όριζαν οι δείκτες αναφοράς του αργού πετρελαίου WTI και Brent, οι οποίοι είναι εκφρασμένοι σε δολάρια. Αθροιστικά, τα δύο αυτά εμπορεύματα εκπροσωπούν ημερήσιο κύκλο εργασιών πάνω από δύο δισ. βαρέλια – δηλαδή 20 φορές πάνω από τη συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε ημερήσια βάση.

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των αμερικανικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης WTI ως παγκόσμιου δείκτη αναφοράς για την τιμολόγηση πληθώρας άλλων προϊόντων πετρελαίου φθίνει γεωμετρικά, με παράλληλη άνοδο των συμβολαίων στο «θαλάσσιο» Brent. Την ίδια στιγμή, η Κίνα έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Πολλοί σημαντικοί εξαγωγείς –με πρώτους το Ιράν και τη Ρωσία– εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να συναλλάσσονται σε γουάν.

Αυτό οφείλεται τόσο στην επιτυχία της Κίνας να διαψεύσει αποτελεσματικά τους φόβους για επικείμενη υποτίμηση του νομίσματός της, αλλά και στην ευκαιρία που έχουν να «κουνήσουν το δάχτυλο» στις ΗΠΑ καθώς αποδεσμεύονται από την πάλαι ποτέ υπερδύναμη.

Οι διαχειριστές διαθεσίμων στις εν λόγω χώρες διαφοροποιούν τις χρηματικές συμμετοχές τους μέσω του γουάν, πλήττοντας έτσι κατά βάση το δολάριο, αλλά και το ευρώ, καθώς η Κίνα διατηρεί σταθερή και υψηλή αξία στο νόμισμά της.

Όπως συνέβη με άλλα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στα εμπορεύματα που είναι εκφρασμένα σε CNY και τα οποία κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια (ειδικά στα μέταλλα), το συμβόλαιο πετρελαίου γνωρίζει τεράστια επιτυχία.

Η κυκλοφορία του πετρο-γουάν οδηγεί το CNY σε πάνω από 10% άνοδο έναντι του δολαρίου, και την ισοτιμία του USDCNY κάτω από το 6,0 για πρώτη φορά στα χρονικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα