Θετικές οι προοπτικές της αγοράς πλαστικών ειδών συσκευασίας

Κλαδική μελέτη της ICAP
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2006 11:24

ΑΝΟΔΙΚΗ πορεία καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου 1992-2005 παρουσίασε η συνολική εγχώρια παραγωγή πλαστικών ειδών συσκευασίας, με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,8%.

Αυτό προκύπτει από κλαδική μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών Οικονομικού Περιβάλλοντος της ICAP για τις πρόσφατες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του κλάδου πλαστικής συσκευασίας.

Το 2005 η παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,53% έναντι του προηγούμενου έτους. Η εγχώρια αγορά πλαστικών ειδών συσκευασίας αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,1% το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ το τελευταίο έτος το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής ήταν 3%. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει διαχρονικά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς πλαστικών ειδών συσκευασίας. Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται σημαντική άνοδος των εξαγωγών στα εύκαμπτα είδη πλαστικής συσκευασίας, ενώ στις κατηγορίες των δύσκαμπτων ειδών παρουσιάζεται μικρή εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα, λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς τους.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ICAP, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς πλαστικής συσκευασίας κατείχε μέχρι το 2004 η κατηγορία «σάκοι-σακούλες-τσάντες». Ωστόσο το 2005 το μεγαλύτερο μερίδιο κάλυψαν τα πλαστικά φύλλα-φιλμ, το δε μερίδιό τους στην εγχώρια κατανάλωση πλαστικών ειδών συσκευασίας ανήλθε σε 28,1%. Ακολουθεί η κατηγορία «σάκοι-σακούλες-τσάντες», που κατέλαβε το 26,6% της εγχώριας αγοράς, καθώς και οι φιάλες και τα λοιπά φιαλοειδή προϊόντα τα οποία συμμετείχαν με 20,1%. Η κατηγορία των πλαστικών κυπέλλων, βάζων και μικρών δοχείων κάλυψε το 7,6% του συνόλου το 2005.

Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η εξάρτηση, σε μεγάλο βαθμό, των παραγωγικών επιχειρήσεων πλαστικής συσκευασίας από ξένες αγορές για την προμήθεια πρώτων υλών, αποτελούν μερικά από τα κορυφαία προβλήματα του κλάδου, σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό της εγχώριας παραγωγής. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου την τελευταία τριετία οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση των τιμών των παραγώγων του, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής. Συνέπεια αυτών ήταν να συρρικνωθούν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και να επιδεινωθεί η κερδοφορία τους, αλλά και να προχωρήσουν (σε ορισμένες περιπτώσεις) σε αυξήσεις τιμών, σε βάρος της ανταγωνιστικότητάς τους.

Παρά τα εντοπιζόμενα προβλήματα ωστόσο, τα είδη πλαστικής συσκευασίας εξαιτίας των πολλαπλών εφαρμογών τους και της δυνατότητας υποκατάστασης άλλων υλικών, χαρακτηρίζονται από θετικές προοπτικές γενικά, εκτιμά η ICAP.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις προοπτικές εξέλιξης του κλάδου, σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, η συνολική εγχώρια κατανάλωση πλαστικών ειδών συσκευασίας για τη διετία 2006-2007 αναμένεται να σημειώσει αύξηση με ρυθμό της τάξης του 3% (σε ποσότητα) ανά έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα