«Στόχος μας είναιτα επόμενα δέκα χρόνια να μη χάνεται στη θάλασσα ούτε μια σταγόνα νερό. Αντίθετα, θα γίνει αξιοποίηση του νερού που θα εξοικονομηθεί με τον τρόπο αυτό για την ύδρευση των πόλεων και των χωριών με καθαρό νερό και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε γραπτό χαιρετισμό του προς τους συνέδρους του 13ο διεθνές συνέδριο HYDRO 2006, που πραγματοποιείται από σήμερα στη Χαλκιδική.
Ο υπουργός ενημερώνει ακόμη ότι «σήμερα, η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία είναι 81MW και ότι έως το 2010 ο αριθμός αυτός θα είναι πολλαπλάσιος συμβάλλοντας στην προσπάθεια της χώρας να προσεγγίσει το στόχο του 20,1%. Εως τις 7 Σεπτεμβρίου 2006 είχαν πάρει άδεια λειτουργίας σε όλη τη χώρα 50 μικρά υδροηλεκτρικά έργα ισχύος 81,44 MW, 59 άδεια εγκατάστασης ισχύος 109,1 MW και 251 άδεια παραγωγής ισχύος 495,225 MW».
Σύμφωνα με τον παριστάμενο υφυπουργό Ανάπτυξης, Αναστάσιο Νεράντζη, σήμερα τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα συμμετέχουν ήδη με 13,6% στη συνολική δυναμικότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ταυτόχρονα οι άδειες που έχουν δοθεί για μικρά υδροηλεκτρικά στην ηπειρωτική χώρα αφορούν σε παραγωγή ισχύος 290 MW. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ λειτουργεί 15 μεγάλα υδροηλεκτρικά, με συνολική εγκαταστημένη ισχύ 3.017,8 MW, με ετήσια ενεργειακή απολαβή 4,16 δισ. κιλοβατώρες για μέσες συνθήκες υδραυλικότητας.
Επίσης έχει προγραμματίσει επτά έργα, για εμπορική λειτουργία το 2010, με συνολική απολαβή 1.582 δισ. κιλοβατώρες ενώ βρίσκεται σε προκαταρκτική φάση υλοποίησης, από ιδιώτες, έργο με ετήσια παραγωγική ικανότητα 320 εκ. KWh, στον Αγ. Νικόλαο στον ποταμό Αραχθο και έχει χορηγηθεί άδεια για σταθμό 60 MW, στη θέση Αυλάκι στον Αχελώο, στην Κεντρική Ελλάδα.
Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 700 σύνεδροι από 65 χώρες, τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΝ και διοργανωτές του είναι το βρετανικό περιοδικό Hydropower & Dams και η εταιρία Network Events Ltd.
ΑΠΕ-ΜΠΕ