Ανοιχτή η συμμετοχή της Βρετανίας στην TPP

Σχέδια ένταξης του Λονδίνου στην ελεύθερη ζώνη της περιοχής του Ειρηνικού
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 15:53
EPA/ANDY RAIN

Από την έντυπη έκδοση

To ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη συμφωνία Trans Pacific-Partnership (TPP) εξετάζει τώρα η Βρετανία, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να διαμορφώσει το εμπορικό μέλλον της στην εποχή του Brexit.

Μάλιστα, οι υπουργοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ανεπίσημες συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας στην TPP, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας, Λάιαμ Φοξ (φωτογραφία), δεν έχει αποκλείσει την ένταξη της χώρας του στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή του Ειρηνικού μετά το Brexit. Η Βρετανία, εάν τελικά προσαρτηθεί, θα είναι η πρώτη χώρα μέλος της εν λόγω εμπορικής συμφωνίας που δεν θα συνορεύει με τις χώρες του Ειρηνικού ή δεν θα βρίσκεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο κ. Φοξ έχει δηλώσει ότι η Βρετανία περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί η ΤΡΡ μετά την αποχώρηση της Αμερικής, προτού λάβει την τελική της απόφαση.

Ωστόσο, ακόμη και οι φημολογίες για πιθανή συμμετοχή της Βρετανίας στη συμφωνία αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από ορισμένους ειδικούς σε θέματα εμπορίου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται στο τέλος να υπάρξει κάποια συμφωνία και ότι ακόμη και εάν συμβεί αυτό, η Βρετανία δεν θα έχει σημαντικό λόγο στις διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για το μέλλον της TPP, αθετώντας τις δεσμεύσεις του και εγκαταλείποντας πέρυσι τη συμφωνία. Όμως, τα εναπομείναντα 11 μέλη -Καναδάς, Αυστραλία, Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Μπρουνέι, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Περού και Βιετνάμ- εργάζονται για τη συνέχιση της συμφωνίας. Στόχος της ΤΡΡ είναι να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, μειώνοντας τους δασμούς και ενισχύοντας το εμπόριο και την ανάπτυξη.

Τα μέλη της ΤΡΡ καλύπτουν περίπου το 8% των βρετανικών εξαγωγών. Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος προορισμός για τα αγαθά και τις υπηρεσίες της Βρετανίας από την ομάδα των παραπάνω χωρών είναι η Ιαπωνία. Έτσι, η ευκολότερη πρόσβαση θα μπορούσε να ωφελήσει τους Βρετανούς εξαγωγείς. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι νέες εμπορικές συμφωνίες ενδεχομένως να μην καταφέρουν να καλύψουν το κενό από το χαμένο εμπόριο με την Ε.Ε. μετά το Brexit.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα