ΥΠΑΝ: Η Ελλάδα έχει τη 2η μεγαλύτερη μείωση τιμών στους «15» στα καύσιμα

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 17:54

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης με ανακοίνωσή τους επιχειρούν να αποκαταστήσουν «την πραγματική εικόνα γύρω από τις τιμές της αγοράς πετρελαιοειδών».

«Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, καταγράφεται η υποχώρηση κατά περίπου 34% της διεθνούς τιμής της βενζίνης και κατά 23% του brent από τις 14/7/2006 έως τις 15/9/2006 καθώς και η υποχώρηση της τιμής της αμόλυβδης στην Ελλάδα κατά 13,03%, στο ίδιο χρονικό διάστημα, με το συλλογισμό ότι η διαφορά αυτή αποτελεί έργο των κερδοσκόπων.

Πρώτον: Η τελική τιμή των καυσίμων σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. περιλαμβάνει φόρους και δασμούς που αποτελούν ανελαστικό μέγεθος, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών δεν μπορεί να συγκρίνεται ευθέως ποσοστιαία με τις τελικές τιμές στον καταναλωτή.

Δεύτερον: Η Ελλάδα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην Ευρώπη των «15» σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των εβδομαδιαίων τιμών του European Oil Commission Bulletin.

Τρίτον: Η μέση μείωση των τιμών της αμόλυβδης στην Ευρώπη μέχρι και τις 18/9/06 είναι στα επίπεδα του 8,87% αποδεικνύοντας ότι στη χώρα μας οι μειώσεις των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών ενσωματώθηκαν με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της Ευρώπης

Τέλος, ακόμα και στην προ φόρων διαμόρφωση των τιμών στο εν λόγω διάστημα, η μείωση στην Ελλάδα είναι στο 20% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 17,5%».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα