Γιατί δεν γίνεται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 19:31

«Εμμένουν οι ελληνικές αρχές στις θέσεις τους», τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας στην απάντηση που έστειλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στην αιτιολογημένη γνώμη της με την οποία ζητά αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός αναφέρει πως «το μεταβατικό συνταξιοδοτικό σύστημα του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων αντιμετωπίζει διαφορετικά τα δύο φύλα, λόγω της διαφορετικής κοινωνικής πρακτικής, που συνίσταται στην ύπαρξη αυξημένων εξωεργασιακών υποχρεώσεων από πλευράς των γυναικών (οικιακή εργασία, ανατροφή παιδιών, προστασία ηλικιωμένων). Μια απόλυτα ομοιογενής μεταχείριση στην ουσία θα σήμαινε άνιση μεταχείριση σε βάρος των γυναικών».

Στην περίπτωση υιοθέτησης των προτάσεων της αιτολογημένης γνώμης, ο κ. Δούκας υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

- να τεθούν υπό αμφισβήτηση έννομες σχέσεις και καταστάσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί καλοπίστως,

- να προκληθεί βίαιη ανατροπή της αρχής ασφαλείας του δικαίου, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια την πρόκληση έντονων κοινωνικών αντιδράσεων,

- να ανατραπεί κάθε οικογενειακός προγραμματισμός που εύλογα έχει στηριχθεί στην καλόπιστη προσδοκία εφαρμογής του νόμου,

- να ακυρωθεί ένα μέρος της δημογραφικής πολιτικής της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα