Πώς θα «τρέξουν» οι επενδύσεις στον τομέα ιαματικού τουρισμού

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δοθούν λύσεις στα κενά που παρατηρούνται στο θεσμικό πλαίσιο
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 09:10
UPD:09:30
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξουν οι επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό είναι να δοθούν άμεσα λύσεις στα κενά που παρατηρούνται στο θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνει στη «Ν» ο Μάρκος Δανάς, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο κ. Δανάς, τα τελευταία χρόνια έχουν ειπωθεί πολλά για τη δυνατότητα επενδύσεων, γενικότερα στον τουρισμό υγείας και ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά τον ιαματικό τουρισμό. Ενώ, όμως, έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε που ψηφίστηκε η νομοθεσία, γνωστή ως «νόμος Πετραλιά», πάνω στον οποίο στηρίζεται όλος ο ιαματικός τουρισμός, η ανάπτυξη του χώρου των ιαματικών παραμένει ακόμη κενό γράμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Δανά, καμία επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν πρώτα δεν καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές μονάδων ιαματικής θεραπείας, τα κριτήρια διανομής και οι ζώνες προστασίας των ιαματικών φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Δανά, στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά γεωθερμικά πεδία. Σε αυτά παρουσιάζονται περισσότερες από 750 φυσικές αναβλύσεις. Είναι αδύνατον, συμπληρώνει, να αξιοποιηθούν τουριστικά και οι 750 φυσικές αναβλύσεις. Μπορούν, όμως, να αναγνωρισθούν περίπου 120 φυσικοί πόροι ως ιαματικοί. Αυτοί οι ιαματικοί φυσικοί πόροι θα μπορούν, σύμφωνα με τον νόμο, να αξιοποιηθούν τουριστικά. Ο αριθμός των 120 είναι, σε σύγκριση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο ενδεδειγμένος. Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει μόλις 105 επιχειρήσεις. Κάτι παραπάνω από αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη δημιουργία κλάδου ιαματικού τουρισμού γιατί πάνω σε κάθε αναγνωρισμένο φυσικό πόρο θα πρέπει να στηθεί μια βιώσιμη επιχείρηση.

Από τους 120 φυσικούς πόρους που κατέθεσαν φάκελο για να αναγνωριστούν από το υπουργείο Τουρισμού ως ιαματικοί, μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί οι 46. Υπολείπονται άλλοι 74. Σίγουρα οι διαδικασίες «τρέχουν», ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε σχεδόν το σύνολο των αναγνωρίσεων, ενώ συνέχεια προστίθενται νέες αναγνωρισμένες πηγές στις ήδη υπάρχουσες.

Τρία ανοικτά θέματα

Ωστόσο, μένουν ακόμη ορισμένα θέματα ανοικτά. Για παράδειγμα, ακόμη είναι σε εξέλιξη η ψήφιση της ΚΥΑ που απαιτείται για τις τεχνικές προδιαγραφές μονάδων ιαματικής θεραπείας και κέντρων ιαματικού τουρισμού - θερμαλισμού, όπως θα λέγονται αύριο τα υδροθεραπευτήρια, αλλά και των κέντρων θαλασσοθεραπείας. Χωρίς αυτές τις τεχνικές προδιαγραφές δεν μπορεί να εκδοθεί μόνιμη άδεια, ειδικό σήμα λειτουργίας, σε κάποια εγκατάσταση. Είναι αδύνατον να επενδύσει κάποιος αν δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση στην οποία θα ρίξει τα χρήματά του.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας που συγκρότησε το υπουργείο Τουρισμού για τον καθορισμό των κριτηρίων διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων. Αυτή η υπουργική απόφαση είναι τεράστιας σημασίας γιατί αν δοθεί η δυνατότητα στον διαχειριστή να διανέμει τον ιαματικό φυσικό πόρο νόμιμα και με κανόνες, τότε αυτόματα ανοίγουν άλλοι επενδυτικοί ορίζοντες στον χώρο των ιαματικών. Επί της ουσίας το business plan που θα καταθέσουν οι πηγές για την ανάπτυξή τους στο υπουργείο Τουρισμού θα είναι διαφορετικό πριν και μετά την υπουργική απόφαση της διανομής.

Τέλος, δεδομένης της καθημερινής συνεργασίας, προσθέτει ο κ. Δανάς, «ξέρουμε ότι στο υπουργείο Τουρισμού προσπαθούν να βρουν τρόπο να το καταφέρουν, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη τη διαδικασία με τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα κατοχυρωθούν οι ζώνες προστασίας των ιαματικών φυσικών πόρων. Μπορεί η όλη διαδικασία να είναι δύσκολη, αλλά ξέρουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επενδύσει κάποιος χωρίς να ξέρει τι έχει δικαίωμα να φτιάξει και πού. Θυμίζω την αποτυχημένη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ το 2012/2013 να προκηρύξει διαγωνισμό για τις πηγές της Φθιώτιδας. Ήταν πολύ λογικό να αποτύχει το εγχείρημα, δεδομένης της έλλειψης των παραπάνω. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και οι δήμοι θέλουν να προχωρήσουν».

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς τις τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις καμία επένδυση και κανένας διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Αντίθετα, αν αυτές πραγματοποιηθούν, τότε ο ιαματικός τουρισμός θα αλλάξει επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι σε λίγους μήνες θα πρέπει να διαχειριστούμε μια διαφορετική πραγματικότητα, καταλήγει ο κ. Δανάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα