ΣΥΝ: Ανεκτέλεστο πρόστιμο 4 δισ. δρχ. στην ΜFD λόγω ολιγωρίας του ΥΠΟΙΟ

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2006 18:32

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης για ανεκτέλεστη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λόγω σοβαρών παρατυπιών και ολιγωρίας αρμόδιων υπηρεσιών, κατέθεσε ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης.

«Σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφεται από καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σωματείο ενδιαφερόμενων πολιτών, με την υπ' αριθμ. 304/3-2-2000 αναφορά του, κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (EA)τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση συγκεκριμένων ακτοπλοϊκών γραμμών από την εταιρεία Hellas Flying Dolphins (MFD). H EA εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε καταχρηστική συγκέντρωση μονοπωλιακής δύναμης στα εν λόγω ακτοπλοϊκές γραμμές και επέβαλε στην εταιρεία MFD πρόστιμα 4 δισ. δραχμών για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Στην έφεση που άσκησε η εν λόγω εταιρεία, αναβλήθηκε η λήψη οριστικής απόφασης και εντελλόταν το ελληνικό Δημόσιο, μέσα σε 90 ημέρες, να καταθέσει έκθεση από την οποία να προκύπτει ο κύκλος εργασιών της εταιρείας MFD για το έτος 1998 καθώς και τα σχετικά μερίδια των εταιρειών που εκτελούσαν δρομολόγια στις συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές γραμμές.

Ομως, το ελληνικό δημόσιο, αν και στο σχετικό φάκελο της ΕΑ υπήρχαν και οι αναλύσεις της γραμματείας της πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η απόφαση της ΕΑ, αλλά και αναλυτική μελέτη που είχε υποβληθεί από το σωματείο των επιβατών, δεν κατέθεσε την έκθεση.

Ετσι, στις 20/5/2004, το δικαστήριο επανήλθε στην υπόθεση και συναίνεσε στην αναβολή της δίκης, αφού ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΟ δεν προσκόμισε, έστω και καθυστερημένα, τα στοιχεία που του είχαν ζητηθεί.

Τελικά, κατά την επανάληψη της δίκης, στις 16/12/2004, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΟ, και πάλι δεν προσκόμισε την έκθεση, οπότε το δικαστήριο εξέδωσε οριστική απόφαση με την οποία, η εταιρεία MFD όχι μόνο απαλλάχθηκε από την επιβολή προστίμου, αλλά ταυτόχρονα το Δημόσιο διατάχθηκε να της καταβάλει και όλα τα δικαστικά έξοδα».

Ερωτώνται οι Υπουργοί αν αληθεύουν οι καταγγελίες, ποιοι ευθύνονται για την ολιγωρία του ΥΠΟΙΟ και τι συνέπειες υπήρξαν για τους υπεύθυνους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα