Παγκόσμια ταξινόμηση των 10 μεγαλύτερων οικονομιών σύμφωνα με το ΑΕΠ

Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 15:44
UPD:16:22
REUTERS/© China Stringer Network / Reute

Φαίνεται σιγά σιγά η μετατόπιση της ανάπτυξης από τις δυτικές οικονομίες Αμερική - Ευρώπη στην Ασία η οποία σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα βγαίνει κερδισμένη.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη- Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ακαδημαϊκός στη Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας, ακαδημαϊκός στη Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων και Distinguished Research Professor στο Audencia Business School της Γαλλίας

Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στο τέλος κάθε έτους μεγάλοι χρηματοοικονομικοί-οικονομικοί οργανισμοί ανά την υφήλιο να προβαίνουν σε αξιολόγηση των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο και να ταξινομούν τα 10 ή 20 πρώτα κράτη σε ετήσιες εκθέσεις τους. Το βασικό μέγεθος σύμφωνα με το οποίο γίνεται η αξιολόγηση-ταξινόμηση είναι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης

Η ετήσια έκθεση του CEBR (Centre for Economics and Business Research) που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες έδωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ταξινόμησης για τα έτη 2017, 2022 και 2032. Στο σχετικό γράφημα παρουσιάζονται οι ανακατατάξεις για τις 10 πρώτες οικονομίες σε μια περίοδο 15 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μεγάλες εκπλήξεις εστιάζονται σε τρία σημεία:

1. Η Κίνα σε μία δεκαπενταετία θα γίνει πρώτη δύναμη στον κόσμο.

2. Η Ινδία, σε 5 και 15 χρόνια θα περάσει από την έβδομη θέση στην πέμπτη και θα γίνει τρίτη δύναμη στον κόσμο. Θα ξεπεράσει, όπως φαίνεται, παραδοσιακές βιομηχανικές δυνάμεις σαν αυτές της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας.

3. Έκπληξη επίσης αποτελεί και η εισαγωγή στις 10 πρώτες δυνάμεις, έστω και σε βάθος 5-15 ετών, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας και η υποβάθμιση χωρών εκτός του κάδρου των 10 μεγαλύτερων οικονομιών, της Ιταλίας και του Καναδά.

Φαίνεται σιγά σιγά η μετατόπιση της ανάπτυξης από τις δυτικές οικονομίες Αμερική - Ευρώπη στην Ασία η οποία σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα βγαίνει κερδισμένη. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του CEBR Douglas McWilliams, έπειτα από μερικές καθυστερήσεις στον εκδημοκρατισμό των θεσμών και της εισαγωγής νέας φορολογίας σε αγαθά και υπηρεσίες, η οικονομία της Ινδίας αναθερμάνθηκε και κάλυψε τη διαφορά από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης -Μ. Βρετανία και Γαλλία- και θα τις ξεπεράσει το 2018, για να γίνει η πέμπτη παγκόσμια δύναμη με βάση το δολάριο.

Τον Οκτώβριο του 2017, η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ «Παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές», είχε δείξει μια αύξηση του ΑΕΠ για την Ινδία τον επόμενο χρόνο της τάξης του 7,4% έναντι 1,2% για τη Γαλλία και 1,4% για τη Μ. Βρετανία.

Επιπλέον, το 2015 (τελευταία διαθέσιμα δεδομένα), η Παγκόσμια Τράπεζα προσδιόριζε το ΑΕΠ της Ινδίας σε 2.088 δισ. δολάρια έναντι, και με μικρή διαφορά, 2.846 δισ. δολάρια της Μ. Βρετανίας και 2.708 δισ. δολάρια της Γαλλίας.

Παράγοντες αλλαγών

Δύο βασικοί παράγοντες αλλαγής θα μετατρέψουν την παγκόσμια οικονομία και θα φέρουν τα πάνω κάτω την επόμενη δεκαπενταετία: η τεχνολογία και η αστικοποίηση. Η πρωτοβουλία της Κίνας για τους νέους δρόμους του μεταξιού (βλ. Ζοπουνίδης, Ατσαλάκης, Πολυτεχνείο Κρήτης) και τα μεγάλα έργα υποδομών στην Ινδία θα ανεβάσουν σε 15% το ποσοστό των κατασκευών στο ΑΕΠ παγκοσμίως το 2032. Πιθανόν πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό το οποίο παρομοιάζεται με αυτό της εποχής κατασκευής των πυραμίδων της Αιγύπτου και του μεγάλου Σινικού Τείχους της Κίνας (Graham Robinson, διευθυντής της Global Construction Perspectives).

Οι προβλέψεις του CEBR είναι αισιόδοξες ως προς τη δυναμική αύξηση του ΑΕΠ χάριν του χαμηλού κόστους της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών, αλλά δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, τους κινδύνους που ελλοχεύουν πάνω στην παγκόσμια οικονομία, όπως χρηματοοικονομικοί (χρέος), γεωπολιτικοί (πόλεμοι, τρομοκρατία) και κλιματικοί (υπερθέρμανση του πλανήτη). Ακόμη προκαλούν μεγάλες ανισότητες -οικονομικές, κοινωνικές- στους πολίτες όλων των κρατών και προβλήματα πολιτικής αστάθειας στη δημοκρατία (Ζοπουνίδης, «Από τη Δημοκρατία στην Αλγοριθμοκρατία», Ναυτεμπορική, 23-10-2017).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα