«Κόφτη» στις ρευματοκλοπές ζητεί η ΡΑΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ποσοστό του εσόδου του Διαχειριστή θα συναρτάται με το επίπεδο απωλειών ενέργειας στο δίκτυο
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 14:03
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Το μέτρο αυτό έρχεται έπειτα από μία σειρά ετών όπου οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου (οι οποίες οφείλονται κυρίως στις ρευματοκλοπές) αυξάνονται αδιάλειπτα, αγγίζοντας για παράδειγμα το 4,2% το 2016, έναντι 1,1% την περίοδο 2012-2013.

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Οικονομικό κίνητρο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) πρόκειται να θεσπίσει άμεσα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως αναφέρει στις παρατηρήσεις που ανήρτησε μαζί με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για την έγκριση των Συντελεστών Απωλειών του Διασυνδεδεμένου Δικτύου.

Το μέτρο αυτό έρχεται έπειτα από μία σειρά ετών όπου οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου (οι οποίες οφείλονται κυρίως στις ρευματοκλοπές) αυξάνονται αδιάλειπτα, αγγίζοντας για παράδειγμα το 4,2% το 2016, έναντι 1,1% την περίοδο 2012-2013.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, για την παροχή του κινήτρου, θα αλλάξει ο ισχύων τρόπος υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή, ώστε ένα ποσοστό του εσόδου να συναρτάται πλέον με το παρατηρούμενο επίπεδο απωλειών ενέργειας στο δίκτυο. Η Αρχή αναφέρει πως η σχετική ρύθμιση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και να θεσπιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Όπως προσθέτει πάντως θα πρόκειται για πρόσκαιρο μέτρο, καθώς για την πιο αποτελεσματική πάταξη του φαινομένου απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές που θα προάγουν την ουσιαστική διαχείριση των απωλειών.

Ωστόσο, τέτοια μέτρα δεν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο 2018, όταν μάλιστα μέσα σε αυτή τη χρονιά προγραμματίζεται να γίνει η μετάβαση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Target Model από το μοντέλο του mandatory pool. Έτσι, η ΡΑΕ θεωρεί καλύτερο να διερευνηθούν δομικές λύσεις στον σχεδιασμό του τρόπου εφαρμογής του Target Model.

Στη διαβούλευση πήραν μέρος η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας), η ΔΕΗ και ο ΕΣΕΠΗΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ όλοι οι συμμετέχοντες χαρακτηρίζουν ανησυχητική την έξαρση του φαινομένου. Μάλιστα, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει πως η ακολουθούμενη πρακτική του ΔΕΔΔΗΕ παραμένει επί της ουσίας παθητική, δηλαδή διαπιστωτική και διεκπεραιωτική, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνει πως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που έχουν εντοπισθεί την τελευταία πενταετία, τα οποία κινούνται πλέον σε επίπεδα σχεδόν τετραπλάσια έναντι εκείνων προ πενταετίας, καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του. Όπως αναφέρει, ενδεικτικά για το 2016, το σύνολο των ρευματοκλοπών που εντοπίσθηκαν ανήλθε στις 11.528 περιπτώσεις, έναντι 3.226 το 2011. Ωστόσο, παραδέχεται πως το φαινόμενο δεν φαίνεται να ανακόπτεται, για κάτι ωστόσο που, όπως υποστηρίζει, δεν ευθύνεται τυχόν ολιγωρία στους ελέγχους.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, οι αιτίες είναι η παρατεταμένη οικονομική κρίση, που υποθάλπει την έκνομη συμπεριφορά, αλλά και της ανεπάρκειας που χαρακτήριζε έως πρόσφατα το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης, το οποίο εκσυγχρονίστηκε μέσα στο 2017. Παράλληλα, επισημαίνει πως θα πρέπει να αυστηροποιηθεί και το συναφές νομικό πλαίσιο.

Μειωμένο τιμολόγιο σε Δ. Μακεδονία - Μεγαλόπολη

Την επόμενη εβδομάδα θα «φέρει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή την τροπολογία για τη θέσπιση μειωμένου οικιακού τιμολογίου ρεύματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης. Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ενεργειακές κοινότητες, ενώ, όπως έχει γράψει η «Ναυτεμπορική» από την προηγούμενη εβδομάδα, θα ισχύσει για όλα τα νοικοκυριά των παραπάνω περιοχών, προβλέποντας έκπτωση έως και 30% στο σύνολο του λογαριασμού.

Αναφορά στην τροπολογία έκανε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε πως σχεδιάζεται μία ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη η έκπτωση που θα παρέχεται στις επιχειρήσεις θα φτάνει το 50%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα