Πορτογαλία: Ελληνικό «ασημένιο» σε τσιπούρα και λαβράκι

Μερίδιο εξαγωγών 37% κατέχει η χώρα μας
Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 12:44
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση 

Δεύτερος κυριότερος προμηθευτής νωπής τσιπούρας και λαβρακιού αναδεικνύεται η Ελλάδα για την Πορτογαλία (με μερίδιο 37%), τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλιευμάτων στην Ε.Ε. (μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση στα 57 κιλά, με δεύτερη την Ισπανία στα 42,4 κιλά, πέμπτη την Ελλάδα στα 19,6 κιλά και με τον μ.ο. της Ε.Ε. στα 22,9 κιλά ψαριών ετησίως).

Όπως αναφέρει έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, το 2016 οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ιχθυηρών στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ, µε μερίδιο 2% επί του συνόλου των πορτογαλικών εισαγωγών και 22% επί των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία.

Τα ιχθυηρά αποτελούν την κυριότερη κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία και αφορούν κυρίως τη νωπή τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας. Σ’ αυτά τα είδη η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, κατέχοντας το 37% της τοπικής αγοράς, µε κύριο και μοναδικό σχεδόν ανταγωνιστή την Ισπανία, αν και τελευταία εμφανίζονται σημαντικές ποσότητες τσιπούρας και λαβρακιού προερχόμενες από την Τουρκία. Ειδικά όσον αφορά την τσιπούρα, η Ελλάδα κατέχει ποσοστό (σε αξία) 34% έναντι 49% της Ισπανίας, µε συνολική αξία εξαγωγών 21 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές λαβρακιού κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, ήτοι 15 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ της Ισπανίας, αλλά µε εξίσου υψηλό ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 42% (έναντι 53,4% της Ισπανίας).

Σημειώνεται ότι συνολικά περίπου 600 χιλ. τόνοι ψαριών που καταναλώνονται στην Πορτογαλία είναι νωπά, κατεψυγμένα, ελεύθερης αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας. Η παραγωγή αλιευμάτων από τον αλιευτικό στόλο της χώρας ανέρχεται σε 220 χιλ. τόνους και αντιπροσωπε



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα