ΤΕΕ: Ανάγκη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τα ιδιωτικά έργα

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2006 17:42

«Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί το ομιχλώδες θεσμικό τοπίο που επικρατεί στην παραγωγή των ιδιωτικών έργων, το οποίο σήμερα επιτρέπει στον οποιονδήποτε που διαθέτει τόλμη και λίγο ή περισσότερο χρήμα να δηλώνει κατασκευαστής των έργων αυτών, συνολικού προϋπολογισμού γύρω στα 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή αρκετά μεγαλύτερο από αυτόν των Δημοσίων Εργων που παράγονται ετησίως στη χώρα μας». Αυτό αποτέλεσε κοινή διαπίστωση στην ημερίδα που οργάνωσε σήμερα το ΤΕΕ με θέμα «Θεσμικό Πλαίσιο για την παραγωγή ιδιωτικών έργων - ΜΗΚΙΕ».

Τα κενά που υπάρχουν -τονίστηκε από όλες τις πλευρές- απαιτείται να καλύψει η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου κατασκευής ιδιωτικών έργων που θα διασφαλίζει την ασφάλεια, ποιότητα, αισθητική και οικονομία του τελικού προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα θα οριοθετεί τους ρόλους και τις ευθύνες όλων των συντελεστών της παραγωγικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να νομοθετηθεί το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε.), το οποίο έχει προτείνει το ΤΕΕ από το 1977, που αν και δεν αποτελεί «πανάκεια» θα διασφαλίζει το διαχωρισμό της επιχειρηματικής από την επιστημονικοτεχνική λειτουργία και θα οδηγήσει σε αποσαφήνιση των ρόλων και σε ένα πιο υγιές σύστημα παραγωγής.

Πέρα από το Μητρώο, στο οποίο θα πρέπει να εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, καθοριστικό για ζητήματα αναβάθμισης της εκτέλεσης των ιδιωτικών έργων, όπως αναδείχτηκε από την ημερίδα, αποτελούν:

- Η εκτέλεσή τους μόνο από άτομα με πιστοποιημένη ικανότητα και εμπειρία, είτε αυτά είναι υπεργολάβοι, είτε τεχνίτες.

- Απαραίτητη η πιστοποίηση όλων των υλικών που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή, και έλεγχος τόσο στον τόπο παραγωγής, όσο και διακίνησής τους.

- Η τήρηση όλων των μέτρων και μέσων Υγιεινής και Ασφάλειας για την προστασία όλων των εργαζομένων και των άλλων πολιτών.

- Η συστηματική παρακολούθηση-συντήρηση του αποδιδόμενου στο χρήστη κτιρίου και γι αυτό είναι απαραίτητη η δημιουργία του μητρώου κτιρίων («πράσινο κουτί»), όπου θα καταγράφονται τα ουσιαστικά στοιχεία της ταυτότητας της οικοδομής και θα καταχωρείται δελτίο ελέγχου που θα συντάσσει και θα υπογράφει αρμόδιος μηχανικός.

- Τέλος, ο συστηματικός έλεγχος για τη σωστή τήρηση και εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων.

«Θέλουμε να δομηθεί η παραγωγή των ιδιωτικών έργων σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες της, ώστε να βρουν απασχόληση εκεί όλοι οι τεχνικοί, ανάλογα με τα προσόντα τους», τόνισε κατά την προσφώνησή του στην ημερίδα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα «αγωνιζόμαστε να αναβαθμιστεί η Παιδεία σε όλα τα επίπεδα και έτσι ώστε οι μηχανικοί να έχουν τη μόρφωση και το επιστημονικό επίπεδο να ανανεώνουν δια βίου τις γνώσεις τους».

«Βλέπουμε, όμως σήμερα - τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ - αντί να αναγνωρίζεται ο ρόλος των μηχανικών ως παραγωγών ανάπτυξης, να θεωρούνται οιονεί ως παραγωγοί κοινού κινδύνου, δηλαδή κακοποιοί. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί το άρθρο 286 του Ποινικού Κώδικα. Πρέπει η νομοθεσία μας να μην έχει αντιφάσεις. Να εκδοθεί το ΠΔ που προβλέπει ο ΓΟΚ του 2000 (Ν.2831/2000, αρθ.22, παρ.8) για τη θέσπιση κανόνων, ρόλων και ευθυνών όλων όσων εμπλέκονται στην κατασκευή».

«Η "θολούρα" στο νομικό σύστημα και τις προδιαγραφές, η πολυνομία, η γραφειοκρατία, οι χαμηλοί μισθοί και οι εξοντωτικές ποινές, έχει αποδειχτεί από όλες τις έρευνες, ότι γεννούν τη διαφθορά. Θα πρέπει, λοιπόν, να τη χτυπήσουμε στις πηγές της. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι προϋπολογισμών σε ένα έργο, ανάλογα με τα έσοδα που προσδοκά το κράτος (ΕΚΚΟ - Αντικειμενικές αξίες - ΦΠΑ - έσοδα υπέρ ΙΚΑ φόροι) και ένας ακόμη για τον προσδιορισμό της αμοιβής των μηχανικών. Ο προϋπολογισμός είναι ένας και είναι αυτός που προσεγγίζει το πραγματικό κόστος. Δεν είναι δυνατόν μια μικρή ομάδα τολμηρών και απατεώνων να επιβάλλουν το δικό τους οικοδομικό κανονισμό και να μην ισχύουν οι διατάξεις του ΓΟΚ, όπως για παράδειγμα γίνεται με τους ημιυπαίθριους χώρους».

Τους χαιρετισμούς του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και του Γ.Γ. Βιομηχανίας Σ. Παπαδόπουλου, μετέφερε στην ημερίδα ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Φώτης Φυτσιλής, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό πως η ποιότητα κατασκευής των ιδιωτικών έργων υπολείπεται ακόμη σημαντικά αυτής των Δημοσίων Εργων. Μάρτυρας της διαπίστωσης αυτής είναι π.χ. η διαφορά στο μέγεθος των ζημιών που προκαλούν στα εν λόγω έργα οι συχνές πλημμύρες, σεισμοί ή άλλες φυσικές καταστροφές στη χώρα μας... Εχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εναρμόνιση των εγχώριων κανονισμών και προτύπων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, τόσο στα έργα, όσο και στα δομικά υλικά».

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας κατατέθηκαν πολλές προτάσεις και παρατηρήσεις πάνω στο σχέδιο ΠΔ για την καθιέρωση του ΜΗΚΙΕ, που κατέθεσε στους φορείς το ΥΠΕΧΩΔΕ, από εκπροσώπους Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, Συλλόγων των μηχανικών και των εργοληπτικών οργανώσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα