Επιβεβαίωση Αλογοσκούφη για την προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα στηρίζεται στα αναθεωρημένα στοιχεία»
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 13:25

Την προς τα πάνω αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για την περίοδο 2001-2006, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ, επιβεβαίωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε νέα μείωση της ανεργίας αλλά και του ελλείμματος και είπε ότι οι ενδείξεις της ΕΣΥΕ για το δεύτερο τρίμηνο του 2006, φέρνουν τα ποσοστά ανεργίας σε επίπεδα κάτω του 9%, από 9,6%, που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, επισήμανε πως δεν θα στηρίζεται στα αναθεωρημένα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αλλά στα παλαιά. «Οι εκτιμήσεις που έχουμε για το έλλειμμα το 2006 είναι ότι, επιτυγχάνουμε το στόχο του 2,6% με βάση το παλαιό ΑΕΠ, και όχι το αναθεωρημένο», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Και πρόσθεσε ότι «για του χρόνου, είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που είναι η περαιτέρω μείωση ελλείμματος στο 2,3%». Η εκτίμηση που κάνω είναι ότι, το έλλειμμα θα βρεθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι εντός του Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος θα ισχύει από το 2007. Όπως σημείωσε, θα περιέχει μικρές βελτιώσεις του υπάρχοντος επενδυτικού νόμου, ενώ θα βασίζεται στο νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ε.Ε..

Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη «λεπτές διαπραγματεύσεις» με την Ε.Ε. για την αναθεώρηση του Γ’ Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων: «Η φιλοσοφία μας είναι, τα χρήματα που θα πήγαιναν σε έργα τα οποία δεν έχουν ελπίδα υλοποίησης, να μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Τέλος, βεβαίωσε ότι πάνω από το 80% των πόρων από το Δ’ ΚΠΣ θα πάει στην περιφέρεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα