ΣΕΛΠΕ: Διαλύστε τα καρτέλ

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2006 15:24

Διάλυση των καρτέλ, παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, κρατικών λειτουργών και επιχειρηματιών, και άμεση αποκατάσταση του μηχανισμού λειτουργίας των τιμών, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Ο ΣΕΛΠΕ δηλώνει ότι «οι διάφοροι επιχειρηματικοί κλάδοι, στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν ο καθένας για λογαριασμό του μεγαλύτερο μερίδιο από το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες των ανοικτών αγορών και του ελευθέρου ανταγωνισμού, οι οποίοι πρέπει να είναι κοινοί για όλες τις επιχειρήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΛΠΕ καταδικάζει την ύπαρξη φαινομένων εναρμονισμένων πρακτικών εκ μέρους επιχειρηματικών καρτέλ, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις τράπεζες και στην διαφορά επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων.

Ο ΣΕΛΠΕ ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξουν την βασιμότητα αυτών των καταγγελιών σε διάφορες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και να αποκαταστήσουν ταχύτατα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τον μηχανισμό ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών. Ο Σύνδεσμος καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ένα δημόσιο διάλογο, ώστε να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση στην αντιμετώπιση του φαινομένου των εναρμονισμένων πρακτικών και της δημιουργίας επιχειρηματικών καρτέλ.

Επίσης καλεί την Κυβέρνηση «να φανεί αμείλικτη προς όλες τις κατευθύνσεις και να προχωρήσει στην καταδίκη των υπαιτίων κρατικών λειτουργών και επιχειρηματιών οσοδήποτε ψηλά και αν ευρίσκονται, επιβάλλοντας αυστηρότατα πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις, προχωρώντας ακόμη και σε κλείσιμο επιχειρήσεων, οι οποίες παρανομούν κατ’ εξακολούθηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα