Διαπραγματεύσεις με Ρωσία για προμήθεια φυσικού αερίου, μετά το 2012

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 17:00

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας μεταδίδει ανταπόκριση του Αντρέι Σιτόφ από την Ουάσιγκτον με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη για την προώθηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

«Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, ο αγωγός θα μειώσει αισθητά το κόστος καθώς και το χρόνο μεταφοράς του πετρελαίου στη Δύση, καθώς επίσης και θα ελευθερώσει τα Στενά από τα τάνκερς.

Η ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας της σχεδιάζει να λάβει επίσης μέρος στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού αερίου Μπακού – Καρατσάμπεϊ – Κομοτηνή, που σχεδιάζεται να επεκταθεί μελλοντικά από την Ελλάδα στην Αδριατική.

Ο αγωγός Θεσσαλονίκη-Σκόπια που σήμερα βρίσκεται υπό κατασκευή, θα καταστήσει στο μέλλον εφικτή την προμήθεια ενεργειακών πόρων στο Κόσοβο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο με την κατασκευή νέων διακλαδώσεων, τόνισε η κα Μπακογιάννη».

Εν τω μεταξύ, το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει στο αγγλόφωνο δελτίο του ανταπόκριση από το Σότσι με δηλώσεις του διευθυντή του τμήματος Ενέργειας και Καυσίμων του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας, Ανατόλι Γιανόφσκι.

Σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα και η Ρωσία διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την μακροπρόθεσμη διοχέτευση φυσικού αερίου, μετά το 2012. Η Ρωσία το 2005 προμήθευσε την Ελλάδα με 2,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα την προμηθεύσει με επιπλέον 1,7 δισ. κ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιανόφσκι, οι συνομιλίες που αφορούν στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης συνεχίζονται και η ρωσική πλευρά επιθυμεί να φτάσει σε συμφωνία ως το τέλος του 2006.

Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα σχέδια θα στεφθούν με επιτυχία.

ITAR-TASS



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα